Vývoj na trzích

Vývoj na trzích - červenec 2017

Koruna znovu posílila. Akcie v USA na nových rekordech. Ropa zpět nad 50 dolary.

Více v měsíčním přehledu vývoje na finančních trzích (ke stažení v pdf) + jeden investiční tip.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
3. 8. 2017

Koruna stále posiluje

Česká koruna nadále posilovala téměř ke všem světovým měnám. K euru zpevnila o 0,4 %. A jelikož euro posílilo k dolaru a dalším měnám, tak koruna logicky k těmto měnám posilovala o to více. K britské libře zpevnila koruna o 2 %, k americkému dolaru o 3 % a k švýcarskému franku o 4 %. Nyní investoři netrpělivě čekají, kdy ČNB začne zvedat úrokové sazby, zda bude čekat, až sazby zvedne ECB, nebo se odváží jednat rychleji.

Cena ropy zpět nad 50 dolary

Minulý měsíc jsem tu psal, že benzín a nafta zlevní: "Levnější ropa spolu s oslabujícím dolarem by měly vést k dalšímu snižování cen pohonných hmot na čerpacích stanicích."

Ovšem Saudská Arábie se rozhodla omezit vývoz ropy, čímž utnula tříměsíční pokles cen. Cena ropy se tak koncem července vrátila nad 50 dolarů za barel. Nicméně domnívám se, že jde o pouze o dočasný růst a brzy cena ropy začne zase klesat.

Akcie v USA na nových rekordech

Korekce, která započala v červnu, byla nakonec jen nepatrným škytnutím. Akciové trhy v USA v červenci podporují reportované hospodářské výsledky za druhý kvartál, které ve většině případů předčily očekávání analytiků. Hodnota indexu S&P 500 tak stoupla na nové historické maximum. Americkým firmám nahrává zejména oslabující dolar. (Mimochodem, po přepočtu na EUR nebo CZK hodnoty akcií v USA klesají.) Naopak posilující euro trochu sráží výsledky firem v Evropě. Hodnota indexu MSCI Europe v červenci nepatrně poklesla.

Emerging markets nadále v kurzu

Nejvíce se opět dařilo akciím na rozvíjejících se trzích, které táhne zejména Čína. Ačkoliv krátkodobě už mohou být akcie na emerging markets přehřáté a zralé na korekci (podobně jako prakticky všude ve světě), dlouhodobě nabízí dle mého názoru akcie na rozvíjejících se trzích perpsektivu vyšších výnosů než akcie v USA či Evropě. Podrobněji jsem se tomuto tématu věnoval v článku Srovnání výkonnosti, rizika a ocenění akciových trhů

vyvoj-na-financnich-trzich-2017-07.pdf

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
3. 8. 2017

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (39.9 + 23.5) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru