Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – listopad 2023

Nízká inflace odšpuntovala akciové trhy. Dařilo se také dluhopisovým fondům. Zlato na novém maximu. Energie výrazně zlevnily, ale Češi si připlatí. Koruna po půl roce začala zase posilovat.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
5. 12. 2023

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 30. 11.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
283
5,8 %
4,9 %
S&P 500 (v USD)
4 564
9,1 %
11,8 %
MSCI Europe (v EUR)
155
6,2 %
4,9 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
355
4,5 %
-4,2 %
PX (v CZK)
1 389
1,7 %
14,3 %
KOMODITY
Stav k 30. 11.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
2 040
2,8 %
15,0 %
Stříbro (USD/Oz)
25,35
11,1 %
13,5 %
Ropa WTI (USD/barel)
75,62
-7,1 %
-6,1 %
Zemní plyn (EUR/MWh)
45,51
-12,7 %
-69,6 %
Elektřina (EUR/MWh)
106
-12,1 %
-71,6 %
Bitcoin (USD/BTC)
37 713
8,8 %
119,7 %
MĚNY
Stav k 30. 11.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
24,29
-1,1 %
-0,2 %
USD/CZK
22,21
-4,0 %
-5,2 %
GBP/CZK
28,12
0,0 %
-0,1 %
Zdroj dat: MSCI, S&P Global, Yahoo! Finance, Trading Economics, OnVista, Finanzen, PSE, PXE a ČNB
Data platná k 30. 11. 2023

Nízká inflace odšpuntovala akciové trhy

V listopadu zavládla na kapitálových trzích velmi pozitivní nálada. Hlavním katalyzátorem, který odšpuntoval trhy, byla říjnová statistika inflace v USA. V říjnu totiž v USA klesl index spotřebitelských cen (tj. oproti září v průměru ceny poklesly) a meziroční míra inflace v USA klesla na "pouhých" 3,2 %. Relativně nízká míra inflace zvedá vlnu optimismu, že v příštím roce budou centrální banky snižovat úrokové sazby, čímž se zmírní úvěrové podmínky pro firmy i domácnosti. A to by s sebou mělo přinést ekonomické oživení.

Po třech měsících korekce proto v listopadu začaly prudce růst hodnoty akcií na burze. A to v zásadě po celém světě a napříč všemi sektory. Prostě pozitivní vlna, na které se svezl celý trh. Hodnota indexu MSCI World stoupla o 5,8 % (v eurech). Hodnota amerického indexu S&P 500 stoupla dokonce o 9,1 % (v dolarech). Rozdíl je více méně způsobený kurzem EUR/USD, neboť americký dolar v listopadu oslabil k euru o 3 %.

Vývoj hodnoty indexu MSCI World (v EUR)

Dařilo se také dluhopisovým fondům

Stejná pozitivní vlna zalila i dluhopisové trhy, kde začaly výrazně klesat úrokové výnosy. Výnos do splatnosti desetiletých amerických státních dluhopisů klesl za posledních pět týdnů z 5 % na 4,3 % p.a. To v praxi znamená, že tržní cena takového dluhopisu stoupla zhruba o 7 %.

Proto se v listopadu všeobecně dařilo také dluhopisovým fondům, zejména pak těm rizikovějším orientovaným na delší splatnosti a vyšší kreditní riziko (high yield). I v České republice v listopadu výrazně poklesly úroky u dluhopisů s delší splatností. Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů klesl během listopadu z 4,66 % p.a. na 4,27 % p.a.

Vývoj výnosu do splatnosti desetiletých státních dluhopisů ČR

Zlato na novém maximu

Navzdory současnému opojení z klesající inflace ve světě, geopolitické napětí nepolevuje. Celý svět zbrojí a výhrůžky létají z jedné strany na druhou. Strach přetrvává. Takové prostředí svědčí drahým kovům. Cena zlata se v listopadu přehoupla přes 2000 dolarů za unci a začátkem prosince se dokonce krátce dostala i nad 2100 dolarů za unci, což je historicky nejvyšší cenová úroveň zlata. Rovněž stříbro v listopadu výrazně podražilo. A podobně i cena Bitcoinu vyskočila o 9 %.

Vývoj ceny zlata (USD/Oz)

Energie výrazně zlevnily, ale Češi si připlatí

Naopak energetické komodity pokračovaly ve zlevňování. Cena ropy klesla o 7 %. A ceny elektřiny a plynu na burze Power Exchange Central Europe klesly o 12 %. Cena kontraktů silové elektřiny na roky 2024, 2025 a 2026 se nyní pohybuje kolem 100 euro za jednu MWh. To je sice dvojnásobek oproti cenám v letech 2010-2020, ale ve srovnání s předchozím rokem jsou ceny elektřiny a plynu na burze třetinové a zhruba o 40 % nižší než stanovený cenový strop.

Bohužel ani to nebude nakonec stačit ke zlevnění energií pro koncové spotřebitele, neboť nižší ceny za samotnou elektřinu a plyn "vykompenzuje" domácnostem i firmám růst regulovaných složek cen (cena za distribuci a poplatek za obnovitelné zdroje energií). Takže Česká republika bude mít nadále jedny z nejdražších energií na světě, což je samozřejmě velký problém pro celou ekonomiku a konkurence schopnost českých firem.

Vývoj ceny elektřiny (EUR/MWh)

Koruna po půl roce začala zase posilovat

Česká koruna po půlročním oslabování v listopadu posílila prakticky ke všem světovým měnám. K euru zpevnila o 1 % a k americkému dolaru o 4 %. Obrat trendu souvisí s nižší inflací v USA a v eurozóně. Díky tomu se posouvají i očekávání, kdy Fed a ECB začnou snižovat úrokové sazby. Ještě před měsícem převládalo očekávání, že ČNB začne snižovat sazby už letos, zatímco Fed a ECB až tak v polovině příštího roku. To tlačilo na korunu.

Nyní se zdá, že by centrální banky mohly jednat více ve shodě a začít plošně snižovat úrokové sazby v prvním kvartále příštího roku. Pokud ČNB nebude snižovat sazby dříve než ECB a Fed, zachová si koruna úrokový diferenciál (úroky v CZK jsou vyšší než v EUR a USD), což dělá z koruny zase zpátky relativně atraktivní měnu. Proto v listopadu koruna posilovala.

Vývoj kurzu EUR/CZK


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, S&P Global, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, Finanzen, ČNB, PSE, PXE a ČSÚ a jsou platná k 30. 11. 2023, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
5. 12. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (4.9 + 21.2) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru