Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – únor 2024

Inflace klesla, úroky půjdou dolů. Česká koruna oslabuje. Daří se dluhopisovým fondům. Akcie na nových maximech. Elektřina i plyn dál zlevňují. Bitcoin letí do stratosféry.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 3. 2024

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 29. 2.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
315
4,5 %
20,5 %
S&P 500 (v USD)
5 092
5,1 %
28,5 %
MSCI Europe (v EUR)
166
1,8 %
7,4 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
371
5,0 %
3,8 %
PX (v CZK)
1 457
0,3 %
3,1 %
KOMODITY
Stav k 29. 2.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
2 044
0,2 %
12,0 %
Stříbro (USD/Oz)
22,66
-1,0 %
8,6 %
Ropa WTI (USD/barel)
78,29
3,2 %
1,5 %
Zemní plyn (EUR/MWh)
32,41
-10,9 %
-43,2 %
Elektřina (EUR/MWh)
77
-8,5 %
-48,2 %
Bitcoin (USD/BTC)
61 198
43,7 %
164,4 %
MĚNY
Stav k 29. 2.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
25,36
1,9 %
7,9 %
USD/CZK
23,43
2,1 %
5,9 %
GBP/CZK
29,61
1,6 %
10,5 %
Zdroj dat: MSCI, S&P Global, Yahoo! Finance, Trading Economics, OnVista, Finanzen, PSE, PXE a ČNB
Data platná k 29. 2. 2024

Inflace klesla, úroky půjdou dolů

Vývoj na trzích v únoru byl nadále ovlivňován zejména klesající inflací, a tudíž očekáváním, že centrální banky budou v dohledné době snižovat úrokové sazby. V USA se meziroční míra inflace pohybuje kolem 3 % už od loňského léta. V Německu podle předběžných údajů v únoru inflace klesla na 2,5 %. A v České republice v lednu stoupl index spotřebitelských cen meziročně o pouhých 2,3 %. Za únor velmi pravděpodobně klesne meziroční míra inflace v ČR dokonce pod 2 %.

Inflace v ČR v letech 2021-2024

Navíc česká i německá ekonomika jsou v recesi. Nezaměstnanost mírně roste. Není na co čekat, centrální banky by měly uvolnit měnovou politiku a snižovat úrokové sazby. Česká národní banka v únoru snížila sazby o 0,5 % (základní repo sazbu tedy z 6,75 % na 6,25 %). ECB i Fed ale zatím se snižováním sazeb vyčkávají.

Inflace a úrokové sazby v ČR v letech 2007-2024

Česká koruna oslabuje

To má vliv na kurz koruny. Vklady v české měně sice stále nesou větší úroky než vklady v eurech či dolarech, ale úrokový diferenciál klesá. A třeba české státní dluhopisy s delší splatností už nesou menší úrok než americké bondy. Česká měna a investice v korunách tedy v porovnání s eurovými a dolarovými vklady ztrácí svou atraktivitu. A tak logicky kurz koruny vůči euru i dolaru roste, tedy česká měna oslabuje (během února koruna oslabila cca o 2 % k euru i dolaru).

Vývoj kurzu EUR/CZK

Daří se dluhopisovým fondům

Očekávané snížení úrokových sazeb se už zhruba půl roku výrazně projevuje na dluhopisových trzích. Tržní úroky a výnosy do splatnosti u dluhopisů klesají. To v praxi znamená, že roste tržní ocenění dluhopisů. Díky tomu v posledních měsících vykazují prakticky všechny dluhopisové fondy nadstandardní zhodnocení. Nejen že inkasují stále relativně vysoké úroky z dluhopisů, ale zároveň nyní profitují i z růstu jejich ocenění. Tento trend by měl v tomto roce přetrvávat.

EnCor Fixed Income Strategy - vývoj hodnoty investice

Akcie na nových maximech

Robustní růst zaznamenaly už čtvrtý měsíc v řadě akciové trhy. Hodnota indexu MSCI World v únoru stoupla o 4,5 % na nové historické maximum. I zde je hlavním driverem očekávané snižování úrokových sazeb. Nižší úroky z úvěrů by se výhledově měly pozitivně promítnout do hospodářských výsledků firem. Zároveň s klesajícími úrokovými výnosy dluhopisů se část kapitálu přesouvá z dluhopisových trhů do akcií.

V únoru se dařilo akciím vesměs ve všech sektorech. Mezi největší skokany tentokrát v USA patřily akcie NVIDIA (+26 %) a Meta Platforms (+23 %). Naopak výrazněji ztratily akcie společnosti Alphabet (-9 %) nebo Adobe (-11 %). Na pražské burze se dařilo zejména akciím Komerční banky (+9 %), která navrhla letos vyplatit nečekaně vysokou dividendu. Naproti tomu poklesla hodnota akcií ČEZ (-9 %), kterým nehraje do karet klesající cena elektřiny na burze.

Vývoj hodnoty indexu MSCI World (v EUR)

Elektřina i plyn dál zlevňují

Cena elektřiny a plynu na burze Power Exchange Central Europe nadále klesá. V únoru šly ceny dolů o dalších zhruba 10 %. Napomáhá tomu letošní mírná zima a nezvykle teplé počasí v únoru.

Naopak cena ropy v únoru stoupla o 3 %. To se spolu s oslabením koruny projevilo i do cen pohonných hmot na čerpacích stanicích. K nárůstu cen přispělo také opětovné pozastavení vývozu benzínu z Ruska.

Vývoj ceny elektřiny (EUR/MWh)

Bitcoin letí do stratosféry

V únoru prudce vyletěla nahoru cena Bitcoinu (+44 %) a pokořila hranici 60 tisíc dolarů za jeden Bitcoin. Teprve začátkem tohoto roku americká komise pro cenné papíry umožnila vznik prvních bitcoinových ETF v USA. A zájem investorů (spekulantů) předčil všechna očekávání. Do největšího z nich, iShares Bitcoin Trust, přiteklo do konce února už 9 miliard dolarů. Čerstvý kapitál žene cenu Bitcoinu do stratosféry.

Dovolím si soukromý názor. Bitcoin představuje pro spoustu lidí pohádkový příběh, jak se dá snadno zbohatnout. Ale mějte přitom vždy na paměti, že Bitcoin je svým způsobem největší letadlo v dějinách lidstva. Jedná se o virtuální komoditu bez jakékoliv reálné hmatatelné hodnoty. Virtuální hodnota Bitcoinu je dána pouze tím, kolik lidí si ho zrovna chce koupit. Čím víc lidí ho kupuje, tím víc jeho cena roste. To je celé. Ale každé letadlo může jednoho dne havarovat a zřítit se.

Osobně se takových závodů z principu nemám chuť účastnit, ať už je vidina výnosů jakákoliv. A že klidně může být cena Bitcoinu za pár týdnů ještě dvojnásobná než dnes. Ale každému podle jeho gusta.

Vývoj ceny Bitcionu (v USD)


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, S&P Global, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, Finanzen, ČNB, PSE, PXE a ČSÚ a jsou platná k 29. 2. 2024, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 3. 2024

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (22.1 + 5.6) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru