Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – květen 2022

Energie dál prudce zdražují a akcie ČEZu rostou. Situace na akciových trzích se zklidnila, ale firmám bude klesat ziskovost a ceny akcií ještě zamíří dolů. České státní dluhopisy už nesou zajímavé úroky.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
3. 6. 2022

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 31. 5.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
266
-1,7 %
7,0 %
S&P 500 (v USD)
4 132
0,0 %
-1,7 %
MSCI Europe (v EUR)
148
-1,5 %
0,3 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
395
-1,4 %
-10,6 %
PX (v CZK)
1 310
-1,8 %
12,7 %
KOMODITY
Stav k 31. 5.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 837
-3,2 %
-3,6 %
Stříbro (USD/Oz)
21,51
-5,4 %
-23,3 %
Ropa WTI (USD/barel)
115,20
9,0 %
72,2 %
Bitcoin (USD/BTC)
31 792
-15,7 %
-14,8 %
MĚNY
Stav k 31. 5.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
24,71
0,4 %
-2,9 %
USD/CZK
23,07
-1,2 %
10,6 %
GBP/CZK
29,03
-1,0 %
-1,9 %

Zdroj: MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 31. 5. 2022

Sáhly si už akcie na dno?

V květnu pokračovaly výprodeje na akciových i dluhopisových trzích, a to prakticky napříč celým trhem s výjimkou ropných a energetických společností. Hodnota indexu MSCI World, který tvoří cca 1600 největších veřejně obchodovaných společností na světě, spadla v první polovině května o dalších 6 %. Koncem měsíce se ale nálada na trzích zlepšila a ceny akcií začaly stoupat. Na konci května tak byly hodnoty předních akciových indexů zhruba na stejné úrovni jako před měsícem.

Ceny akcií zatím rostou i začátkem června. Začínají se tedy objevovat názory, že už si trhy sáhly na dno a karta se obrací k lepšímu. Osobně jsem ale daleko pesimističtější. Dle mého názoru se problémy způsobené drahými energiemi a pohonnými hmotami budou ještě kupit a skončíme v klasické spotřebitelské recesi. Firmám bude klesat ziskovost a ceny akcií v průběhu roku ještě zamíří více dolů. Nicméně je to jen jeden z mnoha scénářů a realitu nám ukáže až čas.

Tak či tak z dlouhodobějšího pohledu dává smysl v této situaci nakupovat akcie "se slevou", jen bych to zatím s nákupy nepřeháněl, abyste měli za co nakupovat, pokud se v průběhu roku propady skutečně ještě prohloubí. V rámci našeho multi-fondu Otakar máme nyní v akciích zainvestováno cca 10 % portfolia a s dalšími nákupy akcií vyčkáváme na ještě nižší ceny. Snad se jich dočkáme.

Vývoj hodnoty indexu MSCI World

Energie nadále zdražují

Velké pohyby v květnu opět zaznamenaly komoditní trhy. Zlato i stříbro naproti většinovým předpokladům dál pozvolna zlevňují. K určitému uvolnění tlaků došlo u většiny zemědělských komodit, kde se zdá, že ceny již kulminují. Zato ceny energetických komodit pokračují ve strmém růstu. Ropa zdražila o dalších 9 % a krátce se dokonce dostala přes úroveň 120 dolarů za barel. Podobně dál strmě stoupá cena zemního plynu, za poslední rok vyskočila cena plynu na burze téměř na trojnásobek.

Vývoj ceny zemního plynu

Setrvale roste také cena elektřiny, ta už je čtyřikrát dražší než před rokem.

Vývoj ceny elektřiny

Zdroj: Kurzy.cz

Z růstu cen elektřiny profituje ČEZ

Z vyšších cen dnes výrazně profitují těžaři ropy a plynu a výrobci elektřiny. Kupříkladu hodnota akcií společnosti ČEZ v květnu stoupla o 12 %. Za posledních 12 měsíců se cena akcií ČEZ vyšvihla o 80 % nahoru. Pokud zůstane elektřina takto drahá, stoupne v příštích letech ziskovost firmy několikanásobně a cena akcií ještě dál výrazně poroste.

Jenomže situace kolem cen energií je natolik kritická, že nelze předvídat, s čím přijde EU ani naše vláda, ale s nějakým řešením přijít musí. A v centru řešení pravděpodobně bude právě ČEZ, ve kterém je náš stát zhruba 70 % vlastníkem. A jestliže jsou například jaderné elektrárny Temelín i Dukovany schopné vyrábět elektřinu za zlomek aktuální ceny na burze, proč musíme všichni platit dodavatelům přemrštěné ceny určené burzou.

Vývoj ceny akcií ČEZ

Přichází čas na dluhopisy

Špatné výsledky budou za květen opět reportovat také dluhopisové fondy. Úrokové výnosy dál rostly, což tlačí dolů tržní cenu dluhopisů. Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů v květnu pokořil hranici 5 % p.a. Nicméně po jmenování Aleše Michla novým guvernérem ČNB (do úřadu nastupuje od července) se vývoj na dluhopisových trzích otočil, neboť Aleš Michl veřejně vystupuje proti zvyšování úrokových sazeb. Výnos do splatnosti desetiletých bondů tak záhy klesl na 4,7 % p.a.

Právě teď se tedy zdá být velmi dobrá doba na investice do českých státních dluhopisů. Deset let jsme se s klienty v rámci privátního poradenství FINEZ dluhopisům úplně vyhýbali, protože taková investice výnosově vůbec nedávala smysl a ani do vyváženého portfolia nevnášely dluhopisy žádnou přidanou hodnotu. Nyní se situace změnila. V červnu pravděpodobně ČNB naposledy zvedne úrokové sazby. A pak přijde čas, zafixovat si zajímavé úroky z českých státních dluhopisů. Teď se může 5 % úrok zdát slabý, ale za pár let to bude vysoké číslo.

Vývoj výnosu do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů

Volný pád bitcoinu

V květnu na sebe negativně upozornil bitcoin, jehož virtuální hodnota v dolarech klesla o 16 %. Za půl roku spadla cena bitcoinu na polovinu. Kdo věří v budoucnost této kryptoměny nebo si chce prostě jen zaspekulovat a risknout to, má příležitost nyní nakupovat "ve výprodeji". Já osobě tu potřebu nemám a s kapitálem klientů bych si takovou spekulaci v životě nedovolil. Ale kdo má chuť si zahrát ruletu, tak teď má příležitost.

Vývoj ceny Bitcoinu


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, ČNB, PSE a ČSÚ a jsou platná k 31. 5. 2022, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
3. 6. 2022

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (4.5 + 6.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru