Vývoj na trzích

Vývoj na trzích - listopad 2017

Index S&P 500 na novém historickém maximu. Cena ropy nadále roste, cena uranu stoupla o 16 %. Koruna stále posiluje. Tržní cena českých státních dluhopisů padá dolů. A bitcoin láme rekordy.

Více v měsíčním přehledu vývoje na finančních trzích (ke stažení v pdf) + jeden investiční tip.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
4. 12. 2017

Bitcoin

Společností se nyní šíří bitcoin mánie. Virtuální cena bitcoinu od začátku roku stoupla na desetinásobek z 1000 dolarů na více než 10 tisíc dolarů. Ale bitcoin nemá reálnou hodnotu a dle mého názoru nebude mít ani dlouhou budoucnost. Jeho cena roste do té doby, dokud všichni věří, že cena poroste a nakupují. Jakmile převáží počet lidí, kteří už nebudou věřit v další růst ceny, bublina praskne.

Akcie

Akciím v USA se i v listopadu dařilo a v průměru americký trh zaznamenal další růstový měsíc v řadě. Hodnota indexu S&P 500 stoupla na nové historické maximum 2650 bodů. Naproti tomu akciové trhy v Evropě postihla mírná korekce. Na vině je určitě nejistota ohledně dalšího politického vývoje v Německu a také kolem realizace Brexitu. Ani výsledková sezóna nevyznívá pro evropské firmy tak pozitivně jako v USA. Z pohledu fundamentálního ocenění je v průměru evropský trh levnější než americký, protože od amerického trhu se očekává rychlejší růst zisků a menší politické riziko.

Vývoj hodnoty indexu MSCI Europe v EUR

Investiční tip - akcie Taiwan Semiconductor Manufacturing Company

Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Company patří k největším světovým výrobcům procesorů a čipů. Mimo jiné dodává pro Apple nejnovější bionický procesor A11. Firma vykazuje historicky velmi stabilní růst tržeb. Poměrem k čistým ziskům se obchoduje s P/E = 18. Polovinu zisků rozděluje na dividendách, div. výnos 2,9 %.

Vývoj ceny akcií společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company

Měny, úrokové sazby, dluhopisy

Česká národní banka začátkem listopadu přistoupila k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Dvoutýdenní repo sazbu zvedla na 0,5 % a lombardní sazbu na 1 %. Diskontní sazba určená pro depozice prostředků u ČNB zůstává 0,05 %. Růst úroků by se pozvolna měl přenášet i do komerčního bankovnictví. Dá se očekávat, že v příštím roce mírně porostou úroky na spořicích účtech a vedle nich samozřejmě také úroky u hypoték. Úroky u státních dluhopisů už rostou. Výnos do splatnosti desetiletého dluhopisu už stoupl z loňského minima 0,25 % p.a. na 1,8 % p.a. V důsledku zvyšování úrokových sazeb také nadále posiluje koruna.

Vývoj kurzu EUR/CZK

Komodity

Společnost Cameco oznámila, že z důvodu nízkých cen pozastaví těžbu uranu v největším uranovém dole na světě McArthur River, neboť těžba v něm pro firmu není momentálně rentabilní. V příštím roce tedy dojde k výraznému poklesu produkce uranu, neboť z tohoto dolu pochází zhruba 10 % světové produkce. To by mělo pomoct stabilizovat trh. V reakci na toto oznámení cena uranu v listopadu stoupla o 16 %.

Vývoj ceny uranu

O něco podobného se snaží také těžaři ropy. OPEC prodloužil těžební limity na celý příští rok a také ropa v listopadu znovu podražila. Barel severomořské ropy typu Brent už stojí přes 60 dolarů.

Fond-show

V listopadu jsme si ukázali dvě jednoduchá řešení pro akciovou složku. Většina finančních poradců nejčastěji volí pro dlouhodobé pravidelné investování do akcií fond Conseq Active Invest Dynamický. Jedná se o fond fondů. Jeho hlavní výhodou je široce diverzifikované portfolio, nevýhodou vysoká roční nákladovost TER, která dlouhodobě snižuje čisté výnosy. Jeho další skrytou slabinou je také měnové riziko.

Ve FINEZ preferujeme jiné, levnější řešení. Globální akciový fond, případně portfolio více akciových fondů. Ideálním příkladem je Fidelity World Fund, aktivně spravovaný globální akciový fond, který dlouhodobě poráží benchmark a je měnově zajištěný do korun. Jeho roční nákladovost je zhruba o 0,9 % p.a. nižší než v případě fondu Conseq Active Invest Dynamický. A když se podíváme na historické výnosy těchto dvou fondů, Fidelity World Fund vyhrává pochopitelně na plné čáře. Na pětileté i desetileté periodě má zhruba dvojnásobné zhodnocení než Conseq Active Invest Dynamický.

Zajímavé příležitosti nabízí také některé fondy kvalifikovaných investorů. Pro koho jsou určeny a jaká mají úskalí?


Chcete investovat do fondu nebo se poradit o dalších možnostech?



vyvoj-na-financnich-trzich-2017-11.pdf

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
4. 12. 2017

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (14.4 + 5.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru