Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – červenec 2022

Akcie prudce posílily. Ropa zlevňuje, ale elektřina dál zdražuje. Došlo k obratu na českém dluhopisovém trhu. Dolar na paritě s eurem.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 8. 2022

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 31. 7.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
275
10,6 %
4,1 %
S&P 500 (v USD)
4 130
9,1 %
-6,0 %
MSCI Europe (v EUR)
147
7,5 %
-3,8 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
383
1,8 %
-9,6 %
PX (v CZK)
1 234
-1,5 %
2,0 %
KOMODITY
Stav k 31. 7.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 766
-2,1 %
-2,6 %
Stříbro (USD/Oz)
20,30
0,3 %
-20,2 %
Ropa WTI (USD/barel)
98,61
-7,0 %
32,9 %
Bitcoin (USD/BTC)
23 337
18,0 %
-43,9 %
MĚNY
Stav k 31. 7.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
24,61
-0,5 %
-3,5 %
USD/CZK
24,14
1,3 %
12,5 %
GBP/CZK
29,30
1,6 %
-2,2 %
Zdroj: MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 31. 7. 2022

Obrat na akciových trzích

Koncem července jsme mohli pozorovat výrazné oživení na akciových trzích po celém světě, s výjimkou Číny. Hodnota indexu MSCI World stoupla téměř o 11 %. Index MSCI World tvoří akcie 1517 největších veřejně obchodovaných společností z rozvinutých zemí. Zhruba 70 % indexu tvoří americké firmy a zhruba 20 % evropské firmy.

Jednotlivé akciové společnosti nyní reportují hospodářské výsledky za druhý kvartál a za první pololetí. Tři čtvrtiny firem v USA zatím reportují lepší výsledky, než se očekávalo. Ziskové marže sice dle očekávání klesají, ale čisté zisky v průměru poklesly jen o 3 % ve srovnání s předchozím rokem.

Index důvěry spotřebitelů v USA

Index důvěry spotřebitelů v USA
 
Zdroj: TradingEconomics.com, data platná k 31. 7. 2022

Ačkoliv nálada spotřebitelů v USA je podle Michiganské univerzity na nejnižší úrovni od druhé světové války, na hospodářských výsledcích předních světových firem to zatím není příliš znát. Investoři se proto vrací na trh a nakupují akcie, neboť převládá nyní názor, že vysoká inflace brzy odezní a ekonomika si projde jen mírnou recesí, nikoliv hlubší krizí.

Ale jak se říká, nechval dne před večerem. Já osobně jsem skeptičtější a domnívám se, že pokud brzy nespadnou ceny energií na normální úroveň, tak nás všechny čekají krušné chvilky. Domácnosti budou nuceny omezovat spotřebu a firmy budou rovněž nuceny šetřit. Nicméně hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí zatím hovoří jinou řečí. Možná že už si akciové trhy v červnu sáhly na dno. A nebo na podzim přijde druhá vlna výprodejů.

Vývoj hodnoty indexu MSCI World

Obrat na dluhopisovém trhu v ČR

K obratu již zdá se došlo také na českém dluhopisovém trhu. Od poloviny června úrokové výnosy klesají, zejména na delší duraci. Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů během šesti týdnů klesl z 6 % na 4 % p.a.

Na trhu převažuje názor, že vysoká inflace je jen dočasný fenomén a brzy naopak bude ČNB snižovat úrokové sazby, aby podpořila ekonomický růst. Když klesají úrokové výnosy, roste tržní cena dluhopisů. V červenci se proto dařilo českým dluhopisovým fondům. Například Sporobond, největší český dluhopisový fond, vydělal investorům od půlky června 7 %.

Vývoj výnosu do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů

Ropa zlevňuje, ale elektřina dál zdražuje

V červenci trochu klesla cena ropy, dostala se již pod hranici 100 dolarů za barel. Pozvolna díky tomu klesají také ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích.

Avšak cena elektřiny na středoevropské burze stoupla v červenci o dalších 30 % a už se blíží 400 eurům za MWh, což je téměř osminásobek oproti dlouhodobému průměru posledních deseti let. Na rozdíl od ropy a plynu, tohle je pouze evropský problém, který si do značné míry děláme sami. Je potřeba změnit energetické plány a systém emisních povolenek, jinak čeká Evropu vážná ekonomická krize.

Vývoj ceny elektřiny na burze

Vývoj ceny elektřiny

Zdroj: Kurzy.cz

Dolar na paritě s eurem

Na měnových trzích došlo v červenci k významné události. Kurz dolaru se dostal až na paritu s eurem, dokonce byl krátce i o pár centů silnější než euro. Ke konci měsíce ale dolar zase mírně oslabil. Každopádně kurz dolaru i eura je teď zhruba stejný, v obou případech něco přes 24 korun za jeden dolar i jedno euro.

Vývoj kurzu amerického dolaru a české koruny (USD/CZK)


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, ČNB, PSE a ČSÚ a jsou platná k 31. 7. 2022, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 8. 2022

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (35.7 + 24.9) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru