Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – únor 2022

Cena ropy, zlata a pšenice letí nahoru. Koruna prudce oslabuje. Korekce na akciových trzích pokračuje.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 3. 2022

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 28. 2.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
271
-2,8 %
18,0 %
S&P 500 (v USD)
4 374
-3,1 %
14,8 %
MSCI Europe (v EUR)
152
-3,1 %
12,9 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
410
-3,2 %
-5,5 %
PX (v CZK)
1 353
-4,4 %
28,0 %
KOMODITY
Stav k 28. 2.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 909
6,1 %
10,1 %
Stříbro (USD/Oz)
24,41
8,8 %
-8,3 %
Ropa WTI (USD/barel)
96,45
9,8 %
55,5 %
Bitcoin (USD/BTC)
43 193
12,2 %
-4,3 %
MĚNY
Stav k 28. 2.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
25,00
2,6 %
-4,6 %
USD/CZK
22,33
2,2 %
3,3 %
GBP/CZK
29,93
2,1 %
-0,6 %

Zdroj: MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 28. 2. 2022

Korekce na akciových trzích pokračuje

Válka na Ukrajině otřásla finančními trhy na všech frontách. Zásadní dopad nyní mají zejména uvalované proti-ruské sankce a očekávané odvetné kroky ze strany Ruska. Kurz ruského rublu se za uplynulý měsíc propadl o 30 %. Ruská centrální banka ve snaze zabránit dalšímu propadu měny na konci února zvedla úrokové sazby z 9,5 % na 20 %. Přesto měna dál prudce oslabuje. Hodnota ruských akcií obchodovaných v zahraničí spadla v průměru o 70 %. V Moskvě zůstává akciová burza už několikátý den uzavřená.

Vedle samotného Ruska jsou pak z akciových trhů pochopitelně nejvíce zasaženy burzy v celé střední a východní Evropě, které se potýkají s velkým odlivem zahraničního kapitálu. I na pražské burze jsme byli svědky velkých výprodejů. Největší propad zaznamenaly akcie rakouské Erste Group Bank, jejichž hodnota od začátku února spadla o 30 %. Bankovním titulům se nedařilo ani jinde ve světě. Celkově se v únoru prohloubila korekce na akciových trzích v USA i Evropě. Dařilo se v podstatě jen těžařům ropy, zlata a zbrojařům.

Vývoj hodnoty indexu MSCI World

Cena ropy, zlata a pšenice letí nahoru

Zlato se tradičně ukázalo jako proti-krizové aktivum. Panika zlatu svědčí. Momentálně je zlato velmi žádanou komoditou nejen v Rusku, ale po celém světě. Zvýšenou fyzickou poptávku ještě umocňuje spekulativní kapitál, což samozřejmě tlačí cenu žlutého kovu nahoru. Koncem února se již přehoupla cena zlata přes 1900 dolarů za unci.

Ještě více ale nyní letí nahoru ceny energetických komodit v obavách, že Rusko přestane do Evropy dodávat ropu a plyn. Cena ropy v únoru stoupla o 10 % a během prvních dvou březnových dnů o dalších 10 %. Musíme se tedy připravit na další zdražování pohonných hmot. Což bude v konečném důsledku tlačit nahoru ceny veškerého zboží.

Navíc prudce stoupá také cena některých zemědělských komodit, zejména pšenice. Ceny zemědělských komodit výrazně rostou už od léta. Nyní ale za poslední měsíc pšenice podražila skokově o dalších 30 %, kukuřice o 20 %, řepka o 15 % a sója o 10 %.

Vývoj ceny ropy WTI

Koruna prudce oslabuje

Odliv zahraničního kapitálu z České republiky se podepsal pod prudkým oslabením české měny. V únoru koruna oslabila k euru o 2,6 % na 25 korun za jedno euro. Nyní už se kurz blíží dokonce 26 korunám za euro a dolar už stojí přes 23 korun. Podobně oslabují i ostatní středoevropské a východoevropské měny.

Ještě před měsícem jsem psal, že koruna by měla díky velkému úrokovému diferenciálu nadále posilovat. A rázem je všechno jinak. Doufejme, že brzy vše skončí mírovou dohodou a nikoliv třetí světovou.

Vývoj kurzu eura a české koruny (EUR/CZK)

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, Finance Yahoo!, OnVista, ČNB, PSE a ČSÚ a jsou platná k 28. 2. 2022, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 3. 2022

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (33.6 + 10.0) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru