Akcie

Nové akcie na burze – táhnou příběhy

Chce-li firma dnes uspět se vstupem na burzu, musí zaujmout poutavým příběhem a perspektivou růstu. Česká zbrojovka nezaujala, naopak Pilulka bude pravděpodobně v ČR hitem, jako byl před dvěma roky Avast. V Číně by podobným trhákem měla být Alipay, jen asi o čtyři nuly větším.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
9. 10. 2020

Navzdory Covidu a velmi volatilnímu prostředí akciových trhů pozorujeme v letošním roce u nás i ve světě rostoucí zájem společností o vstup na burzu. Jaký má vlastně smysl nabízet akcie na burze? Firmy primárně upisují své akcie na burzu, aby získaly nový kapitál na další rozvoj.

Pokud se nějaká akciová společnost rozhodne vstoupit na burzu, zpravidla při tom vydá nové akcie, které investorům na burze nabídne k úpisu. Tím dojde k naředění podílu stávajících vlastníků (akcionářů) firmy, ale zároveň tím firma získá další vlastní kapitál a může se dál rozrůstat, takže ono je to ve finále pro stávající vlastníky výhodné.

Zároveň s úpisem nových akcií mnohdy firma nabídne investorům ke koupi i část původních akcií, čímž mohou stávající vlastníci zpeněžit část svého podílu na firmě. To bývá sekundární důvod, proč některé společnosti chtějí vstoupit na burzu – když majitelé chtějí prodat firmu, respektive většinou jen menší část firmy, větší kontrolní balík akcií si zpravidla ponechávají.

Na českém trhu bohužel moc veřejně obchodovaných akciových společností nenajdeme a v minulých letech navíc prestiž akcií na pražské burze utrpěla řadu šrámů, když některé firmy zkrachovaly, nebo stáhly své akcie z obchodování, vytěsnili menšinové akcionáře apod.

Nicméně začínají se konečně objevovat i úspěšné příběhy. Z větších firem můžeme za dosud nejúspěšnější příběh v ČR označit společnost AVAST, která sice primárně upisovala akcie na burze v Londýně, ale obchoduje se s nimi i v Praze.

Vývoj ceny akcií Avast

A na popularitě nyní nabývá zejména trh START určený pro menší firmy, které upisují kapitál řádově jen v desítkách až stovkách milionů korun. Za dva roky fungování už na trhu START pražské burzy upsalo akcie sedm firem a osmý úpis právě probíhá.

Jejich společným jmenovatelem je poutavý příběh. To dnes rozhoduje o zájmu či nezájmu investorů. Finanční výsledky jdou stranou. Investory hlavně zajímá, jakou má firma perspektivu do budoucna. Vždyť na tom dnes stojí třeba i Tesla. Úpisem akcií na burze tak skutečně mají společnosti se zajímavým byznysem šanci získat kapitál na další rozvoj, bez ohledu na to, že zatím jejich byznys není ziskový. Naopak akcie firem, které mají zavedený ale „nudný" byznys, jsou dnes často investory přehlížené.

Česká zbrojovka nezaujala

Od října se na pražské burze nově obchoduje s akciemi společnosti CZG – Česká zbrojovka Group. Ta uvedla na burzu 2,8 milionu nových akcií. Obchodování bylo zahájeno s cenou 290 korun na jednu akcii. Úpisem akcií na burze tak Česká zbrojovka získala 812 milionů korun na další rozvoj. Celkem má nyní Česká zbrojovka vydaných 32,6 milionů akcií, tedy tržní hodnota celé firmy se pohybuje kolem 9,5 miliard korun.

Akcie CZG jsou zařazeny na trh prime market, kde se obchoduje s největšími a nejlikvidnějšími tituly. Ovšem k obchodování na burze bylo vydáno jenom zmíněných 2,8 milionu kusů akcií, tedy něco přes 8 % firmy. A likvidita těchto akcií je velmi nízká, denně se zatím na burze zobchodují akcie CZG v celkové hodnotě v jednotkách milionů korun.

Česká zbrojovka je zavedená společnost, jejíž historie sahá až do roku 1936. Za první pololetí letošního roku hlásila rekordní tržby. Ale přesto o akcie CZG nebyl při primárním úpisu velký zájem. Česká zbrojovka původně plánovala upsat na burzu až pětkrát více kusů akcií, ale poptávka investorů byla slabá. Její příběh nedokázal investory zaujmout. Zbrojní průmysl není in. Byznysu CZG se sice daří, ale investoři nemají zájem podporovat výrobu zbraní, ani na takové investici vydělávat.

U Pilulky se očekává velký zájem

Nyní na pražské burze v rámci trhu START probíhá primární úpis akcií společnosti Pilulka Lékárny, od kterého burzovní harcovníci očekávají přesně opačný příběh. Rychle rostoucí byznys bratrů Kasových by se měl stát kasovním trhákem. Poté, co před lety úspěšně prodali e-shop Kasa.cz, vrhli se na e-commerce do zdravotnictví. K e-shopu Pilulka.cz pak zřídili i síť kamenných lékáren, částečně vlastních, částečně formou franšíz. Dnes už jich provozují přes 150. Pilulka sice zatím není příliš zisková, ale rychle jí rostou tržby a má smělé plány k další expanzi.

Pilulka v rámci úpisu nabízí až 800 tisíc kusů akcií, jejichž cenové rozpětí pro podávání nabídek bylo stanoveno v pásmu 350–424 korun. Analytici se vesměs shodují, že to je dobrá cena a že zájem investorů předčí nabídku. Tedy že emise bude takzvaně přeupsaná a nedostane se na všechny.

Z nabízených 800 tisíc kusů akcií bude 500 tisíc nově vyemitováno, dalších až 300 tisíc kusů akcií by bylo ze stávajících dvou milionů kusů akcií společnosti. Jinými slovy, pokud investoři upíšou minimálně těch 500 tisíc kusů akcií, získá Pilulka zhruba 200 milionů korun na další rozvoj. Momentálně působí v ČR, na Slovensku a v Rumunsku a chce expandovat také do Maďarska. Tržní hodnota společnosti pak při celkových 2,5 milionech kusů akcií a při ceně kolem 400 korun za akcii bude vycházet na jednu miliardu korun.

Pražská burza by takový povedený úpis potřebovala. Trh START v tomto směru zatím funguje velmi dobře. Dovede přilákat na burzu skutečně zajímavé společnosti, s perspektivním byznysem a poutavým příběhem. Zájem investorů by byl, kapitálu je ve světě plno, jen si o něj firmy musí umět říct. Nedávno úspěšně upsala akcie na pražské burze softwarová společnost eMan. Před ní se na trh START dostal výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV, výrobce bot Prabos, nebo třeba brněnská firma AtomTrace, která vyrábí přístroje pro laserovou spektroskopii.

Na burzu plánuje vstoupit Alipay

Také ve světě letos probíhá celá řada zajímavých úpisů akcií. Velmi sledovaná bude IPO (initial public offering) společnosti Airbnb, o které se hovoří již rok, ale firma zatím kvůli Covidu odložila úpis na prosinec a pravděpodobně s ním vyčká ještě déle. Mezitím se na burze v Šanghaji a HongKongu připravuje úpis akcií společnosti Ant Group, což je firma provozující platební systém Alipay. Ten má dnes přes 700 milionů uživatelů. Firmu Ant Group částečně vlastní společnost Alibaba, většinový podíl však patří přímo zakladateli Jacku Ma.

IPO společnosti Ant Group (Alipay) by mohla aspirovat na dosud největší IPO v historii. Zatím nebyly zveřejněny detaily chystaného úpisu, ale podle agentury Reuters plánuje na burzu uvést 15 % akcií, jejichž hodnotu analytici odhadují zhruba na 30 miliard dolarů. Dosud největším úpisem akcií v historii byl loňský úpis akcií Saudi Aramco za 29 miliard dolarů. Druhé místo patří právě Alibabě, která při úpisu v roce 2014 prodala akcie za 25 miliard dolarů. Hodnota akcií společnosti Alibaba od té doby na burze stoupla na trojnásobek a celková tržní hodnota Alibaby se dnes pohybuje kolem 800 miliard dolarů.

Vývoj ceny akcií Alibaba

Také na korejské burze proběhl v uplynulých dnech jeden zajímavý úpis akcií. Od října se na burze v Soulu začne obchodovat s akciemi společnosti Big Hit Entertainment ze zábavního průmyslu, kterou proslavila korejská chlapecká hudební skupina BTS. IPO společnosti Big Hit Entertainment bylo největším úpisem akcií v Koreji za poslední tři roky. Z členů kapely se stali multimilionáři.

V posledních letech se víc a víc ukazuje, že největší pozornost při úpisu akcií na burze přitahují hlavně zajímavé příběhy. Před osmi lety to byl třeba Facebook nebo Tesla, pak Alibaba, loni průkopník vesmírné turistiky Virgin Galactic, letos zmiňovaná Ant Group, Big Hit Entertainment a možná dojde i na Airbnb. V České republice to letos bude Pilulka. A kdo bude další?

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
9. 10. 2020

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (22.0 + 40.6) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru