Vývoj na trzích

Vývoj na finančních trzích – březen 2022

V důsledku války směřujeme ke globální stagflaci, přesto akcie umazaly ztráty. Inflace dál poroste. ČNB zvedá sazby a koruna už zase posiluje.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 4. 2022

AKCIOVÉ TRHY
Stav k 31. 3.
Měsíc
Rok
MSCI World (v EUR)
280
3,5 %
14,7 %
S&P 500 (v USD)
4 530
3,6 %
14,0 %
MSCI Europe (v EUR)
152
0,4 %
6,9 %
MSCI Emerging Markets (v EUR)
403
-1,6 %
-8,4 %
PX (v CZK)
1 367
1,0 %
25,4 %
KOMODITY
Stav k 31. 3.
Měsíc
Rok
Zlato (USD/Oz)
1 937
1,5 %
13,4 %
Stříbro (USD/Oz)
24,75
1,4 %
1,6 %
Ropa WTI (USD/barel)
103,99
7,8 %
74,3 %
Bitcoin (USD/BTC)
45 539
5,4 %
-22,7 %
MĚNY
Stav k 31. 3.
Měsíc
Rok
EUR/CZK
24,39
-2,4 %
-6,7 %
USD/CZK
21,96
-1,6 %
-1,5 %
GBP/CZK
28,83
-3,7 %
-6,0 %
Zdroj: MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 31. 3. 2022

Válka zapříčinila komoditní šok

Válka na Ukrajině a protiruské sankce prozatím způsobily největší šok hlavně na komoditních trzích. Cena ropy v březnu vyskočila nad 100 dolarů za barel, krátce se dokonce obchodovala až za 130 dolarů. Ještě větší růst je patrný na ceně zemního plynu. Všichni také víme, jak vyskočily ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích.

Kromě toho prudce stouply ceny mnoha dalších komodit, jichž jsou Rusko nebo Ukrajina významným exportérem. Kupříkladu cena niklu během pár týdnů vyletěla na dvojnásobek, podobně také slunečnicový olej. Cena pšenice stoupla o 30 %.

Vývoj ceny ropy WTI

Inflace ještě poroste

A to je teprve začátek řetězové reakce. Drahá nafta a nedostatek hnojiv se postupně projeví do růstu cen všech potravin. Do toho drahé energie, suroviny a přerušené dodavatelské řetězce potlačí nahoru ceny veškerých výrobků. Inflace ve výrobním sektoru již v únoru vyskočila na 21 % a v březnu to zcela jistě bude ještě výrazně vyšší číslo.

V následujících měsících stoupne i spotřebitelská inflace. Bohužel mnohem více, než jsme všichni předpokládali. Už za březen určitě Český statistický úřad zveřejní výrazně vyšší číslo meziroční míry inflace než únorových 11 %. Pro spoustu firem a domácností nastává finančně velmi obtížné období.

Vývoj inflace v ČR v letech 2006-2022

Hodnoty akcií už zase stoupají

Je až s podivem, jak málo to zatím reflektuje akciový trh, jakoby většina investorů stále předpokládala, že válka na Ukrajině brzy skončí a s ní i inflace. Bohužel obávám se, že i kdyby válka skončila, s vysokou inflací se nyní popereme minimálně rok. A to mnoho firem neustojí. Koupěschopnost obyvatel (a tedy logicky i spotřeba domácností) reálně poklesne. Přičemž tohle není problém České republiky, ale celého světa. Vše nyní nasvědčuje tomu, že směřujeme ke globální stagflaci.

Zpočátku března se prohluboval propad na akciových trzích. Pak se ale situace na trzích uklidnila a v druhé půlce března akciové trhy umazaly předchozí ztráty, takže ve finále hodnoty akciových indexů zakončily březen dokonce o něco výše než na konci února. V tuto chvíli se tedy zdá, že únorová a březnová korekce byla dobrou nákupní příležitostí. Ale uvidíme, jak se bude trh vyvíjet v dalších měsících.

Vývoj hodnoty indexu MSCI World

ČNB intervenuje a koruna posiluje

Kurz české koruny začátkem března ještě prudce oslaboval, krátce se dostal až ke 26 korunám za euro. Pak ale Česká národní banka oznámila, že bude intervenovat na trzích, aby zabránila dalšímu oslabování koruny. Volných eur má ČNB v devizových rezervách k dispozici dostatek ještě z let 2013-2017, kdy naopak intervenovala proti posilování koruny s cílem rozdmýchat inflaci.

Nyní ČNB řeší přesně opačný problém. Silnější koruna pomáhá aspoň lehce tlumit inflaci způsobenou dovozem drahých komodit.  Hned po oznámení o intervencích začala koruna výrazně posilovat a koncem března již byla zase na hodnotách jako před válkou, tj. kolem 24-24,50 za jedno euro.

ČNB zvedá úrokové sazby

V reakci na sílící inflaci ČNB také s účinností od 1. 4. zvedla úrokové sazby o 50 bazických bodů. Dvoutýdenní repo sazbu tedy zvedla na rovných 5 %, což je nejvyšší úroveň za posledních 20 let. V reakci na to již banky zvedají úroky u vkladů i úvěrů. Na spořicích účtech už se dá dostat na úrok 4 %. Naopak hypotéky zdražují k 5,5 %.

Vývoj úrokových sazeb v ČR v letech 2000-2022


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, Finance Yahoo!, OnVista, ČNB, PSE a ČSÚ a jsou platná k 31. 3. 2022, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 4. 2022

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (7.2 + 47.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru