Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – duben 2024

Korekce na akciových trzích. ČNB dál snižuje úrokové sazby, Fed vyčkává. Zlato na nových maximech. Energie podražily. Kurz koruny stabilní.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 5. 2024

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 30. 4.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
316
-2,9 %
20,3 %
S&P 500 (v USD)
5 037
-4,1 %
20,8 %
MSCI Europe (v EUR)
169
-1,5 %
8,0 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
384
1,3 %
10,5 %
PX (v CZK)
1 549
2,2 %
12,4 %
KOMODITY
Stav k 30. 4.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
2 291
2,0 %
15,2 %
Stříbro (USD/Oz)
26,34
4,7 %
5,1 %
Ropa WTI (USD/barel)
81,53
-1,9 %
6,2 %
Zemní plyn (EUR/MWh)
36,53
6,7 %
-33,5 %
Elektřina (EUR/MWh)
92
8,4 %
-37,6 %
Bitcoin (USD/BTC)
60 637
-15,0 %
107,2 %
MĚNY
Stav k 30. 4.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
25,15
-0,6 %
7,0 %
USD/CZK
23,45
0,2 %
9,5 %
GBP/CZK
29,42
-0,6 %
10,2 %
Zdroj dat: MSCI, S&P Global, Yahoo! Finance, Trading Economics, OnVista, PSE, PXE a ČNB
Data platná k 30. 4. 2024

ČNB dál snižuje úrokové sazby

Česká národní banka začátkem května dle očekávání opět snížila úrokové sazby o dalších 50 bazických bodů. Základní dvoutýdenní repo sazba klesla na 5,25 %. Banky logicky reagují snižováním úroků na spořicích účtech a termínovaných vkladech.

Vývoj úrokových sazeb v ČR v letech 2000-2024

Fed vyčkává, úroky u dluhopisů v USA stoupají

Otazník zůstává, kdy začnou snižovat úrokové sazby Americký Fed a Evropská centrální banka. Převládá očekávání, že v červnu. Nicméně meziměsíční inflace v USA poslední měsíce mírně roste, takže se čím dál víc diskutuje o tom, zda Fed vůbec bude úroky letos snižovat.

Nejistota ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb v USA se výrazně projevila na kapitálových trzích. Úrokové výnosy u amerických dluhopisů s delší splatností od začátku roku zase stoupají. Výnos do splatnosti u desetiletých amerických bondů (státních dluhopisů) stoupl na 4,7 % p.a. V kontrastu s tím průměrný dividendový výnos akcií z indexu S&P 500 vychází na pouhých 1,4 %.

Vývoj výnosu do splatnosti desetiletých státních dluhopisů USA

Korekce na akciových trzích

Není tedy divu, že po pěti měsících růstu přišla korekce na akciových trzích. Zejména v USA ceny akcií výrazněji poklesly, hodnota indexu S&P 500 klesla o 4 %, hodnota indexu MSCI World o 3 %. Dolů šly akcie napříč všemi sektory. Například akcie společnosti Microsoft, Johnson & Johnson, Walt Disney, Pfizer nebo Blackrock všechny poklesly o 8 %. Světlou výjimkou byly akcie společnosti GE Aerospace (+15 %) nebo Alphabet (+5 %).

Vývoj hodnoty indexu S&P 500 (v USD)

Akcie v ČR rostly díky dividendám

Český akciový trh zažívá tradičně úspěšné období spojené s oznamováním výše vyplácených dividend. Nejvíce se dařilo akciím Erste Group Bank (+7 %). Koncem dubna klesla hodnota akcií Moneta Money Bank (-6 %), což je dáno tím, že od konce dubna se již obchodují bez nároku na dividendu ze zisku za uplynulý rok. Podobně v květnu dojde k poklesu u akcií Komerční banky, Philip Morris ČR a Erste Group Bank, až se začnou obchodovat bez nároku na dividendu.

Nejvyšší dividendový výnos (přes 8 %) letos nabízí akcie Komerční banky. U akcií Moneta Money Bank vychází výnos dividendy přes 7 %, u akcií Philip Morris ČR 6,5 % a u akcií ČEZ to pravděpodobně bude 5-6 %. Podívejte se na přehled, jaké dividendy letos vyplácí akciové společnosti na pražské burze a jak se dlouhodobě jejich dividendy vyvíjí.

Vývoj hodnoty indexu PX (v CZK)

Zlato na novém maximu

Drahé kovy pokračovaly v růstu. V půlce dubna se cena zlata dostala přes 2400 dolarů za unci a cena stříbra na 29 dolarů za unci. V druhé půlce měsíce pak ceny drahých kovů trochu poklesly, přesto v měsíčním srovnání ceny stouply. To Bitcoin se potýkal s větším výprodejem a jeho cena v dubnu klesla o 15 %.

Vývoj ceny zlata (USD/Oz)

Energie podražily

Během dubna druhý měsíc po sobě rostla na burze cena elektřiny a plynu. Cena elektřiny se v půlce dubna dostala až ke 100 euro za 1 MWh. Podobně jako u drahých kovů i energetické komodity pak v druhé půlce měsíce zase trochu zlevnily, přesto v měsíčním srovnání zůstaly výrazně dražší než ke konci března.

Vývoj ceny elektřiny (EUR/MWh)

Česká koruna stabilní

Kurz koruny byl v dubnu relativně stabilní. Koruna mírně posílila k euru a britské libře, nepatrně oslabila k americkému dolaru. Ke konci dubna stálo jednou euro 25,15 koruny a jeden dolar 23,45 koruny.

Vývok kurzu EUR/CZK


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, S&P Global, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, ČNB, PSE, PXE a ČSÚ a jsou platná k 30. 4. 2024, není-li uvedeno jinak.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 5. 2024

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (40.1 + 13.2) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru