Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – listopad 2022

Ceny akcií druhý měsíc v řadě rostly. Dařilo se také dluhopisovým fondům a zazářily drahé kovy. Výrazně zlevnily pohonné hmoty. A začal oslabovat dolar.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 12. 2022

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 30. 11.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
270
2,5 %
-4,1 %
S&P 500 (v USD)
4 082
5,4 %
-10,6 %
MSCI Europe (v EUR)
148
6,7 %
-3,6 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
371
10,0 %
-12,3 %
PX (v CZK)
1 215
2,6 %
-10,5 %
KOMODITY
Stav k 30. 11.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 773
8,6 %
-0,1 %
Stříbro (USD/Oz)
22,33
16,6 %
-2,1 %
Ropa WTI (USD/barel)
80,57
-6,8 %
22,7 %
Bitcoin (USD/BTC)
17 169
-16,2 %
-69,9 %
MĚNY
Stav k 30. 11.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
24,34
-0,6 %
-4,6 %
USD/CZK
23,43
-5,1 %
4,3 %
GBP/CZK
28,15
-1,0 %
-6,1 %
Zdroj: MSCI, S&P, Yahoo! Finance, Trading Economics, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 30. 11. 2022

Dynamika inflace slábne

Vývoj na trzích v listopadu byl ovlivněn zejména mírným poklesem inflace v USA. V meziročním srovnání spotřebitelských cen je sice míra inflace stále vysoká, ale dynamika inflace během podzimu slábne, tempo zdražování se zpomaluje. Samozřejmě další vývoj inflace je stále nejistý a do značné míry bude nadále záviset na vývoji cen energií a pohonných hmot. Ty poslední měsíce zlevňují, a tak se velmi pesimistické výhledy o vývoji inflace a ekonomiky mění v trochu méně pesimistické.

Spolu s tím se pozvolna mění i rétorika centrálních bank. Na základě posledních komentářů Jerome Powella, guvernéra Fedu, nyní panuje přesvědčení, že Fed v prosinci zvedne úrokové sazby jen o 0,5 % do pásma 4,25-4,50 % a celý cyklus zvyšování úrokových sazeb by mohl vrcholit na jaře někde kolem 5 %.

Náznaky mírnější inflace a méně agresivního utahování měnové politiky se odráží i na vývoji na akciových, dluhopisových, komoditních a měnových trzích.

Ceny akcií druhý měsíc v řadě rostly

Hodnota amerického indexu S&P 500 se přehoupla přes 4000 bodů. Od začátku listopadu stoupla o 5 % a z lokálního dna od půlky října už stoupla o 15 %. Dařilo se i akciím v Evropě, hodnota indexu MSCI Europe v listopadu stoupla téměř o 7 %. Ještě větší růst pak zaznamenaly akcie na rozvíjejících se trzích. Hodnota indexu MSCI Emerging Markets v listopadu stoupla o 10 %. Hlavní zásluhu na tom má Čína.

Přibývá optimistických názorů, že akciové trhy si již po devíti měsících poklesu sáhly v půlce října na dno a nyní je dobrá doba k nákupům akcií. Ale taky to může být předčasná radost. Podle hospodářských výsledků za třetí kvartál nakonec poklesly meziročně čisté zisky firmám v indexu S&P 500 o 10 %. Odhady pro čtvrtý kvartál počítají rovněž s meziročním poklesem čistých zisků o 10 %. Podle statistik o vývoji HDP stojíme na počátku ekonomické recese.

Ale k tomu ani nepotřebujeme žádné přesné statistiky, to vidíme všichni kolem sebe, jak vysoké ceny energií dopadají na všechny domácnosti i firmy. Nemusíte být nositelem Nobelovy ceny za ekonomii, aby vám bylo jasné, že se to musí promítnout do omezování spotřeby a do horších hospodářských výsledků. Otázkou pouze je, kdy se situace začne měnit k lepšímu. Nyní se zmírnily pesimistické výhledy, což přivedlo řadu investorů zpět k nákupům akcií, takže ceny akcií stouply. Ale tahle recese klidně může trvat dva roky.

Akcie patří v zásadě do každého dlouhodobého portfolia, neboť dlouhodobě akcie velkých globálně působících firem dobře chrání před inflací – rostoucí náklady postupně přetaví do vyšších cen zboží a služeb a potažmo i do růstu zisků. Ale tenhle proces není lineární. Nějakou dobu potrvá, než firmám zase začnou růst zisky. Do té doby budeme pravděpodobně svědky větší volatility a při horších výsledcích se ceny akcií mohou klidně znovu propadnout a klesnout ještě níž, než byly v říjnu. Zatím bych se tedy do nějakých velkých nákupů akcií ještě nehrnul, při současném ocenění a výhledech je to na můj vkus příliš spekulativní.

Vývoj hodnoty indexu S&P 500

Dluhopisovým fondům se dařilo

Na dluhopisových trzích došlo v listopadu k výraznějšímu poklesu výnosů do splatnosti, což opět souvisí s aktuálním očekáváním méně agresivního utahování měnové politiky. Kupříkladu výnos desetiletých amerických státních dluhopisů klesl v listopadu ze 4,1 % na 3,7 % p.a. Podobně výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů klesl z 6 % na 4,7 % p.a.

S klesajícími tržními úroky nyní stoupá tržní cena dluhopisů. V listopadu se tedy dařilo vedle akciových fondů také vesměs i všem dluhopisovým fondům.

Vývoj výnosu do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů

Dolar oslabuje

Na měnových trzích byl klíčový hlavně vývoj kurzu amerického dolaru, který rovněž reagoval na menší dynamiku inflace a náznaky změn v rétorice Fedu. Americká měna během listopadu oslabila k euru o 4,5 %. Česká koruna naopak v listopadu zpevnila k euru zhruba o půl procenta a k dolaru potažmo cca o 5 %.

Vývoj kurzu amerického dolaru a české koruny (USD/CZK)

Zazářili drahé kovy

Na komoditních trzích se po delší době dočkalo větší pozornosti zlato a stříbro. Když výrazněji oslabuje dolar, zpravidla rostou ceny drahých kovů (v dolarech), a tak tomu bylo i v listopadu. Cena zlata stoupla o 9 % a stříbro se vyšvihlo dokonce o 17 %.

Vývoj ceny zlata

Zlevňují pohonné hmoty

Pozitivní zpráva určitě je, že nadále mírně zlevnila ropa a zemní plyn. V listopadu ale hlavně po dlouhé době výrazněji klesla na burze také cena benzínu a nafty, což jsme všichni pocítili i na českých čerpacích stanicích.

Vývoj ceny ropy WTI


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, S&P Global, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, ČNB, PSE, PXE, ČSÚ a Kurzy.cz a jsou platná k 30. 11. 2022, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 12. 2022

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (28.0 + 47.9) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru