Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – říjen 2021

Akcie na rekordní úrovni, neboť firmám výrazně rostou zisky. Překvapil zejména Microsoft nebo Tesla. Vyletěla také cena bitcoinu díky prvnímu ETF fondu. Ceny energií na burze již kulminují, ale plyn i elektřina stojí dvakrát tolik co před rokem. Inflace ještě poroste a s ní i úrokové sazby.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
4. 11. 2021

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 31. 10.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
280
5,7 %
39,4 %
S&P 500 (v USD)
4 605
6,9 %
40,8 %
MSCI Europe (v EUR)
157
4,5 %
38,7 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
429
1,1 %
15,4 %
PX (v CZK)
1 326
0,1 %
57,3 %
KOMODITY
Stav k 31. 10.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 783
1,3 %
-5,1 %
Stříbro (USD/Oz)
23,86
7,8 %
1,1 %
Ropa WTI (USD/barel)
83,43
11,1 %
134,4 %
Bitcoin (USD/BTC)
61 319
40,0 %
345,0 %
MĚNY
Stav k 31. 10.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
25,70
0,8 %
-5,7 %
USD/CZK
22,07
0,2 %
-5,3 %
GBP/CZK
30,41
2,7 %
0,7 %

Zdroj: MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 31. 10. 2021

Proč ceny akcií letí nahoru?

Po zářijové korekci se akciové trhy vydaly v říjnu lámat další rekordy. Na nové historické maximum stoupla hodnota indexu MSCI World, který tvoří akcie zhruba 1600 největších veřejně obchodovaných společností z celkem 23 zemí, přičemž dvě třetiny indexu připadají na akcie amerických firem. Za růstem stojí zejména výborné hospodářské výsledky jednotlivých firem za třetí čtvrtletí. Většina společností, které již reportovaly výsledky, totiž opět výrazně překonala odhady analytiků. Čisté reportované zisky v úhrnu stouply oproti předchozímu roku (i rokům 2019 a 2018) zhruba o 50 %.

Vývoj hodnoty indexu MSCI World

Taky jste si ťukali na čelo, jak je možné, že ceny akcií poslední rok tak šíleně rostou? Tohle je odpověď. Všechny ty monetární a fiskální stimuly se letos v kombinaci s odloženou spotřebou projevily do výrazného růstu tržeb a zisků jednotlivých firem. A když firmě rostou zisky, logicky roste i její hodnota. Můžeme akorát polemizovat, zda ta hodnota vyjádřená cenou akcií na burze neroste až příliš rychle. Pak mluvíme o přehřátí trhu. Podle spousty ukazatelů je akciový trh dnes velmi přehřátý. Nicméně dosavadní růst cen akcií má své opodstatnění.

Nejvíce překvapil Microsoft a Tesla

Tahounem říjnového růstu byly opět některé technologické firmy. Vynikající hospodářské výsledky reportovala zejména společnost Microsoft, jejíž akcie v říjnu vyskočily o 18 % nahoru. Celková tržní hodnota firmy Microsoft se tak vyšplhala na téměř 2,5 bilionu dolarů, což je pro srovnání skoro třicetkrát více než státní rozpočet České republiky.

Vývoj ceny akcií společnosti Microsoft

Ještě větší růst zaznamenaly akcie společnosti Tesla, jejichž cena na burze v říjnu vyskočila o 50 %. Částečně to souvisí také s velkou zakázkou od společnosti Hertz provozující velkou síť autopůjčoven, která si od Tesly objednala 100 tisíc nových vozů. Zatímco hodnota této zakázky se odhaduje na 4,2 miliardy dolarů, tržní hodnota společnosti Tesla v říjnu vyskočila o 350 miliard dolarů a přehoupla se již přes bilion dolarů. Jen tak pro zajímavost, automobilka Ford má trojnásobné tržby než Tesla a srovnatelné zisky, její hodnota na burze je ale "pouhých" 70 miliard dolarů. Burzovní hodnota společnosti Tesla je větší než hodnota všech ostatních světových automobilek dohromady.

Inflace nadále na vzestupu

Velkým tématem zůstává inflace. V září již meziroční tempo růstu spotřebitelských cen dosáhlo na 4,9 %. Ale všichni tak nějak tušíme, že toto statistické číslo ještě poroste. Údaje za říjen ještě nebyly zveřejněny, ale minimálně ceny pohonných hmot a potravin šly v říjnu nahoru. Věštit sice neumím, ale počítat ano, takže si troufám odhadovat, že na konci roku bude inflace minimálně na 6 %. A v lednu vyskočí díky nájmům a energiím ještě výrazně výš.

Tématu inflace jsem se věnoval podrobněji v samostatném miniseriálu:

Na vysoká inflační očekávání reaguje také Česká národní banka. Od října zvedla úrokové sazby o 0,75 % a podle prohlášení některých členů bankovní rady ČNB se dá očekávat, že dnes na dalším zasedání bankovní rady ČNB dojde k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb. Spekuluje se, zda to bude "jen" o 0,5 %, nebo třeba "až" o 1 %. Více se dozvíme odpoledne.

Vyšší úrokové sazby se již výrazně promítají do úroků v bankách. Ty postupně zvedají úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Avšak úroky u bankovních vkladů inflaci nikdy nepokryjí. Posledních 15 let je inflace setrvale vyšší než základní úroková sazba České národní banky (dvoutýdenní reposazba), od které se odvíjí i úroky u bankovních vkladů. Chcete-li dlouhodobě chránit úspory před inflací, je potřeba investovat do nějakých hmotných aktiv s reálnou užitnou hodnotou (nemovitosti, polnosti, firmy…)

Inflace a úrokové sazby v ČR v letech 2007-2021

Prudce stoupají úroky u hypoték a dluhopisů

Na druhé straně také rychle rostou úroky z úvěrů (hypotéky aj.) Podle Fincentrum Hypoindexu byly v září v průměru poskytnuty nové hypotéky s úrokem 2,43 %. Reálně už dnes ale nabídky nových hypoték začínají na 3 % a výše. Opět si trochu zavěštím. Odhaduji, že koncem roku už se běžně budou úroky u hypoték pohybovat kolem 4 % a nepřekvapilo by mě, kdybychom se v příštím roce dostali na 5 %. Pro mladší ročníky a lidi s krátkodobou pamětí to může znít nepředstavitelně, ale v kontextu aktuální inflace je to velmi realistické číslo.

Rostoucí úrokové sazby jsou znát také na dluhopisových trzích. Úrokové výnosy desetiletých českých státních dluhopisů stouply za poslední dva měsíce z 1,8 % p.a. na 2,7 % p.a. Pokud bude ČNB sazby dál zvyšovat, porostou dál i úroky u dluhopisů, a to nejen státních, ale i firemních. To tlačí dolů ceny dříve emitovaných dluhopisů nesoucích nižší úrok. Proto se teď vůbec nedaří dluhopisovým fondům a ještě pár měsíců je asi nečeká dobré období.

Vývoj výnosu do splatnosti desetiletých státních dluhopisů České republiky

Ceny energií snad již kulminují

Už několik měsíců v řadě poukazuji na extrémní růst cen energetických komodit na burze, od čehož se pochopitelně ve finále odvíjí i koncové ceny pro spotřebitele. Ropa v říjnu pokračovala v růstu, její cena se už přehoupla přes 80 dolarů za barel. Doufejme, že už se růst zastaví a stabilizují se i ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích.

Cena plynu zdá se již přestala růst. Cena silové elektřiny na burze si v říjnu sáhla na vrchol a začala klesat. I tak je ale pořád cena elektřiny i plynu na burze dvojnásobná než před rokem. Kdo nemá zafixované ceny, od ledna si za plyn i elektřinu výrazně připlatí. Na fixování ceny je ale nyní pozdě. Teď, když jsou ceny na vrcholu, by to bylo kontraproduktivní.

Bitcoin o 40 % dražší

V říjnu také extrémně stoupla cena bitcoinu, po té co americká komise pro cenné papíry schválila společnosti ProShares její ETF fond kopírující cenu bitcoinu. Jedná se o první klasický burzovně obchodovaný ETF fond navázaný výhradně na bitcoin, prostřednictvím kterého může velmi snadno spekulovat na vývoj ceny bitcoinu opravdu každý, aniž by musel řešit jeho uložení ve virtuální peněžence a jiné starosti.

Vývoj ceny bitcoinu

Jak chránit úspory před inflací?

Ve FINEZ se do spekulací s bitcoinem ani žádných jiných podobných spekulací nepouštíme. Nesnažíme se jen něco levně koupit a draze prodat, to je velmi krátkozraké, jednou člověk vydělá, jindy prodělá. Tohle nemáme zapotřebí. A už vůbec ne hrát tuhle hru na burze, kde někteří hráči dnes dovedou snadno manipulovat s cenou, ať už díky velkému objemu peněz nebo díky velké sledovanosti na sociálních sítích.

Naším posláním je dlouhodobě chránit úspory našich klientů před inflací. Proto investujeme převážně do hmotných aktiv, které mají nějakou reálnou užitnou hodnotu. Díky tomu si dlouhoobě uchovávají svou hodnotu s inflací a zároveň stabilně generují nějaký výnos navíc. Typicky třeba pronajímaná nemovitost, která generuje pravidelný nájem. Nebo obdělávaná půda, která generuje pachtovné. Nebo zavedená firma, která dělá něco smysluplného a vyplácí ze zisku dividendy. A tak dále. Díky tomu jsme schopní dlouhodobě zajistit klientům stabilní výnosy zhruba 2-3 % p.a. nad inflací.


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, Finance Yahoo!, OnVista, ČNB, PSE a ČSÚ a jsou platná k 31. 10. 2021.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
4. 11. 2021

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (22.6 + 29.6) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru