Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – červen 2022

Cena elektřiny stále stoupá, naopak ceny akcií dál prudce padají. ČNB s rekordní inflací opět zvedla úrokové sazby. Dolar posílil a blíží se euru.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
4. 7. 2022

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 30. 6.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
249
-6,5 %
-4,3 %
S&P 500 (v USD)
3 785
-8,4 %
-11,9 %
MSCI Europe (v EUR)
137
-7,8 %
-9,0 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
376
-4,9 %
-17,4 %
PX (v CZK)
1 252
-4,4 %
8,6 %
KOMODITY
Stav k 30. 6.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 805
-1,7 %
1,9 %
Stříbro (USD/Oz)
20,23
-6,0 %
-22,4 %
Ropa WTI (USD/barel)
106,05
-7,9 %
43,9 %
Bitcoin (USD/BTC)
19 785
-37,8 %
-43,4 %
MĚNY
Stav k 30. 6.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
24,74
0,1 %
-2,9 %
USD/CZK
23,82
3,3 %
11,1 %
GBP/CZK
28,83
-0,7 %
-2,9 %
Zdroj: MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 30. 6. 2022

Rekordní inflace a úrokové sazby

Tempo zdražování se stále ještě zrychluje. V květnu už meziroční míra spotřebitelské inflace v ČR dosáhla 16 %. Ve výrobní sféře dosahuje meziroční zdražení dokonce 28 %. A podobně je na tom celý svět.

Vývoj inflace v ČR v letech 2000-2022

V reakci na stále rostoucí inflaci bankovní rada České národní banky koncem června opět zvýšila úrokové sazby. Základní repo sazba je již na úrovni 7 %. Jednotlivé banky tak postupně dál zvyšují úroky na spořicích účtech, ale také úroky z úvěrů. Během léta se pravděpodobně průměrný úrok u hypoték dostane na 7-8 %.

Zvyšováním úrokových sazeb se České národní bance podařilo zchladit přehřátý realitní trh. Ale spousta domácností nyní bude mít problém utáhnout hypotéku. Kromě domácností se razantně prodražuje úvěrové financování také firmám. ČNB to nemá lehké. Na jednu stranu vyššími úrokovými sazbami a podporou koruny tlumí inflaci, která by jinak byla ještě větší. Ale na druhou stranu takto vysokými úroky žene ekonomiku do hlubší hospodářské recese.

Od července má ale ČNB nového guvernéra, Aleše Michla, který po celý rok hlasoval proti zvedání úrokových sazeb. Kromě toho má bankovní rada další tři nové členy. Uvidíme, jak se bude obměněné složení sedmičlenné bankovní rady stavět k úrokovým sazbám. Všeobecně panuje očekávání, že červnové zvýšení úrokových sazeb bylo pravděpodobně poslední, nyní bude ČNB nějakou dobu udržovat sazby beze změny a koncem roku nebo začátkem příštího roku by už mohla ČNB začít sazby zase snižovat. Ale bude samozřejmě záležet na dalším vývoji inflace. A to do značné míry závisí na dalším vývoji cen energetických komodit na burze, což zase úzce souvisí s dalším vývojem na Ukrajině a ve vztazích Evropy s Ruskem.

Vývoj úrokových sazeb v ČR v letech 2000-2022

Cena elektřiny stále stoupá, přehnaně

Celá Evropa zdá se stojí před zásadní energetickou transformací. Ať už bude další vývoj války na Ukrajině jakýkoliv, Evropa se bude snažit postupně odstřihnout od závislosti na ruské ropě a plynu. Jenomže to potrvá několik let. A právě proto jsou ceny energetických komodit vyhnané na burze až nesmyslně vysoko. Přitom ropy i plynu je ve světě dost. Jen nemáme v Evropě nachystanou dostatečnou infrastrukturu bez zdrojů z Ruska.

Avšak drahé energie a potažmo obrovská inflace v celé ekonomice nemůže skončit jinak než hospodářskou recesí, ve které se už pravděpodobně nacházíme. V důsledku recese a ve snaze šetřit postupně klesne spotřeba energií, a to by mělo vést k poklesu ceny ropy, plynu i elektřiny. Na úroveň před rokem se už asi nedostaneme, ale ze současných hodnot by měla cena v budoucnu klesnout.

Vývoj ceny elektřiny na burze

Vývoj ceny elektřiny na burze

Zdroj: Kurzy.cz

Ceny akcií dál prudce padají

Akciové trhy v červnu postihla další silná korekce. Hodnota amerického indexu S&P 500 spadla o dalších 8 %. Z prosincového vrcholu už ceny akcií v USA v průměru klesly o 20 %, čímž se akciový trh oficiálně dostal do fáze medvěda (poklesu trhů). Podobně si vedou také akcie v Evropě a prakticky na celém světě. Výjimkou byl čínský akciový trh, který už v posledním roce spadl o více než 30 % a v červnu se naopak akciím v Číně dařilo.

Při propadech na akciových trzích je důležité nepanikařit, a naopak brát nižší ceny jako příležitost k nákupům. Po delší době se na akciových trzích začínají rýsovat zajímavé investiční příležitosti. Ale dle mého názoru bych byl s nákupy stále ještě opatrný, stále mají ještě akcie hodně velký prostor, kam mohou ceny dál padat, pokud se bude ekonomická situace zhoršovat a firmy budou reportovat špatné hospodářské výsledky.

Myslím, že výsledková sezóna za druhý kvartál nám hodně napoví. Buď se přes léto trhy vzpamatují, že výsledky nejsou tak špatné, jak si mnozí mysleli, a nebo naopak bude docházet k dalším propadům cen, budou-li firmy reportovat horší výsledky, než si dnes většina investorů myslí. Osobně mám dojem, že zatím stále spousta investorů situaci podceňuje a že realita bude horší. Ale můžu se mýlit. V rámci našeho multi-fondu Otakar nadále tvoří akciová složka jen 10 % portfolia. Do větších nákupů se pustíme ve chvíli, pokud hodnoty předních akciových indexů klesnou o dalších 10 %, to už pak začne být zajímavější.

Vývoj hodnoty indexu S&P 500

Dolar posílil a blíží se euru

Kurz koruny s eurem se v červnu prakticky nezměnil. Ale výrazněji v červnu posílil dolar k euru, a potažmo tedy i k české koruně, cca o 3 %. Dolar se hodně přiblížil paritě s eurem. Je to vidět i na kurzu koruny, že se euro i dolar pomalu blíží k úrovni 24 korun, akorát každá měna z jiné strany.

Nicméně další vývoj kurzu dolaru s eurem je velmi nevyzpytatelný. Bude hodně záležet na tom, jak agresivně bude či nebude Fed zvedat úrokové sazby a jak se zachová Evropská centrální banka, zda také začne úroky zvedat a jak hodně.

Já českým klientům dlouhodobě doporučuji investovat v korunách a zajišťovat měnové riziko. Podle mě nemá smysl si hrát s měnami a spekulovat, zda bude výhodnější držet euro, dolar, nebo korunu. Měl bych držet investice v měně, ve které mám primárně příjmy a výdaje.

Vývoj kurzu amerického dolaru a české koruny (USD/CZK)


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, ČNB, PSE a ČSÚ a jsou platná k 30. 6. 2022, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
4. 7. 2022

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (34.5 + 13.3) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru