Měny

Měny – bilancování roku 2017 a výhled na rok 2018

Koruna v roce 2017 posílila ke všem světovým měnám. K euru by měla posilovat dál. Co bude dělat dolar, to je ve hvězdách. Bitcoin považuji za nesmyslnou bublinu. Klientům doporučuji držet se koruny.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
31. 1. 2018

Doporučujeme také:

Koruna posílila ke všem světovým měnám

Vítězem na měnových trzích v roce 2017 byla suverénně česká koruna. Pouze polský zlotý s ní dokázal držet krok. Po ukončení měnového závazku České národní banky začala koruna pozvolna posilovat k euru a potažmo všem světovým měnám. Nakonec koruna v uplynulém roce zpevnila k euru o 5,5 % a k dolaru dokonce o 17 %.

Vývoj kurzu USD/CZK

Kromě české koruny se obecně dařilo celému regionu střední a východní Evropy. Na scénu se opět vrátilo konvergenční téma – střední Evropa, Pobaltí a balkánské ekonomiky rostou rychleji než zbytek Evropy, tudíž i jejich měny posilují k euru. Jelikož euro navíc v uplynulém roce výrazně zpevnilo ke všem důležitým světovým měnám, tak spolu s eurem pak o to více posilují i středoevropské a balkánské měny.

Změna kurzu vybraných měn vůči české koruně v roce 2017

Nejlepší měny
Polsko (PLN) -0,2 %
Srbsko (RSD) -1,4 %
Moldávie (MDL) -3,3 %
Albánie (ALL) -3,5 %
Chorvatsko (HRK) -3,8 %
Nejhorší měny
Etiopie (ETB) -32,0 %
Konžská dem. r. (CDF) -38,1 %
Libérie (LRD) -39,6 %
Sierra-Leone (SLL) -40,2 %
Uzbekistán (UZS) -67,3 %
Vybrané měny
EMU (EUR) -5,5 %
Švédsko (SEK) -8,3 %
Velká Británie (GBP) -8,9 %
Austrálie (AUD) -10,2 %
Kanada (CAD) -10,8 %
Čína (CNY) -11,4 %
Rusko (RUB) -12,5 %
Švýcarsko (CHF) -13,3 %
Japonsko (JPY) -13,7 %
USA (USD) -17,0 %
Turecko (TRY) -22,9 %

Zdroj dat: Česká národní banka, data k 31. 12. 2017, Zpracoval: FINEZ Investment Management

Co čekat od koruny v roce 2018?

Česká národní banka jasně komunikuje záměr nadále zvyšovat úrokové sazby. Tempo jejich růstu bude záležet především na dynamice vývoje inflace, nicméně trend je v podstatě jasný. Rostoucí úrokový diferenciál oproti sazbám Evropské centrální banky by měl nadále tlačit na kurz koruny, zvlášť pokud by se ČNB rozhodla začít zbavovat miliard eur, která v uplynulých letech musela nakoupit, aby udržela kurz koruny nad 27 korunami za jedno euro.

Otazník ovšem visí nad tím, co budou dělat zahraniční investoři, kteří tu v posledních dvou letech skupovali velké množství českých dluhopisů a akcií se záměrem vydělat na posílení české koruny. Kdy své pozice uzavřou? Nejedná se o malé částky, řádově několik set miliard korun. Případný větší exodus zahraničního kapitálu může způsobit krátkodobý šok a dramatické oslabení koruny. O tom se mluví už od konce intervencí. Přeci jen český trh je malý a pár desítek miliard by dokázalo kurz silně vychýlit.

Nicméně základní premisa je taková, že kurz koruny bude na střednědobém horizontu dál posilovat k euru a potažmo pak k jiným měnám, v závislosti na vývoji kurzu eura k těmto měnám. Pokud by třeba dolar začal znovu posilovat k euru, může ve finále pohyb kurzu EUR/USD být větší než pohyb kurzu EUR/CZK a klidně se může stát, že koruna tedy k dolaru oslabí.

Vývoj kurzu EUR/CZK

Americký dolar oslabuje

Navzdory všeobecnému očekávání se od nástupu Donalda Trumpa vývoj kurzu eurodolaru zcela otočil. Místo toho, aby se kurz dolaru dostal na paritu s eurem, tak ejhle, během loňského roku dolar oslabil z 1,05 dolaru za jedno euro na 1,20. A nyní v lednu už se dostal téměř na úroveň 1,25. V roce 2017 tak euro posílilo k dolaru o 13 % a nyní v lednu o další 4 %.

Přitom americký Fed nadále pozvolna zvyšuje úrokové sazby (aktuálně v pásmu 1,25-1,50 %) a nakoupené dluhopisy, které doběhnou do splatnosti, nenahrazuje novými, tedy postupně zmenšuje svou bilanci. Naproti tomu Evropská centrální banka drží nadále záporné úrokové sazby a nadále pokračuje ve výkupu dluhopisů (kvantitativní uvolňování). Selská logika tedy říká, že by spíše dolar měl posilovat k euru.

Ovšem těch faktorů, které dovedou hýbat s kurzy měn, je mnohem více. Nyní navíc pomáhá euru zejména očekávání, že by ECB mohla svou politiku poměrně brzy přehodnotit. Přesto, nynější posilování eura vůči dolaru je pro mě nepochopitelné. Má úvaha je triviální, kdybych si jako investor někde z Asie či Afriky měl vybrat mezi eurem a dolarem, tak určitě dám přednost dolaru. Nevím, kdo dnes tak vehementně prodává dolary a nakupuje eura, že to tlačí kurz eura nahoru.

Hitem roku kryptoměny

V uplynulém roce jsme byli svědky naprosté krypto-mánie. Cena bitcoinu vyjádřená v dolarech stoupla během roku téměř na dvacetinásobek, v posledních týdnech ale už zase spadla na polovinu. Můj názor na celé tohle šílenství už jsem vyjádřil mnohokrát. Bitcoin nemá žádnou vnitřní hodnotu a nenese žádný výnos. Nákupem bitcoinu si nekupuju autorská práva na blockchain technologii. A hlavně, bitcoin ani nemá svým založením potenciál výhledově fungovat jako běžná transakční měna.

Proto bitcoin a stejně tak i ostatní kryptoměny považuji za nesmyslnou bublinu. Dle mého názoru během pár let virtuální hodnota bitcoinu spadne na setiny stávající ceny a za deset let po něm ani pes neštěkne. Ale kdo ví, třeba se pletu. Tak či tak, jedno je jisté, bitcoin se zapíše do učebnic ekonomické historie. Buď vedle tulipánů, nebo vedle zlata. Já bych vsadil na to první.

Tipy pro rok 2018?

Nejsem zastánce měnových spekulací. Dle mého názoru se pohyby kurzů měn dost dobře nedají predikovat. Kdybych ale musel na nějakou měnu vyjma české koruny ukázat a hrát vabank, tak ze stabilnějších měn polský zlotý, britská libra a americký dolar. Z exotičtějších měn pak mexické peso a turecká lira.

Ale sám bych se do takových spekulací nepouštěl, nevidím v tom smysl. Svým klientům doporučuji jediné – držet se koruny. Tohle doporučení se minulý rok ukázalo jako nejlepší možná rada. Pokud to jde, volím vždy měnově zajištěné investice. Nevidím důvod, proč se zbytečně vystavovat měnovému riziku, a to bez ohledu na to, jestli věřím v další posilování či v oslabení koruny. Dokud u nás platíme korunou a máme příjmy a výdaje v korunách, měli bychom také investovat v korunách.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Chcete se poradit, kam investovat?



 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
31. 1. 2018

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (8.0 + 18.8) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru