Vývoj na trzích

Vývoj na trzích - leden 2018

Akcie na nových rekordech. ČNB zvedá úrokové sazby a koruna posílila k dolaru o dalších 5 %. Cena zlata a ropy nadále roste.

Více v měsíčním přehledu vývoje na finančních trzích (ke stažení v pdf) + jeden investiční tip.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
8. 2. 2018

Akcie

Akciové trhy zažily velmi povedený start roku. Hodnoty indexů MSCI World, S&P 500 nebo DAX stouply na nové historické maximum. Nejvíce se pak dařilo akciím na rozvíjejících se trzích, které opět táhla Čína s růstem o 8 % podpořená tentokrát také Ruskem (8,5 % v EUR) a Brazílií (12,5 % v EUR).

Vývoj hodnoty indexu MSCI China (v EUR)

Začátkem února přišla korekce. Zveřejňované hospodářské výsledky jednotlivých firem za uplynulý rok zatím v průměru nejsou tak přesvědčivé, jak většina investorů očekávala. Nicméně pro rok 2018 zatím převládá optimistický výhled na růst ziskovosti. Makroekonomické prognózy jsou zatím také velmi příznivé.

Měny, úrokové sazby, dluhopisy

Česká koruna v lednu dál výrazně posilovala prakticky ke všem světovým měnám. K euru zpevnila o 1 % a k dolaru o 5 %. Ještě před rokem stál jeden dolar 26 korun, dnes byste ho prodali za 20 korun.

Vývoj kurzu USD/CZK

Koruna posiluje v očekávání dalšího růstu úrokových sazeb, což se začátkem února potvrdilo, když ČNB zvedla základní repo sazbu na 0,75 % a lombardní sazbu na 1,5 %.

ČNB zatím zvyšuje zejména lombardní sazbu, čili sazbu, za kterou si od ní banky mohou půjčovat peníze. To povede zcela jistě k dalšímu zdražování hypoték. Naproti tomu diskontní sazba zůstává stále 0,05 %, takže výraznějšího růstu úroků z vkladů se hned tak nedočkáme.

Doporučujeme také:

Komodity

Oslabující dolar pomáhá růstu cen komodit (v dolarech). Cena zlata stoupla v lednu o 3 % a vyšplhala se až k hranici 1350 dolarů za unci. Americká lehká ropa WTI podražila o 6,6 % na necelých 65 dolarů za barel. Severomořská ropa Brent se dokonce krátce přehoupla přes 70 dolarů za barel. Podražil nám tedy logicky benzín na čerpacích stanicích, i když vliv rostoucí ceny ropy do značné míry tlumí posilující koruna, jinak by pohonné hmoty zdražovaly více.

Vývoj ceny ropy

V růstovém trendu pokračují také mnohé průmyslové kovy, v lednu podražil zejména nikl, cín a zinek. Naopak výrazně na burze poklesla cena mléka a cukru a nadále zlevňuje i káva.

Fondshow

V lednu jsme si představili fond Franklin Mutual European - hodnotově spravovaný fond investující do akcií velkých firem v Evropě. Má přiměřenou nákladovost, výkonností dlouhodobě poráží benchmark a je měnově zajištěný do korun.

Také jsme si podrobněji posvítili na DRFG AIF Real Estate Fund, v uplynulých dvou letech nejvýnosnější z retailově dostupných nemovitostních fondů v ČR. Má zajímavé portfolio nemovitostí, nízkou roční nákladovost TER a přiměřené úvěrové zatížení. Jedinou vadou na kráse je, že v majetku fondu nejsou přímo nemovitosti, nýbrž účelově zřízené s.r.o., které teprve mají v majetku konkrétní nemovitosti.

Investiční tip - fond Pioneer Emerging Markets Bond

Naším investičním tipem je tentokrát dluhopisový fond Pioneer Emerging Markets Bond, který se může pochlubit velmi úspěšnou historií a má i ve stávajícím tržním prostředí potenciál dosahovat solidních výnosů kolem 4-5 % p.a.

Investuje do státních i podnikových dluhopisů na rozvíjejících se trzích, primárně v USD. Hrubý výnos do splatnosti 6,2 % p.a. při průměrné době do splatnosti 9 let. Průměrný kreditní rating BB-. Roční nákladovost TER 1,6 %. CZK měnová varianta fondu zajišťuje měnové riziko do CZK.

Pioneer Emerging Markets Bond - Historický vývoj hodnoty podílových listů


Chcete se poradit, kam investovat?



vyvoj-na-financnich-trzich-2018-01.pdf

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
8. 2. 2018

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (25.1 + 13.9) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru