Komodity

Elektřina i plyn příští rok výrazně zlevní

Od konce léta ceny energií na burze prudce poklesly. Ropa, plyn i elektřina už jsou levnější než před válkou. Příští rok by měla zlevnit také elektřina a plyn pro koncové spotřebitele.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
7. 3. 2023

Už v roce 2021 začaly po deseti letech relativní stability ceny energií prudce stoupat. Za hlavní příčinu můžeme označit evropskou politiku v čele s německou Energiewende. Tlak na snižování emisí zvedal ceny emisních povolenek a potažmo i ceny plynu a elektřiny. Už tehdy začaly být ceny energií přemrštěné.

Do toho přišla válka na Ukrajině a s tím související protiruské sankce a potřeba odříznout se od ruské ropy a plynu. Díky tomu pak během loňského roku ceny energií na burze vyletěly do stratosféry. Dokonce musela do hry vstoupit Evropská komise a vlády jednotlivých zemí a ceny zastropovat, aby trh trochu uklidnily.

A skutečně, na burze už se situace zklidnila. Od konce léta už ceny energií výrazně poklesly a jsou dnes nejen pod úrovní zastropování, ale dokonce už klesly i na nižší hodnoty než před ruskou invazí na Ukrajinu.

Vývoj ceny ropy, plynu a elektřiny na burze

 
Cena komodity
Změna ceny
 aktuálně
(28.2.2023)
před invazí
(23.2.2022)
na vrcholu
(srpen 2022)
před 5 lety
od počátku
války
od vrcholu
za 5 let
Ropa WTI – USA
(USD/barel)
77,05
92,1
123,7
61,64
-16 %
-38 %
25 %
Ropa Brent – Evropa
(USD/barel)
83,89
96,84
127,98
65,78
-13 %
-34 %
28 %
Zemní plyn Henry Hub – USA
(USD/mmBtu)
2,75
4,62
9,68
2,67
-40 %
-72 %
3 %
Zemní plyn TTF – Evropa
(EUR/MWh)
48,23
87,11
308,18
34,17
-45 %
-84 %
41 %
Elektřina PXE – Evropa
(EUR/MWh)
148,52
158,13
984
34,86
-6 %
-85 %
326 %
Zdroj: PXE.cz, OnVista.de, Finanzen.net, Kurzy.cz, data platná k 28. 2. 2023

Ropa o 15 % levnější než před válkou

Cena ropy se poslední dobou pohybuje kolem 75-80 dolarů za barel. Evropská ropa typu Brent je o něco dražší než americká ropa typu WTI. Před rokem, respektive den před ruskou invazí na Ukrajinu, stál barel ropy zhruba o 15 % více. A v srpnu se dokonce cena šplhala až ke 130 dolarům za barel. Dnes už je tedy ropa zhruba o 35 % levnější než na vrcholu loni v létě.

Ale přesto z dlouhodobějšího pohledu zůstává ropa dražší než v předchozích letech. Před pěti lety stál barel ropy kolem 65 dolarů, čili zhruba o 25 % méně než dnes.

Od cen ropy se odvíjí i ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích. Oproti loňskému roku šla cena benzínu a nafty výrazně dolů. Je to jeden z klíčových faktorů, který už půl roku tlumí inflaci. Ale samozřejmě všichni pamatujeme i roky, kdy byl benzín mnohem levnější.

Vývoj ceny ropy

Plyn o 45 % levnější než před válkou

Cena zemního plynu na burze v uplynulém roce vybouchla a vyletěla téměř na trojnásobek. Od konce srpna ale strmě padá dolů. Americký plyn v hlavním uzlu Henry Hub se nyní obchoduje za 2,75 dolarů za milion britských tepelných jednotek, což je jednotka výhřevnosti používaná v USA. Koncem srpna se cena plynu v USA skoro blížila 10 dolarům. Od vrcholu už spadla o 70 %. Aktuálně je cena plynu v USA dokonce zhruba o 40 % nižší než před ruskou invazí na Ukrajinu.

Rovněž v evropském hlavním uzlu TTF loni cena plynu vystřelila nahoru. Krátce se dokonce přehoupla přes 300 euro za megawatthodinu. Nyní už stojí jedna megawatthodinu plynu jen kolem 50 euro, což je dokonce o 45 % méně než před válkou. Nicméně v delším časovém horizontu jde stále o poměrně vysokou cenu. Před pěti lety stál plyn na burze jen 35 euro za megawatthodinu.

Vývoj ceny zemního plynu

Elektřina o 6 % levnější než před válkou

Největší raketu můžeme vidět na grafu vývoje ceny elektřiny na burze. Cena elektřiny loni během osmi měsíců vyletěla na osminásobek a v porovnání s cenami dva roky nazpátek dokonce na dvacetinásobek. Koncem loňského srpna se cena elektřiny blížila 1000 euro za megawatthodinu.

Dnes už stojí kontrakt na rok 2024 necelých 150 euro za megawatthodinu, tedy o fous méně než před vypuknutím války na Ukrajině, nicméně stále čtyřnásobek než před pěti lety. Cena elektřiny má rozhodně ještě velký prostor v budoucnu dál klesat, reálně by se určitě časem měla dostat pod 100 euro za megawatthodinu.

Vývoj ceny elektřiny

Pro spotřebitele klesnou ceny příští rok

Bohužel nějakou dobu potrvá, než se pokles cen na burze ve větší míře projeví do koncových cen pro spotřebitele, neboť dodavatelé plynu a elektřiny nakupují většinu energií předem v ročních kontraktech. Nyní dostáváme domů energie nakupované na burze za loňské ceny. A minulý rok byly na burze ceny o dost vyšší než dnes.

Příští rok zase budeme dostávat elektřinu a plyn nakupované na burze postupně v průběhu tohoto roku. Pokud tedy letos nedojde k nějakým novým cenovým šokům (např. rozsáhlé blackouty apod.), tak příští rok by plyn i elektřina pro koncové spotřebitele měly výrazně zlevnit. Ceny už asi zůstanou o dost vyšší, než jsme byli zvyklí v uplynulé dekádě. Ale určitě nezůstanou dlouhodobě tak drahé jako letos. Prozatím vše nasvědčuje tomu, že by příští rok cena elektřiny i plynu pro domácnosti mohla klesnout zhruba o 30 %.

Navíc existuje i malá naděje, že válka na Ukrajině skončí a Rusko se pak bude snažit vrátit na evropský trh, což by s trochou nadsázky zaplavilo trh levným plynem. Při takovém růžovém scénáři by se pak cena plynu i elektřiny mohla vrátit až na úroveň jako „za starých časů“. Na to samozřejmě nemůžeme spoléhat, zatím se to jeví spíše jako zbožné přání, ale i takový růžový scénář může v dalších letech nastat.

Na druhou stranu vždycky existuje také riziko, že se něco dalšího semele a nastane černý nebo ještě černější scénář. Nikdo neumíme předvídat budoucnost. Ale zdá se, že pokud jde o „energetickou krizi“, tak nejhorší už je za námi a blýská se na lepší časy.

Co z toho plyne?

Zaprvé, dle mého názoru nemá smysl si teď fixovat ceny elektřiny či plynu. Nikomu nemůžu nic slibovat, ale z mého pohledu (dle dosavadního vývoje cen na burze) je hodně velká pravděpodobnost, že ceny pro koncové spotřebitele v příštích 2-3 letech výrazně klesnou.

Zadruhé, pokud uvažujete o instalaci solárních panelů na střeše či jiných velkých investicích do energetických úspor, neřiďte se při výpočtu návratnosti investice stávajícími cenami energií. Na horizontu životnosti střídačů, baterií, panelů a dalších komponent kalkulujte spíše v průměru s poloviční cenou elektřiny než nyní.

Zatřetí, nenechte se více zastrašovat inflací. Inflace tu byla, je a bude. Poslední rok byl extrém. Zdražení za posledních dvanáct měsíců bylo opravdu zničující. Ale už letos by mělo zdražování v meziročních statistikách odeznívat. A příští rok, až klesnou ceny energií pro koncové spotřebitele, tak bude v zásadě po inflačním problému. Naopak se možná krátce dočkáme i deflace. Ceny spotřebního zboží a služeb už zůstanou v průměru vyšší než před válkou. Ale dalšího prudkého zdražování není třeba se obávat.


Disclaimer: Data uvedená v článku pochází z webových stránek OnVista.de, Finanzen.net, PXE.cz a Kurzy.cz a jsou platná k 28. 2. 2023, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
7. 3. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (6.0 + 29.4) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru