Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – říjen 2022

Akcie se nadechly k růstu, největším propadákem Facebook. Plyn i elektřina zlevňují, ale pohonné hmoty podražily. ECB a Fed zvedají úrokové sazby.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
1. 11. 2022

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 31. 10.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
263
6,2 %
-6,0 %
S&P 500 (v USD)
3 872
7,7 %
-15,9 %
MSCI Europe (v EUR)
138
6,2 %
-12,0 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
337
-4,0 %
-21,5 %
PX (v CZK)
1 184
5,4 %
-10,7 %
KOMODITY
Stav k 31. 10.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 632
-1,7 %
-8,5 %
Stříbro (USD/Oz)
19,15
0,8 %
-19,7 %
Ropa WTI (USD/barel)
86,46
8,2 %
3,6 %
Bitcoin (USD/BTC)
20 496
5,5 %
-66,6 %
MĚNY
Stav k 31. 10.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
24,49
-0,3 %
-4,7 %
USD/CZK
24,70
-1,9 %
11,9 %
GBP/CZK
28,44
2,2 %
-6,5 %
Zdroj: MSCI, S&P, Yahoo! Finance, Trading Economics, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 31. 10. 2022

Akcie se nadechly k růstu

V první polovině října ještě pokračoval propad na akciových trzích, pak se ale situace otočila a od poloviny října si to akcie mašírují nahoru. Hodnota indexu MSCI World nakonec v říjnu stoupla oproti konci září o 6 %.

Vývoj hodnoty indexu MSCI World

Dařilo se akciím v USA i Evropě. Rovněž na pražské burze se ceny akcií začaly od půlky října výrazněji zvedat. Nejlépe si vedly akcie Komerční banky, která oznámila záměr vyplatit akcionářům mimořádnou dividendu ze zisků z let 2019 a 2020. Z regionálního pohledu se vůbec nedařilo akciím v Číně, tamní trh se v říjnu propadl o 20 %. Nejvíce se naopak v říjnu vedlo akciím v Mexiku, jejichž hodnota v průměru stoupla o 12 %.

Říjnový růst cen akcií na burze je primárně důsledkem reportovaných výsledků firem v USA za třetí kvartál. Prozatím zveřejnila výsledky polovina firem z indexu S&P 500. Jejich zisky sice v průměru meziročně poklesly o 5 %, ale to je o dost lepší, než se očekávalo. Tržby v průměru stouply meziročně o 11 %.

Podíváme-li se podrobněji na americký trh, dařilo se tentokrát plošně prakticky všem akciím ve všech sektorech. Nejlépe si vedly akcie těžařů ropy a plynu, např. akcie Exxon Mobil a Chevron stouply o 26 %. Výborně si vedly také strojírenské firmy a banky. Zaostávaly akorát některé velké technologické firmy, poklesly například akcie Amazon a Tesla.

Největším propadákem byly akcie společnosti Meta Platforms pod kterou spadá Facebook, jejich hodnota v říjnu spadla o 30 %. Od začátku roku už akcie Meta Platforms ztratily přes 70 % hodnoty a obchodují se na stejné úrovni jako naposledy před sedmi lety. Tržní hodnota firmy se za poslední rok smrskla na čtvrtinu z jednoho bilionu dolarů na „pouhých“ 250 miliard dolarů.

Vývoj ceny akcií Meta Platforms

Cena elektřiny a plynu klesá

K dobré náladě na akciových trzích přispívá také výrazný pokles cen elektřiny a plynu na evropském trhu. Cena plynu na trhu TTF v Holandsku klesla v říjnu o 35 % na 125 euro za MWh. Cena kontraktů elektřiny na rok 2023 na německé burze klesla v říjnu o dalších 17 % na 368 euro za MWh. Kontrakty na rok 2024 se nyní obchodují za 260 euro za MWh.

To jsou pořád pohledem do historie hodně vysoká čísla, avšak trh se evidentně uklidňuje. Uvidíme, co ještě přinese letošní zima. Nicméně z pohledu vývoje na trzích je pravděpodobně největší panika kolem energií již za námi.

Vývoj ceny elektřiny na burze

Vývoj ceny elektřiny na burze

Zdroj: Kurzy.cz

Benzín a nafta podražily

Akorát cena ropy v říjnu stoupla o 8 % v reakci na neochotu OPECu v čele se Saudskou Arábií navýšit objem těžby. Ještě více pak v říjnu stouply ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích. Cena benzínu a nafty se bohužel stále drží velmi vysoko, ačkoliv cena ropy už je na podobné úrovni jako před propuknutím války na Ukrajině.

Jako hlavní příčina jsou označovány stávky zaměstnanců ve francouzských rafineriích a v jejich důsledku nedostatek pohonných hmot na trzích (převis poptávky nad nabídkou). Doufejme, že se i zde brzy situace obrátí k lepšímu a levnější pohonné hmoty pak výhledově utlumí další inflační tlaky.

Vývoj ceny ropy WTI

ECB a Fed zvedají úrokové sazby

Koncem října Evropská centrální banka potřetí v řadě zvedla úrokové sazby o 75 bazických bodů. Základní sazba pro hlavní refinanční operace je od listopadu 2 %. Fed zasedá hned 2. listopadu a rovněž se očekává, že zvedne úrokové sazby o 75 bazických bodů, tj. do pásma 3,75-4 %.

ČNB pak zasedá den poté. Převažuje očekávání, že ČNB ponechá sazby beze změny, tj. základní dvoutýdenní repo sazbu na 7 %, kde je od konce června. Této sazbě už se pomalu přizpůsobil trh. Úroky na spořicích účtech už se u mnoha bank dostali nad 5 %. Úroky u hypoték se nyní pohybují kolem 6-6,5 %.

Úrokové sazby v ČR v letech 2000-2022

Na dluhopisových trzích rostou nyní úroky u delších splatností, tedy projevuje se zde rostoucí očekávání, že úrokové sazby budou vysoké delší dobu. Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů už se znovu vyhoupl na 6 % p.a. U korporátních dluhopisů se dnes běžně úrokové výnosy pohybují kolem 8-10 % p.a. Jak už jsem psal v létě, dluhopisovým fondům se blýská na lepší časy.

Vývoj výnosu do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, S&P Global, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, ČNB, PSE, PXE, ČSÚ a Kurzy.cz a jsou platná k 31. 10. 2022, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
1. 11. 2022

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (35.2 + 4.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru