Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – červenec 2023

Výrazně podražila ropa. Koruna bude oslabovat. Akcie jsou zralé na korekci. Je čas na investici do dluhopisů?
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
7. 8. 2023

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 31. 7.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
284
2,2 %
3,2 %
S&P 500 (v USD)
4 591
3,2 %
11,2 %
MSCI Europe (v EUR)
158
1,9 %
7,7 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
373
4,7 %
-2,6 %
PX (v CZK)
1 360
6,7 %
10,3 %
KOMODITY
Stav k 31. 7.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 964
2,3 %
11,2 %
Stříbro (USD/Oz)
24,73
8,7 %
21,8 %
Ropa WTI (USD/barel)
81,53
15,4 %
-17,3 %
Zemní plyn (USD/mmBtu)
2,63
-5,1 %
-68,5 %
Elektřina (EUR/MWh)
140
-3,2 %
-61,4 %
Bitcoin (USD/BTC)
29 230
-4,1 %
25,3 %
MĚNY
Stav k 31. 7.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
23,91
0,8 %
-2,8 %
USD/CZK
21,70
-0,6 %
-10,1 %
GBP/CZK
27,88
0,9 %
-4,8 %
Zdroj dat: MSCI, S&P Global, Yahoo! Finance, Trading Economics, OnVista, Finanzen, PSE, PXE a ČNB
Data platná k 31. 7. 2023

Akcie jsou zralé na korekci

V červenci se opět velmi dařilo akciím na burzách po celém světě. Hodnota indexu MSCI World stoupla v červenci o 2,2 % a pomalu se blíží svému maximu z konce roku 2021. Po sedmi měsících růstu jsou akciové trhy zralé na korekci. Tomu nasvědčuje i vývoj na trzích z počátku srpna.

Ještě více se v červenci dařilo akciím na rozvíjejících se trzích, zejména v Asii a latinské Americe. Hodnota indexu MSCI Emerging Markets stoupla v uplynulém měsíci o 4,7 %. Avšak na rozdíl od amerických a evropských akciových indexů hodnota indexu MSCI Emerging Markets je ještě na míle vzdálená svému vrcholu z roku 2021.

Hlavním důvodem jsou akcie v Číně, které tvoří největší váhu v globálním indexu MSCI Emerging Markets, a které jsou dnes zhruba na polovině své hodnoty z roku 2021. Zaostává také Korea nebo Brazílie. Naopak tahounem růstu na rozvíjejících se trzích jsou poslední rok především Indie a Mexiko.

Vývoj hodnoty indexu MSCI Emerging Markets (v EUR)

Úspěšný měsíc pro pražskou burzu

Dařilo se také akciím na pražské burze. Hodnota indexu PX pražské burzy v červenci stoupla o 6,7 %. Hlavní zásluhu na tom mají akcie bank (Erste Group Bank +10 %, Komerční banka +7 %, Moneta Money Bank +7 %) a dařilo se také akciím ČEZ (+6,8 %).

V červenci proběhla na trhu START pražské burzy úspěšná primární emise akcií společnosti mmcité. Firma upsala na burze jeden milion akcií po 160 korunách za akcii. Poptávka investorů byla více než dvojnásobná. Hned v prvních srpnových dnech tak cena akcií na burze stoupla již téměř o 30 %.

Vývoj hodnoty indexu PX

Výrazně podražila ropa

Cena ropy stoupla za poslední měsíc o 15 % a přehoupla se přes 80 dolarů za barel. Logicky tak rostou také ceny pohonných hmot z rafinérií. Do toho od 1. srpna začala v ČR znovu platit vyšší spotřební daň na naftu. A aby toho nebylo málo, poslední týdny oslabuje kurz koruny, což má rovněž vliv na ceny pohonných hmot v korunách. Cena nafty na čerpacích stanicích tak vyskočila za poslední dva týdny zhruba o 4-5 korun na litr. To se samozřejmě v srpnu trochu promítne i do inflace.

Vývoj ceny ropy

Koruna bude oslabovat

Americký Fed na konci července zvedl úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů do pásma 5,25-5,50 %. Evropská centrální banka následně začátkem srpna rovněž zvedla základní repo sazbu o čtvrt procenta na 4,25 %. Česká národní banka ponechala základní repo sazbu na 7 % a ve vyjádření znovu zdůraznila, že počítá s vyššími sazbami po delší dobu, než aktuálně předpokládá trh.

Zároveň v prohlášení zaznělo, že už od října loňského roku ČNB neintervenovala proti oslabování koruny a bankovní rada ČNB formálně ukončila intervenční režim. Na to koruna reagovala mírným oslabením, když se začátkem srpna přehoupla přes 24 korun za jedno euro.

Vzhledem k tomu, že Evropská centrální banka a americký Fed jsou teprve na konci cyklu zvedání úrokových sazeb, zatímco ČNB by potřebovala pomalu začít sazby snižovat, tedy úrokový diferenciál by se měl dále zmenšovat, dá se nyní na krátkodobém až střednědobém horizontu počítat spíše s oslabováním české koruny k euru a potažmo i dalším světovým měnám.

Vývoj kurzu eura a české koruny (EUR/CZK)

Čas na investici do dluhopisů?

Ačkoliv všichni členové bankovní rady ČNB stále opakují, že Česká národní banka bude držet úrokové sazby na vysoké úrovni delší dobu a hodlá je snižovat jen velmi pomalu, trh již počítá se stabilizací inflace a výhledově s poklesem úroků. Je to vidět zejména na dluhopisových trzích u delších splatností. Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů za poslední rok již klesl z 6 % p.a. na 4 % p.a.

Ideální doba na investici do českých dluhopisů byla již před rokem. U kratších splatností sice zůstávají úroky vysoké, nicméně ty budou velmi pružně klesat, až ČNB začne snižovat úrokové sazby. Stejně tak budou pružně klesat i výnosy repo fondů a úroky na spořicích účtech. Je pravděpodobně otázkou měsíců, kdy úroky začnou pozvolna klesat.

V současné době se zdají být atraktivnější americké státní dluhopisy. Ty mají na desetileté splatnosti rovněž výnos 4 % p.a., což je nejvyšší úroveň za posledních 15 let. Akorát zde je třeba upozornit na měnové riziko z vývoje kurzu USD/CZK. V případě, že by koruna posilovala k dolaru, mělo by to negativní vliv na hodnotu investice. Bude-li však koruna oslabovat, o to zajímavější výnosy z toho mohou po přepočtu na koruny být.

Vývoj výnosu do splatnosti desetiletých státních dluhopisů ČR


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, S&P Global, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, Finanzen, ČNB, PSE, PXE a ČSÚ a jsou platná k 31. 7. 2023, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
7. 8. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (9.5 + 8.1) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru