Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – prosinec 2022

Elektřina a plyn na burze výrazně zlevňují. Koruna nejsilnější za 10 let. Ceny akcií klesají. Rostou úroky u dluhopisů.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
4. 1. 2023

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 31. 12.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
249
-7,7 %
-14,2 %
S&P 500 (v USD)
3 842
-5,9 %
-19,4 %
MSCI Europe (v EUR)
143
-3,6 %
-11,9 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
352
-5,1 %
-17,3 %
PX (v CZK)
1 202
-1,1 %
-15,7 %
KOMODITY
Stav k 31. 12.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 824
2,8 %
-0,3 %
Stříbro (USD/Oz)
23,95
7,3 %
2,8 %
Ropa WTI (USD/barel)
78,42
-2,7 %
4,3 %
Bitcoin (USD/BTC)
16 548
-3,6 %
-64,3 %
MĚNY
Stav k 31. 12.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
24,12
-0,9 %
-3,0 %
USD/CZK
22,62
-3,5 %
3,0 %
GBP/CZK
27,20
-3,4 %
-8,1 %
Zdroj: MSCI, S&P, Yahoo! Finance, Trading Economics, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 31. 12. 2022

Fed i ECB zvedají úrokové sazby

Také prosinec se stejně jako celý rok 2022 nesl ve znamení zvýšené volatility. Inflace v USA sice třetí mědíc v řadě poklesla, ale přesto americký Fed i Evropská centrální banka dle očekávání v prosinci zvedly úrokové sazby o 50 bodů a v obou případech také zaznělo, že plánují v příštím roce úroky dále zvyšovat. Základní sazba Fedu je nyní v pásmu 4,25-4,50 % a v případě ECB je úroková sazba pro hlavní refinanční operace 2,50 %. ECB také plánuje začít snižovat svou bilanci, tj. prodávat dluhopisy z majetku ECB na sekundárních trzích, podobně jako to již dělá americký Fed. Tím chtějí stahovat likviditu z trhů a snižovat objem peněžní zásoby.

Utahování měnové politiky by mělo zarazit inflaci. Je však dobré mít na paměti, že takové prostředí bývá krátkodobě negativní pro akciové i dluhopisové trhy. A může ještě chvíli trvat, klidně dalšího půl roku až rok, než se situace obrátí.

Ceny akcií klesají

Akciím se v prosinci vůbec nedařilo. Po dvou měsících růstu přišel zase pokles. Hodnota indexu MSCI World klesla o 8 %, a za celý rok tak tento globální akciový index ztratil 14 %. Podobně hodnota amerického indexu S&P 500 v prosinci klesla o 6 % a za celý rok o 19 %. Nedařilo se ani akciím v Evropě, ani na rozvíjejících se trzích.

Vývoj hodnoty indexu S&P 500

Výhled pro rok 2023 zůstává hodně nejistý. Někdo zastává názor, že už mají akciové trhy nejhorší za sebou. Některé akcie už spadly na polovinu své hodnoty před rokem. Ale celkově v průměru zatím není hloubka propadu až tak velká, jak by dle historických statistik mohla být. Stále je prostor pro další zlevnění. Pokud bude Fed nadále zvyšovat úrokové sazby a porostou i úroky u státních dluhopisů s dlouhou splatností, začne se velký kapitál přesouvat z akcií do dluhopisů. Nabídka pak bude větší než poptávka a ceny půjdou dolů.

To je realistický scénář, pokud očekáváte zvýšenou inflaci po delší dobu, tedy i vyšší úroky po delší dobu. Představte si situaci, kdy by desetileté americké dluhopisy nesly úrok 5 % p.a., zatímco průměrný dividendový výnos amerických akcií je aktuálně pouze 1,65 % p.a. Řada penzijních fondů a dalších velkých institucionálních investorů pak dá přednost jistému výnosu státních dluhopisů.

Rostou úroky u dluhopisů

Prozatím rostou hlavně úroky u dluhopisů s krátkou dobou do splatnosti. Kupříkladu šestiměsíční americké treasury bills nesou úrok kolem 5 % p.a., ale u desetiletých amerických dluhopisů se výnos do splatnosti drží kolem 3,75 %. Tedy na trhu převládá očekávání, že Fed bude ještě zvedat úrokové sazby někam k 5 %, ale posléze je začne zase poměrně rychle snižovat, aby podpořil ekonomické oživení. Sám guvernér Fedu ale říká, že počítá s udržováním vyšších úrokových sazeb po delší dobu.

Vývoj výnosu do splatnosti amerických desetiletých státních dluhopisů

Koruna posiluje

Americký dolar v prosinci oslabil k euru zhruba o 2,5 %. Koruna tak posílila vůči dolaru o 3,5 %. Kurz české koruny zároveň zpevnil k euru až k hranici 24 korun za jedno euro. Koruna je nyní vůči euru nejsilnější za posledních deset let.

Vývoj kurzu eura a české koruny (EUR/CZK)

Elektřina a plyn na burze zlevňují

Inflace v ČR zůstává vysoká. V meziročním srovnání budou ještě několik měsíců figurovat vysoká čísla. V lednu se ještě do statistik projeví skokový růst cen energií pro koncové odběratele. Nicméně na komoditních trzích už nové kontrakty na elektřinu i plyn od léta výrazně zlevňují a pomalu se blíží hodnotám před válkou. Dalšího zdražování energií tak snad už není třeba se obávat, naopak za rok by měly ceny pro koncové spotřebitele klesnout.

Cena plynu na burze klesla koncem prosince na 4,50 USD/mmBtu. Cena ročního kontraktu na elektřinu se nyní blíží 200 eur za MWh.

Vývoj ceny zemního plynu


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, S&P Global, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, ČNB, PSE, PXE, ČSÚ a Kurzy.cz a jsou platná k 31. 12. 2022, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
4. 1. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (48.9 + 44.6) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru