Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – únor 2023

Ropa, plyn i elektřina na předválečné úrovni. Poklesla cena zlata a stříbra. Akcie jako na houpačce. Euro za 23,50.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
3. 3. 2023

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 28. 2.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
261
-0,2 %
-3,5 %
S&P 500 (v USD)
3 963
-2,7 %
-9,4 %
MSCI Europe (v EUR)
155
1,6 %
2,0 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
357
-4,3 %
-12,8 %
PX (v CZK)
1 414
6,3 %
4,5 %
KOMODITY
Stav k 28. 2.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 826
-5,3 %
-4,4 %
Stříbro (USD/Oz)
20,86
-11,8 %
-14,5 %
Ropa WTI (USD/barel)
77,16
-1,7 %
-20,0 %
Bitcoin (USD/BTC)
23 147
0,0 %
-46,4 %
MĚNY
Stav k 28. 2.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
23,50
-1,2 %
-6,0 %
USD/CZK
22,12
0,7 %
-0,9 %
GBP/CZK
26,79
-0,8 %
-10,5 %
Zdroj: MSCI, S&P, Yahoo! Finance, Trading Economics, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 28. 2. 2023

Akcie jako na houpačce

Vývoj na akciových trzích je poslední měsíce jako na houpačce, nahoru a dolů. Po lednové růstové rally přišlo v únoru mírné vystřízlivění. Hodnota indexu S&P 500 klesla zpět pod 4000 bodů. Dařilo se z velkých firem akciím Tesla, Meta Platforms nebo Nvidia. Naopak zhruba o 10 % klesla hodnota akcií Amazon, Alphabet, Netflix, Pfizer či Walt Disney.

Na pražské burze výrazně posílily akcie ČEZ, jejichž hodnota za poslední dva měsíce vyletěla o 35 % a znovu se přehoupla přes 1000 korun za akcii. Zásluhou ČEZu pak stoupla i hodnota indexu PX pražské burzy v únoru o 6 %.

Vývoj ceny akcií společnosti ČEZ

Poklesla cena zlata a stříbra

Na komoditních trzích v únoru výrazně ztrácely drahé kovy. Cena zlata za uplynulý měsíc klesla o 5 % a cena stříbra dokonce o 12 %. Ač se o zlatu a stříbru často mluví jako o bezpečném přístavu nebo dobrém uchovateli hodnoty, v praxi to tak úplně nefunguje. Jejich cenová volatilita je velmi vysoká.

Laik by určitě čekal, že nyní v době války, vysoké inflace a rostoucího geopolitického napětí cena zlata poroste. Ale opak je pravdou, cena zlata už třetím rokem více méně jen kolísá a přešlapuje na místě, spíše pozvolna trochu klesá. Na velmi dlouhém časovém horizontu cena zlata sice roste s inflací, ale k tomu je potřeba horizont v desítkách nikoliv v jednotkách let.

Vývoj ceny zlata

Ropa, plyn i elektřina na předválečné úrovni

Ceny energetických komodit - ropy, plynu, elektřiny a uhlí - se v únoru na burze příliš nezměnily. Ceny energií už od konce léta výrazně poklesly a jsou dnes v zásadě na předválečné úrovni. Ropa se obchoduje kolem 75 dolarů za barel, plyn kolem 50 euro za MWh a elektřina kolem 140 euro za MWh.

Bohužel nějakou dobu potrvá, než se to ve větší míře projeví do koncových cen pro spotřebitele, neboť dodavatelé plynu a elektřiny nakupují většinu energií předem v ročních kontraktech, takže nyní dostáváme energie nakupované na burze za loňské hyper-ceny. Pokud ale letos nedojde k nějakým novým cenovým šokům, tak příští rok by plyn i elektřina pro koncové spotřebitele měly výrazně zlevnit.

Vývoj ceny elektřiny na burze v Německu

Euro za 23,50

Česká koruna v únoru dál posilovala k euru. Jedno euro už stojí jen 23,50 korun. Za poslední rok zpevnila koruna k euru o 6 %. Silnější koruna pomáhá trochu tlumit inflační tlaky, například zlevňuje pohonné hmoty a veškeré dovážené zboží.

Silnější koruna také nyní nahrává těm, kteří si kvůli vysokým úrokům začali v posledním roce brát úvěry v eurech, které nesou výrazně nižší úroky. Ovšem s tím také roste riziko do budoucna, protože v případě oslabení koruny se pak dlužníkům u eurových úvěrů splátky mohou nepříjemně prodražit. Úvěry v eurech by si měli brát jen firmy, které mají tržby primárně v eurech.

Vývoj kurzu eura a české koruny (EUR/CZK)


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, S&P Global, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, ČNB, PSE, PXE, ČSÚ a Kurzy.cz a jsou platná k 28. 2. 2023, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
3. 3. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (7.2 + 12.3) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru