Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – říjen 2023

Akcie třetí měsíc ztrácely. Cena zlata prudce stoupla. Ropa zlevnila. Úroky amerických dluhopisů nejvyšší za 15 let. Česká koruna dál oslabuje.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
1. 11. 2023

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 31. 10.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
267
-2,8 %
1,6 %
S&P 500 (v USD)
4 184
-2,4 %
8,0 %
MSCI Europe (v EUR)
146
-3,6 %
5,4 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
340
-3,8 %
0,9 %
PX (v CZK)
1 366
1,3 %
15,4 %
KOMODITY
Stav k 31. 10.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 984
7,3 %
21,5 %
Stříbro (USD/Oz)
22,83
3,0 %
19,2 %
Ropa WTI (USD/barel)
81,39
-10,3 %
-5,9 %
Zemní plyn (EUR/MWh)
52,12
2,5 %
-61,5 %
Elektřina (EUR/MWh)
121
-2,4 %
-67,2 %
Bitcoin (USD/BTC)
34 668
28,6 %
69,1 %
MĚNY
Stav k 31. 10.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
24,56
0,9 %
0,3 %
USD/CZK
23,14
0,7 %
-6,3 %
GBP/CZK
28,11
-0,1 %
-1,1 %
Zdroj dat: MSCI, S&P Global, Yahoo! Finance, Trading Economics, OnVista, Finanzen, PSE, PXE a ČNB
Data platná k 31. 10. 2023

Vývoj na trzích v říjnu byl do značné míry ovlivněn vypuknutím války v Izraeli. Geopolitické napětí ve světě sílí a spolu s tím i obavy investorů. Vyletěla nahoru cena zlata nebo také Bitcoinu, naopak akcie pokračovaly v propadu. Také ropa krátce silně podražila, ale v druhé půlce října zase klesla dolů. A stouply úroky dlouhodobých amerických státních dluhopisů.

Třetí měsíc korekce na akciových trzích

Korekce na akciových trzích se přelila i do října, a trvá tak již tři měsíce. Hodnota akciového indexu MSCI World klesla v říjnu skoro o 3 %. Klesaly v průměru ceny akcií všude ve světě. Nejvíc pochopitelně v Izraeli. Světlou výjimkou na světové akciové mapě byla v říjnu Česká republika a Polsko. V Polsku jde zejména o pozitivní reakci trhů na tamní výsledky voleb. Na pražské burze táhly růst zejména banky a energetická společnost ČEZ.

Z velkých globálně působících firem se v uplynulém měsíci dařilo například akciím společnosti Microsoft (+9 %), Amazon (+8 %), Netflix (+10 %), Toyota Motor (+6 %), Anheuser-Busch InBev (+6 %) nebo SAP (+5 %). Nedařilo se naopak například akciím společnosti Tesla (-17 %), Ford (-19 %), Caterpillar (-15 %), Chevron (-13 %), Pfizer (-9 %), Thermo Fisher Scientific (-12 %), Sanofi (-15 %), PayPal (-9 %), HSBC (-7 %) nebo Alphabet (-5 %).

Vývoj hodnoty indexu MSCI World (v EUR)

Dluhopisy se vrací do hry

Klesají nadále také ceny dolarových a eurových dluhopisů. Úrokové výnosy desetiletých amerických státních dluhopisů během října krátce stouply až na 5 % p.a. Na této úrovni byly naposledy v roce 2007. Pro spoustu penzijních fondů a dalších institucionálních investorů začínají být dluhopisy po 15 letech bídy zase zajímavou investicí. "Big money" se začínají trochu přesouvat z akcií do dluhopisů. To je ostatně důvod, proč se akciím posledních pár měsíců nedaří.

Vývoj výnosu do splatnosti desetiletých amerických státních dluhopisů

Cena zlata prudce stoupla

Události na Blízkém východě a vzrůstající geopolitické napětí prospívá zlatu. Cena zlata se v říjnu krátce dostala až na 2000 dolarů za unci. K této hranici se za poslední tři roky přiblížila už několikrát a vždy následně zase korigovala dolů. Uvidíme, jestli tomu tak bude i nyní, nebo zda tentokrát zlato prolomí psychologickou hranici a posune svá maxima výše.

Vývoj ceny zlata

Cena ropy poklesla

Ropa nejprve v reakci na vypuknutí války na Blízkém východě podražila k 90 dolarům za barel, posléze ale cena klesla k 80 dolarům za barel, takže oproti ceně na konci září nakonec ropa o 10 % zlevnila. Díky tomu za poslední měsíc mírně zlevnily i pohonné hmoty na čerpacích stanicích. Cena elektřiny na burze Power Exchange Central Europe nepatrně poklesla (o 2,4 %), cena plynu naopak lehce stoupla (o 2,5 %).

Vývoj ceny ropy

Koruna dál oslabuje

Česká koruna v říjnu dál oslabovala v očekávání, že ČNB brzy začne snižovat úrokové sazby. Kurz eura už se přehoupl přes 24,50 a kurz dolaru přes 23 korun. Dá se předpokládat, že tlak na českou korunu bude nyní nějakou dobu přetrvávat – minimálně do doby, než začnou snižovat úrokové sazby také americký Fed a Evropská centrální banka. A to se zatím zdá v nedohlednu. Nicméně tahle situace se může rychle změnit. A také může do hry vstoupit ČNB a intervenovat ve prospěch koruny. Takže rozhodně se nedá s jistotou říkat, že koruna bude dál oslabovat, má k tomu však nyní všechny předpoklady.

Vývoj kurzu eura a české koruny (EUR/CZK)


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, S&P Global, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, Finanzen, ČNB, PSE, PXE a ČSÚ a jsou platná k 31. 10. 2023, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
1. 11. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (0.9 + 16.1) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru