Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – leden 2023

Elektřina a plyn dál zlevňují. Ceny akcií prudce rostou. Koruna je nejsilnější za posledních 12 let. Úroky u delších splatností již klesají, daří se dluhopisovým fondům.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
3. 2. 2023

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 31. 1.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
262
5,2 %
-6,0 %
S&P 500 (v USD)
4 071
6,0 %
-9,8 %
MSCI Europe (v EUR)
152
6,7 %
-2,8 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
373
6,0 %
-11,9 %
PX (v CZK)
1 330
10,6 %
-6,1 %
KOMODITY
Stav k 31. 1.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 927
5,7 %
7,2 %
Stříbro (USD/Oz)
23,66
-1,2 %
5,5 %
Ropa WTI (USD/barel)
78,47
0,1 %
-10,7 %
Bitcoin (USD/BTC)
23 139
39,8 %
-39,9 %
MĚNY
Stav k 31. 1.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
23,79
-1,3 %
-2,4 %
USD/CZK
21,96
-2,9 %
0,6 %
GBP/CZK
27,01
-0,7 %
-7,8 %
Zdroj: MSCI, S&P, Yahoo! Finance, Trading Economics, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 31. 1. 2023

Akciové trhy výrazně ožily

V lednu se všeobecně zlepšila nálada na trzích, rostly ceny rizikovějších aktiv a klesaly výnosy dluhopisů. Akciové trhy vykázaly v lednu robustní růst. Hodnota indexu MSCI World stoupla o 5 %. Pražské burze se vedlo ještě lépe. Zásluhou akcií ČEZ (+15 %) a Erste Group (+14 %) stoupla v lednu hodnota indexu PX o necelých 11 %.

Americký akciový trh táhly zejména technologické tituly (Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Meta Platforms, Tesla aj.) Hodnota technologického indexu Nasdaq v lednu stoupla o 10 %. Naopak klesaly ceny necyklických akcií, tj. zejména potravinářských, drogeristických a zdravotnických firem, např. Pfizer (-13 %), UnitedHealth Group (-10 %), Johnson & Johnson (-6 %), Procter & Gamble (-6 %), Coca-cola (-5 %) ad.

Vývoj hodnoty indexu MSCI World

Inflace na ústupu, úroky u delších splatností klesají

Inflace v USA čtvrtý měsíc v řadě poklesla. Fed začátkem února dle očekávání zvedl úrokové sazby, ale už jen o 25 bazických bodů do pásma 4,50-4,75 %. Očekává se, že Fed ještě bude v prvním pololetí mírně zvedat sazby k 5 %, ale více už by úroky stoupat nemusely. Úroky u dluhopisů s delší splatností poklesly. U desetiletých amerických bondů klesl v lednu výnos do splatnosti z 3,8 % p.a. na 3,5 % p.a.

Česká národní banka ponechala základní repo sazbu na 7 % a očekává se, že v druhé půlce roku už by mohla začít úroky pozvolna snižovat. Také v ČR už u delších splatností úroky klesají. Výnos desetiletých českých státních dluhopisů v lednu klesl z 5,1 % p.a. na 4,6 % p.a. Díky tomu se nyní dle očekávání velmi daří dluhopisovým fondům (viz článek z léta: Dluhopisovým fondům se blýská na lepší časy), ale jejich další výnosový potenciál pozvolna slábne. Klesající tržní úroky už začínají reflektovat i první banky, které už snižují nabízené úroky u ročních a delších termínovaných vkladů.

Samozřejmě záleží na dalším vývoji inflace. V lednu se ještě skokově projeví do indexu spotřebitelských cen nové ceníky za energie a dražší nájmy. Jinak se ale zdá, že dynamika inflace v ČR již slábne, jak je názorně vidět na vývoji hodnoty indexu spotřebitelských cen (oranžová křivka). V meziročních statistikách bude pár měsíců ještě figurovat vysoké procento nárůstu cen (oproti stavu před rokem), ale v posledních měsících už ceny v průměru příliš nerostou. A snad se brzy dočkáme i levnějších energií, alespoň vývoj velkoobchodních cen elektřiny a plynu na burze tomu nyní nasvědčuje.

Inflace v ČR v letech 2006-2022

Cena elektřiny a plynu dál klesá

Kontrakty na elektřinu pro nejbližší měsíce se nyní pohybují kolem 140-150 euro za MWh, tedy zhruba 20 % pod cenovým stropem. Kontrakty na rok 2024 se sice aktuálně obchodují kolem 180 euro za MWh, ale pro další roky už je cena zase nižší. Pro rok 2026 například jen 120 euro za MWh (tj. cca 2900 Kč za MWh).

Také u zemního plynu cena na burze v uplynulých měsících výrazně klesla. Kontrakty v nizozemském uzlu TTF na rok 2023 a 2024 se nyní obchodují kolem 60 euro za MWh. Na burze v USA už cena zemního plynu klesla na 2,5 dolaru za mmBtu, tedy hodnotu, kde se v průměru držela uplynulých 10 let.

Příští rok by plyn i elektřina pro koncové spotřebitele měly výrazně zlevnit.

Cena ropy se během ledna prakticky nezměnila. Mírně stoupla na burze cena nafty a benzínu v obavách, co s trhem udělá embargo na ruskou naftu, které v Evropě začíná platit začátkem února. Jelikož ale bylo embargo oznámeno dlouho dopředu, rafinerie jsou dostatečně zásobované, takže se neočekává žádný extrémní růst cen pohonných hmot.

Vývoj ceny zemního plynu v USA

Koruna nejsilnější za posledních 12 let

Česká koruna v lednu dál posilovala k většině světových měn. K euru zpevnila o více než procento, když kurz klesl pod 24 korun za jedno euro. K americkému dolaru koruna v lednu posílila takřka o 3 %, neboť dolar čtvrtý měsíc v řadě oslaboval vůči euru. Ze zářijových 0,96 dolarů za jedno euro již dolar oslabil na 1,09 dolarů za euro. Potažmo v korunách kurz klesl za poslední čtyři měsíce z 25 korun za jeden dolar na 22 korun za jeden dolar.

Vývoj kurzu eura a české koruny (EUR/CZK)


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, S&P Global, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, ČNB, PSE, PXE, ČSÚ a Kurzy.cz a jsou platná k 31. 1. 2023, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
3. 2. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (48.2 + 18.9) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru