Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – březen 2023

Banky se propadly, rostly technologické akcie. Fed i ECB zvedly sazby, ČNB drží. Dolar oslabuje, naopak roste cena zlata, stříbra i bitcoinů.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 4. 2023

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 31. 3.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
262
0,4 %
-6,4 %
S&P 500 (v USD)
4 109
3,7 %
-9,3 %
MSCI Europe (v EUR)
154
-0,5 %
1,1 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
358
0,3 %
-11,2 %
PX (v CZK)
1 352
-4,3 %
-1,1 %
KOMODITY
Stav k 31. 3.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 969
7,8 %
1,6 %
Stříbro (USD/Oz)
24,10
15,5 %
-2,6 %
Ropa WTI (USD/barel)
75,37
-2,3 %
-27,5 %
Zemní plyn (USD/mmBtu)
2,22
-19,3 %
-61,1 %
Elektřina (EUR/MWh)
152
2,1 %
-18,5 %
Bitcoin (USD/BTC)
28 478
23,0 %
-37,5 %
MĚNY
Stav k 31. 3.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
23,49
0,0 %
-3,7 %
USD/CZK
21,60
-2,4 %
-1,7 %
GBP/CZK
26,72
-0,3 %
-7,3 %
Zdroj dat: MSCI, S&P Global, Yahoo! Finance, Trading Economics, OnVista, Finanzen, PSE, PXE a ČNB
Data platná k 31. 3. 2023

Banky se propadly, rostly technologické akcie

V březnu se finančním a kapitálovým trhem přehnala menší vichřice, která ale kupodivu velmi rychle odezněla. Paniku spustil pád několika amerických bank v čele se Silicon Valley Bank, což dalo rozpomenout na rok 2008 a pád bank Bear Sterns a Lehman Brothers. Nicméně Fed a největší banky tentokrát okamžitě slíbili pomoc. Podobně v Evropě ohlásila problémy švýcarská banka Credit Suisse, kterou obratem převzala konkurenční UBS Bank. Velmi rychlá reakce uklidnila trh jako celek.

Výrazně se pochopitelně propadly na akciových trzích akcie bank po celém světě, včetně českých titulů Erste Group Bank (-17 %) a Komerční banky (-4 %). Hodnota akciového indexu PX pražské burzy zásluhou bank o 4 % poklesla.

Naopak velmi se dařilo akciím velkých technologických firem v USA, které se těší, že úrokové sazby snad již dál neporostou. Akcie Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet i Meta Platfroms si všechny připsaly za březen růst zhruba o 10 %. Hodnota indexu S&P 500 díky velkým technologickým firmám stoupla téměř o 4 % a hodnota indexu Nasdaq dokonce o 8 %.

Vývoj hodnoty akciového indexu PX

Fed i ECB zvedly sazby, ČNB drží

Navzdory problémům v bankovním sektoru Fed i Evropská centrální banka dle očekávání v březnu opět zvýšili úrokové sazby. ECB zvedla reposazbu o 50 bazických bodů na 3,5 %. Fed zvýšil hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů do pásma 4,75-5,00 %.

Vyjádření o dalším vývoji úrokových sazeb už byla ale opatrnější. Mezi účastníky trhu převažuje názor, že nad 5 % už Fed sazby příliš zvedat nebude, že se cyklus růstu úrokových sazeb v USA chýlí ke konci. Od Evropské centrální banky se očekává, že ještě minimálně jednou až dvakrát sazby zvedne a posune někam na 4-5 %.

Česká národní banka ponechala v březnu úrokové sazby beze změny, základní repo sazba zůstává už od loňského června na 7 %. Někdo zastává názor, že by ČNB měla zvedat sazby ještě výše. Dle mého názoru máme úrokové sazby hodně vysoké a další zvyšování by jen napáchalo více škody jak užitku. Už nyní jsou úroky v ČR natolik vysoké, že za poslední rok prakticky zamrzla úvěrová a investiční aktivita, což se postupně bude promítat i do poklesu inflace. Vyšší sazby už nemají co dál tlumit, akorát by spoustu firem a domácností dostaly do platební neschopnosti.

Vývoj úrokových sazeb v ČR v letech 2000-2023

Dolar oslabuje, koruna posiluje

Problémy bankovního sektoru srazily dolů americký dolar. Americké měně nepomáhají ani občasné zprávy, že ta či ona země se domluvila na vypořádání obchodu s ropou a dalšími komoditami v jiné měně než v dolarech. Už několik let se mluví o tom, že dolar bude postupně ztrácet svou dominantní roli vypořádací měny a ono se to skutečně děje.

V březnu oslabil dolar k euru a potažmo i k české koruně o 2,5 %. Za posledních 6 měsíců posílila koruna k dolaru o 14 %. Kurz eura ke koruně se v březnu nezměnil, zůstává kolem 23,50 korun za jedno euro. I to je o 4 % méně než před půl rokem. Silnější koruna pomáhá trochu tlumit inflaci – energie, pohonné hmoty a veškeré dovážené zboží jsou po přepočtu na koruny „levnější“, než by byly při slabším kurzu koruny.

A podobně „levnější“ jsou i investiční aktiva. Posilování koruny se negativně projevuje na hodnotu zahraničních investic po přepočtu na koruny. Kdo například investuje do akcií v USA nebo kupuje nějaké ETF na index amerických akcií S&P 500 v dolarech, tak za posledních 6 měsíců ztratil jen na pohybu kurzu koruny a dolaru 14 %. Proto všem klientům s příjmy a výdaji primárně v korunách vždy doporučuji také investovat v korunách, popřípadě se zajištěním měnového rizika do korun.

Vývoj kurzu amerického dolaru a české koruny (USD/CZK)

Roste cena zlata, stříbra i bitcoinů

Prudce v březnu stouply ceny drahých kovů. Začátkem dubna už se dokonce zlato přehouplo přes 2000 dolarů za unci. Ještě větší růst zaznamenalo stříbro, jehož cena v dolarech v březnu stoupla o 15 %. Obavy ze stability bank a peněžního systému vyhnaly nahoru i poptávku po kryptoměnách. Cena jednoho bitcoinu v dolarech stoupla v březnu o 23 %.

Vývoj ceny zlata


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, S&P Global, Finance Yahoo!, TradingEconomics, OnVista, Finanzen, ČNB, PSE, PXE a ČSÚ a jsou platná k 31. 3. 2023, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 4. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (8.8 + 43.1) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru