Vývoj na trzích

Vývoj na trzích - červenec 2018

Akcie po delší době výrazněji v plusu. Česká koruna po korecki opět posiluje k euru i dolaru. Zlato na nejnižší hodnotě za poslední rok. Prudce zdražuje uran.

Více v měsíčním přehledu vývoje na finančních trzích (ke stažení v pdf) + jeden investiční tip.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 8. 2018

Akcie

Akciím se v červenci po delší době výrazněji dařilo. Tahounem růstu byl americký trh, kde většina firem hospodářskými výsledky za druhé čtvrtletí překonala očekávání analytiků. Jednotlivé společnosti v průměru reportovaly růst zisků i tržeb. Meziročně stouply čisté zisky téměř o 30 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o solidních 6 %. Tržby v průměru oproti předchozímu čtvrtletí stouply o 3,5 % a meziročně o 10 %.

Hodnota akciového indexu S&P 500 složeného z pětistovky největších amerických akciových společností stoupla v červenci o 3,5 %. Průměrné P/E indexu S&P 500 aktuálně vychází na 23.

Investiční tip - Akcie Celgene

Akcie Celgene se loni propadly s celým biotechnologickým sektorem. Ale zdá se, že si již sáhly na dno a situace se obrací. Celgene je riziková investice, neboť většinu tržeb firmě generují pouze tři produkty. Ty ale mají ještě pět let ochranou lhůtu a mezi tím firma vyvíjí spoustu dalších slibných léků. Z pohledu očekávané ziskovosti se akcie jeví levné.

Vývoj ceny akcií společnosti Celgene

Měny, úrokové sazby, dluhopisy

Česká koruna po korekci z předchozích měsíců v červenci začala opět posilovat prakticky ke všem světovým měnám. K euru zpevnila o 1,6 % na 25,60. K dolaru o 2,3 % na 21,80.

S vyostřující se hospodářskou válkou mezi USA a Čínou již třetí měsíc výrazně oslabuje čínský jüan. V červenci oslabil k dolaru o další 3 %, od května již o 8 %. Vývoj dvou největších ekonomik na světě zásadním způsobem ovlivňuje hospodářský vývoj ve zbytku světa. Obchodní válka by měla tragické následky i pro Evropu. Doufejme, že si Trump uvalováním cel jen připravuje pozici pro jednání, ale že se s Čínou nakonec dohodne na spolupráci.

Vývoj kurzu EUR/CZK

Komodity

Většina komodit na burze v červenci zlevňovala. Cena americké ropy klesla o 7 % zpět pod 70 dolarů za barel. Cena zlata klesla na pouhých 1220 dolarů za unci, nejnižší hodnotu za poslední rok. Klesaly i ceny dalších kovů. Největší propad ceny pak zaznamenalo vepřové maso, dřevo, kakao a cukr.

Naopak podražily některé jiné zemědělské komodity, zejména pšenice. Největší růst ceny si připsal uran, poté co kanadská těžební společnost Cameco oznámila, že s ohledem na nerentabilitu těžby při stávajících cenách uzavírá McArthur River, největší uranový důl na světě, který sám o sobě tvořil 15 % roční světové produkce uranu.

Vývoj ceny uranu

Fondshow

V červenci jsme si představili následující dva fondy:

C-Quadrat Arts Total Return Balanced je smíšený fond fondů, který se snaží zachytávat různé střednědobé růstové trendy a zároveň aktivním řízením podílu dynamické a konzervativní složky minimalizovat střednědobou volatilitu a vyhýbat se velkým propadům. Strategie dobrá, fond velmi dobře ustál rok 2008. Eurová varianta funguje od roku 2003 a může se pochlubit čistým výnosem 4,4 % p.a. (v EUR). To není špatné, ale výsledky by mohly být i výrzně lepší. Z výnosů fondu totiž užírají příliš vysoké poplatky, TER přes 3 %.

C-Quadrat Arts Total Return Balanced - Historický vývoj hodnoty investice

Partners Universe 6 je aktivně spravovaný konzervativní smíšený fond se sympatickou poplatkovou politikou. Výnosy ale poslední roky zaostává za inflací a ani vyhlídky do budoucna nejsou o moc lepší. Tržní prostředí nízkých a zároveň rostoucích úrokových sazeb dnes podobným konzervativním fondům nenahrává. Lepší volbou jsou dle mého názoru třeba některé nemovitostní fondy.

Partners Universe 6 - Vývoj hodnoty investice v porovnání s inflací


Chcete poradit, kam investovat?



vyvoj-na-financnich-trzich-2018-07.pdf

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 8. 2018

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (36.4 + 41.3) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru