Fondy

Fond-show: Fidelity Japan Value

Akciový fond s dvacetiletou historií a výnosy kolem 10 % p.a. Dlouhodobě překonává index. Akorát nemá korunovou třídu.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
1. 8. 2023

Základní údaje

Správce fondu
FIL Investment Management
Manažer fondu
Min Zeng
ISIN
LU0413544379 (JPY)
LU0413543058 (EUR)
Vznik fondu
30. 1. 2003
Velikost fondu
127 mld. JPY
Riziková třída (1-7)
4
Minimální investice
200 Kč

Investiční strategie

Fond Fidelity Japan Value je akciový fond zaměřený na akcie japonských firem. Zároveň se správce snaží do portfolia fondu vybírat akcie, které považuje za podhodnocené. Na burze v Tokiu se obchoduje zhruba s tisícovkou akcií různých japonských firem, takže je z čeho vybírat.

V portfoliu převažují výrobní firmy. Japonská ekonomika je už několik desítek let vyhlášená kvalitou výroby, od automobilů až po nejrůznější elektroniku a domácí spotřebiče.

Nejvýznamnější pozice ve fondu

Název společnosti
Podíl v portfoliu
Itochu
3,7 %
Sony
3,6 %
Mitsubishi UFJ Financial
3,5 %
Suzuki Motor
3,2 %
Kansai Electric Power
3,0 %
Shin Etsu Chemical
3,0 %
Sumitomo Mitsui Financial
2,8 %
Tokyo Electron
2,7 %
Sumitomo Electric Industries
2,7 %
Sumitomo Forestry
2,6 %
Data platná k 30. 6. 2023

Složení portfolia fondu

Fidelity Japan Value - složení portfolia

Historické výnosy (v JPY)

1 rok
22,76 %
~
22,76 % p.a.
2 roky
31,28 %
~
14,58 % p.a.
3 roky
80,32 %
~
21,72 % p.a.
5 let
63,55 %
~
10,34 % p.a.
10 let
157,74 %
~
9,93 % p.a.
od založení
244,60 %
~
9,33 % p.a.
Data platná k 28. 7. 2023

Fond Fidelity Japan Value byl založen již v roce 2003. Od roku 2009 pak funguje kapitalizační třída nabízená v České republice a také eurová třída. Dlouhodobě se může pochlubit krásnými výnosy kolem 9-10 % p.a. V posledních třech letech se pak řadí k vůbec nejúspěšnějším akciovým fondům s výnosem 80 % (cca 22 % p.a.)

Akorát je třeba upozornit, že se jedná o výnosy kalkulované v japonské měně. Po přepočtu na koruny by výnos byl menší, neboť koruna v této době výrazně posílila takřka ke všem světovým měnám včetně japonského yenu.

Historický vývoj hodnoty investice (v JPY)

Fidelity Japan Value - vývoj hodnoty investice

Rizika spojená s investicí

Jako každý jiný akciový fond vykazuje i tento volatilitu spojenou s vývojem cen akcií na burze, proto je vhodný pouze pro dlouhodobější investice. Minimální doporučený horizont pro investici do tohoto fondu je 5 let a více.

S investicí je dále spojeno měnové riziko. Fond investuje do akcií v Japonsku v japonském yenu. Na hodnotu investice po přepočtu na koruny tak má vliv také vývoj kurzu koruny a japonského yenu. Fond má v ČR dostupnou i eurovou třídu, ale ta nezajišťuje měnové riziko z japonské měny do eura, takže to po přepočtu na koruny vyjde nastejno jako u primární třídy v japonském yenu. Vývoj kurzu JPY/CZK se projeví v obou případech.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek
max. 5,25 %
Výstupní poplatek
není
Poplatek za správu
1,50 %
Výkonnostní odměna
není
TER (celková roční nákladovost)
1,91 %
Vstupní poplatek u fondu Fidelity Japan Value může dle statutu fondu být maximálně 5,25 %. Přesná výše vstupního poplatku pak záleží na zprostředkovateli. Výstupní poplatek při prodeji akcií žádný účtován není.

Za správu si Fidelity strhává automaticky z majetku fondu 1,5 % ročně. Tento poplatek stejně jako další náklady na správu fondu jsou již zahrnuty v hodnotě akcií fondu. Celkové náklady na správu fondu vychází na 1,91 % ročně.

Závěrečné hodnocení

Investovat cíleně do akcií japonských firem není zrovna žádný módní trend jako v případě některých rozvíjejících se ekonomik nebo jako u některých tematicky zaměřených investic (např. voda, umělá inteligence apod.) Ale řada japonských firem dělá dobrý byznys a vyrábí kvalitní produkty. Rozhodně si zaslouží být součástí akciové složky portfolia. Jednoduší řešení je samozřejmě globálně zaměřený fond, který část portfolia investuje také v Japonsku. Zajímavějších výsledků lze ale dosáhnout kombinací cíleně zaměřených fondů.

V případě Japonska má historicky velmi dobré výsledky fond Fidelity Japan Value. Dokládá to i fakt, že dlouhodobě zhodnocením poráží index TOPIX japonské burzy. Od založení poráží index o 1,2 % p.a. Za posledních pět let pak dokonce o 2,2 % p.a.

Nevýhodou je, že nemá korunovou třídu akcií se zajištěním měnového rizika. Je dostupný pouze v eurech nebo japonských yenech. A to měnové riziko dovede mnohdy napáchat hodně škody, volatilita kurzu JPY/CZK je kolikrát i větší než volatilita samotného vývoje cen japonských akcií.

Užitečné odkazy


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Fidelity International a jsou platná k 30. 6. 2023, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
1. 8. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (6.0 + 35.2) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru