Akcie

České dividendové akcie jako nejlepší termínovaný vklad

Za poslední tři roky mají české akcie výnos z dividend přes 8 % ročně.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
7. 5. 2024

Co je to dividenda?

Dividenda je podíl na zisku akciové společnosti rozdělený mezi akcionáře. Mnoho firem dividendy vůbec nevyplácí a veškeré zisky reinvestuje. Velké firmy, s jejichž akciemi se obchoduje na burze, ale zpravidla alespoň část zisků rozdělují mezi akcionáře formou dividendy. Rozdělení zisku (vyplacení dividendy) podléhá schválení valnou hromadou akcionářů.

Nárok na dividendu mají majitelé akcií dané akciové společnosti v tzv. rozhodný den pro výplatu dividendy. Od následujícího dne označovaného jako ex-dividend-date se pak akcie na burze obchodují již bez nároku na dividendu za uplynulé období. V ten okamžik (fakticky přes noc, když se s akciemi neobchoduje) cena akcií na burze automaticky poklesne o vyplácenou dividendu.

Samotná dividenda pak bývá akcionářům vyplacena o něco později, datum výplaty bývá zpravidla stanoveno do jednoho měsíce. Fyzickým osobám je v ČR dividenda vyplácena již zdaněná – aktuálně srážkovou daní ve výši 15 %. Akorát pozor u zahraničních akcií, resp. u akcií společností se sídlem v zahraničí (což jsou třeba i Erste Group Bank a Vienna Insurance Group obchodované na pražské burze), protože tady se jedná o příjem ze zahraničí, který je nutné v ČR přiznat a znovu zdanit, proti čemuž se pak dá uplatňovat zápočet daně sražené v zahraničí.

České dividendové akcie jako "nejlepší termínovaný vklad"

Významnou část výnosů českých akcií tvoří dlouhodobě dividendy. Průměrný hrubý dividendový výnos akcií v indexu PX vychází dlouhodobě na 4,5 % p.a., tedy po zdanění cca 3,8 % ročně. Zatímco hodnota price indexu PX stoupla od roku 2012 o 70 % (4,4 % p.a.), hodnota total return indexu PX-TRNet stoupla ve stejném období o 164 % (8,2 % p.a.) Onen rozdíl ve výnosech ve výši 3,8 % p.a. dělají dlouhodobě dividendy po zdanění.

Výnosy a dividendy českých akcií v letech 2012-2024

V posledních letech je rozdíl ještě markantnější. Za poslední 3 roky se čisté dividendy po zdanění postaraly o 28 % výnos, tedy zhruba 8,5 % p.a. České akcie se ve srovnání se zbytkem světa chlubí nebývale vysokým výnosem z dividend. Proto se s trochou nadsázky dá o českých dividendových akciích hovořit jako o jakémsi „lepším termíňáku“, samozřejmě pouze z dlouhodobého pohledu.

Na druhou stranu je potřeba také dodat, že české akcie zároveň patří ve světovém srovnání k trhům s nejmenším růstem. Je to krásně vidět na přiloženém grafu, že samotná modrá křivka kalkulovaná pouze z vývoje cen akcií na pražské burze dlouhodobě nijak závratně nestoupá. Výrazněji roste pouze oranžová křivka, kde jsou započteny i čisté (zdaněné) výnosy z dividend.

Dlouhodobě vyplácí stabilně akcionářům největší dividendy společnost Philip Morris ČR, Komerční banka a ČEZ. Letos mají nejvyšší dividendový výnos akcie Komerční banky (8 %), Moneta Money Bank (7,4 %) a Philip Morris ČR (6,5 %). U akcií ČEZ nebyla ještě dividenda stanovena, ale očekává se čistý dividendový výnos kolem 5-6 %.

Podívejte se na podrobný přehled vyplácených dividend v roce 2024 a jejich historický vývoj.


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek PSE a jsou platná k 30. 4. 2024, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investičníweb.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
7. 5. 2024

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (17.1 + 18.4) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru