Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – listopad 2021

Ropa a plyn zlevňují, ale cena elektřina znovu stoupá. Akciové trhy prochází korekcí, dařilo se však akciím farmaceutické společnosti Pfizer. Díky vyšší inflaci prudce stoupají úroky a měla by také posilovat české měna.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 12. 2021

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 30. 11.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
281
0,5 %
27,6 %
S&P 500 (v USD)
4 567
-0,8 %
26,1 %
MSCI Europe (v EUR)
153
-2,6 %
18,7 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
423
-1,4 %
6,9 %
PX (v CZK)
1 357
2,3 %
40,4 %
KOMODITY
Stav k 30. 11.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 775
-0,5 %
-0,1 %
Stříbro (USD/Oz)
22,80
-4,4 %
0,9 %
Ropa WTI (USD/barel)
65,69
-21,3 %
46,6 %
Bitcoin (USD/BTC)
57 005
-7,0 %
190,5 %
MĚNY
Stav k 30. 11.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
25,53
-0,7 %
-2,5 %
USD/CZK
22,47
1,8 %
2,8 %
GBP/CZK
29,97
-1,4 %
2,8 %
Zdroj: MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 30. 11. 2021

Úroky v ČR prudce stoupají

Česká národní banka začátkem listopadu dle očekávání přistoupila k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Většinu lidí ale zaskočila, když zvedla úroky skokově o 1,25 %. Banky pak okamžitě začaly prudce zvedat úroky na vkladech i úrocích. Na spořicích účtech a termínovaných vkladech už se dá dostat na 2-3 %. A nabídky nových hypoték se posunuly ke 4 %.

Většina členů bankovní rady ČNB dle dosavadních prohlášení podporuje další růst úrokových sazeb, takže růst úroků ještě asi není u konce. Uvidíme, jak se ČNB v prosinci zachová s ohledem na rozšíření další vlny covidu. Ovšem inflační tlaky sílí. Už od léta říkám, že v lednu bude meziroční míra inflace kolem 7 %. A nyní se zdá, že to možná bude ještě o něco více. Takže další růst úrokových sazeb je velmi realistický.

Česká měna posílí

V bezprostřední reakci na listopadové prudké zvýšení úrokových sazeb koruna skokově posílila. V druhé polovině měsíce ale pozvolna zase oslabovala zpět. Zdá se, že někteří zahraniční investoři začali vybírat zisky a stahovat se z českého trhu pryč. Pravděpodobně jsou za tím obavy z dalšího vývoje pandemie u nás i ve světě.

Nicméně úrokový diferenciál mezi českou korunou a eurem je tak velký, že koruna bude pro mnoho zahraničních investorů nadále atraktivní, a potažmo také české akcie a dluhopisy. Koruna by tak měla ve střednědobém horizontu nadále posilovat.

Akciové trhy prochází korekcí

Covid se koncem listopadu připomněl také na akciových trzích. Hodnoty akciových indexů atakovaly v listopadu nová maxima, ovšem poslední listopadový týden a první prosincový přišla opět korekce. Dva týdny klesaly ceny akcií napříč celým trhem. Výjimkou jsou akcie farmaceutické společnosti Pfizer, které za listopad zpevnily o 20 %. Snad ale i tato vlna covidu brzy odezní. Uvidíme, zda ještě akciové trhy do konce roku povyskočí zpět.

Vývoj ceny akcií společnosti Pfizer

Na pražské burze se dařilo akciím Moneta Money Bank, poté co PPF přišla s novým plánem na financování fúze Monety s Air Bank. Díky tomu za listopad stoupla i hodnota indexu PX. V naší tabulce výše stoupla za listopad také hodnota indexu MSCI World uváděná v eurech, ale to jen díky posílení amerického dolaru vůči euru. V dolarech hodnota indexu MSCI World poklesla.

Ropa a plyn zlevňují, ale elektřina zdražuje

Na komoditní burze v listopadu výrazně zlevnila ropa i zemní plyn, v obou případech cena za jeden měsíc spadla zhruba o 20 %. Po delší době tak začaly mírně klesat i ceny pohonných hmot na čerpcích stanicích.

Vývoj ceny ropy WTI

Naopak cena silové elektřiny po říjnové korekci otočila opět k růstu, v listopadu stoupla o téměř 30 % a začátkem prosince znovu pokořila 150 euro za MWh.

Energetická krize tak zdaleka není zažehnána. Dodavatelé již zveřejnily své ceníky pro rok 2022 a světe div se, prakticky u všech cena za dodanou elektřinu stoupne zhruba na dvojnásobek, což na celkové faktuře bude znamenat zdražení cca o 30-40 %. To se pochopitelně citelně projeví na číslech lednové inflace.

Na dražší náklady na energie a vyšší tlaky na růst mezd musí také reagovat všechny firmy zdražováním svého zboží a služeb. Proto teď v obchodech rostou ceny prakticky všeho a tahle vlna zdražování ještě minimálně pár měsíců potrvá. Takže přinejmenším do jara nás bude masírovat vyšší inflace. Pak se snad situace uklidní. A v dalším roce by posléze elektřina pro domácnosti měla zlevnit.

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, Finance Yahoo!, OnVista, ČNB, PSE a ČSÚ a jsou platná k 30. 11. 2021.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 12. 2021

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (45.6 + 29.0) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru