Vývoj na trzích

Ohlédnutí za vývojem akciových trhů - září 2007

Akciové trhy se již pět týdnů v řadě pohybují jako na houpačce. Jeden den nahoru, druhý zase dolů. Postupně však nabírají nový dech. U většiny akcií se hodnoty pomalu vrací na úroveň z půlky července. Není tomu tak ale ve všech případech. Pojďme se nyní blíže podívat na vývoj různých akciových sektorů za poslední měsíc.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
24. 9. 2007

Září ve znamení komoditních akcií

Hlavní slovo si vzaly tzv. komoditní akcie, kde se výrazně projevil růst cen komodit v uplynulých týdnech. Za poslední měsíc si index STOXX Basic Resources připsal 15,9% a index STOXX Oil & Gas 7,5%. Nejvyšší výnosy pak zaznamenaly akcie společností zabývajících se těžbou zlata, stříbra a uhlí. Mezi investory velmi oblíbený AMEX Gold Bugs si přišel na 23%, Silver Mining dokonce na 28,5% a Global Coal vykázal na měsíční bázi výnos ve výši 25%.
 
Vývoj indexu AMEX Gold Bugs
 
S hrozbou ochlazení americké potažmo celosvětové ekonomiky se ke slovu dále přihlásily technologické akcie. Index STOXX Technology se za poslední měsíc vyhoupl o 6,3%. Podobně s šesti procenty vyšel další do portfolia často přimíchávaný index AMEX Biotech. Dařilo se také některým specifickým odvětvím jako jsou například stavba lodí, nebo solární akcie. V regionálním měřítku se jako velmi zajímavé jeví utility a infrastruktura na rozvíjejících se trzích. Necelých 18% si tak připsal třeba DAXglobal Asia Infrastructure.
 

Krize hypoték dopadá na banky a stavební firmy

Na opačné straně výsledkové listiny najdeme v globálním srovnání sektory financí a stavebnictví. Index STOXX Banks odepsal na měsíční bázi -2,8% a barometr akcií stavebních firem STOXX Construction -2,2%. Nejhůře dopadly akcie v USA a v Japonsku. S&P Homebuilding ztratil jen za uplynulý měsíc -11,9% a podíváme-li se na jeho hodnotu před rokem, zjistíme, že tento index poklesl již o více než -40%. Na druhé straně Tichého oceánu, v zemi vycházejícího slunce, poklesly velmi výrazně akcie finančního sektoru. Bankovní tituly obsažené v indexu TOPIX Banks poklesly v průměru za měsíc o -12,5% a ztráta na roční bázi je již něco málo přes -30%.
 
Vývoj indexu TOPIX Banks
 
Hypoteční krize v USA není ještě zdaleka zažehnána. Situace ve stavebnictví a finančnictví se tudíž i nadále může vyvíjet nepříznivým směrem. Paradoxně tak v příštích týdnech a měsících nebudou akcie velkých bank patřit k nestabilnějším, jak tomu běžně bývá. Podobně by se investoři měli raději vyhnout nemovitostním akciím, či tzv. REITs, zvláště pak v USA, Velké Británii, Austrálii a dalších regionech, kde se již delší dobu hovoří o bublině. Naopak na některých rozvíjejících se trzích (např. Turecko) mohou nemovitostní akcie patřit k potenciálně velmi zajímavým investicím.
 

Technologie slibují zajímavé zisky

Na dlouhodobém horizontu lze doporučit sektor technologií. Osobně si nejvíce slibuji od biotechnologií a od odvětví zabývajícího se mikro součástkami – tzv. nanotechnologie. Pro fajnšmekry se dnes objevují nové a nové netradiční tržní segmenty, u nichž se dá spekulovat na nadvýkonnost oproti celému trhu. Jedním z nich je již výše zmiňovaná stavba lodí. Nedávno se na trhu objevil také index složený z akcií firem provozujících železniční dopravu. Velké popularitě se již těší různé eticko ekologické investice od solární energie, přes pitnou vodu až po waste management.
 

Nejlevnější jsou "ropné akcie"

Z pohledu ocenění akcií poměrem ceny ku zisku se nadále jako velmi perspektivní jeví firmy spojené s těžbou a zpracováním ropy. Bude-li stoupat cena ropy, pak může tato investice ve střednědobém až dlouhodobém horizontu přinést atraktivní zisky. Jako „levné“ lze ale obecně označit i akcie bank. Vypořádají-li se v příštích měsících s problémovými hypotékami a strachem investorů o stabilitu některých velkých mezinárodních bankovních koncernů, pak i tato investice může v období 1-3 let přinést outperformanci oproti celému trhu.
 

Telekomunikace udržují stabilitu

Kdo hledá větší stabilitu akciových investic, ten by se měl v dnešních dnech poohlížet spíše po telekomunikacích. V posledních letech se vyznačují poměrně nízkou volatilitou a zároveň nabízí jedny z nejvyšších dividend. Tak je tomu i v naší kotlině, respektive v celém středoevropském regionu. Akcie telekomunikací jsou například ideálním nástrojem pro rentiéry, mající k dispozici větší kapitál, ze kterého chtějí čerpat pravidelnou rentu.
 

Strukturovat, strukturovat, strukturovat…

Sledujete-li trochu vývoj na akciových trzích, nebo pokud jste alespoň pozorně četli tento článek, pak mi v jednom musíte dát zapravdu. Vývoj v posledních týdnech krásně ukazuje, jak důležité je strukturovat investice na regionální i sektorové úrovni.
 
 
Psáno pro iDnes.cz
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
24. 9. 2007

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (28.4 + 34.8) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru