Regionální analýzy

Těžba břidlicové ropy může spasit USA

Těžba břidlicových plynů a břidlicové ropy výrazně pomůže rychlejšímu růstu americké ekonomiky. Nevěříte?

 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
18. 2. 2013

Pamatujete se na rok 2008, raketový růst ceny ropy a šílené odhady jako 250 dolarů za barel, nebo dokonce 500 dolarů (kdo jiný než Goldman Sachs)? Pod tíhou globální ekonomické recese tato spekulativní bublina záhy rychle splaskla. Ale co je důležitější, ve Spojených státech v tu dobu definitivně pochopili, jak zrádné je býti závislí na arabské ropě.

Peak oil je minulostí

Ještě před pěti lety jsme všude četli anglický termín „peak oil". Mezinárodní energetická agentura již několikátý rok varovala, že objem těžby ropy nebude schopný držet tempo s rostoucí poptávkou Číny a dalších rychle rostoucích ekonomik. Po pěti letech jsou zásobníky ropy v USA přeplněné, ropa zlevnila a v příštích letech významným způsobem pomůže rychlejšímu růstu americké ekonomiky.

Co se vlastně stalo? Od roku 2009 se díky nové technologii horizontálních vrtů začal v USA těžit zemní plyn uložený v menších kapslích břidlicových hornin. Rostoucí objem těžby vedl k převisu nabídky nad poptávkou a prudkému zlevnění zemního plynu. Na burze v New Yorku obchodovaný plyn Henry Hub zlevnil z 12 dolarů za mmBtu v roce 2008 na 2 dolary v roce 2012. Od té doby sice cena plynu znovu vzrostla na úroveň kolem 3,5 dolarů, ale i tak nízká cena mnohdy pod úrovní nákladů na těžbu způsobila „zpětný chod" a těžaři se přeorientovali více na ropu.

Graf 1: Vývoj cen zemního plynu v USA, Evropě a Japonsku

Graf 1: Vývoj cen zemního plynu v USA, Evropě a Japonsku

Zdroj: yCharts

Rostoucí těžba povede k nižší ceně ropy

Brzy nové technologie těžby ropných břidlic a písků povedou také k převisu nabídky nad poptávkou u ropy. Cena americké ropy už od roku 2011 mírně poklesla. Rychlejšímu růstu objemu těžby a potažmo poklesu ceny ropy zatím brání nedostatečná infrastruktura a zpracovatelské kapacity. Momentálně je ale ve výstavbě několik nových ropovodů a plynovodů, plánují se rozšiřovat rafinerie a také terminály pro ropné tankery a zkapalněný plyn.

Graf 2: Těžba ropy v USA v posledních letech rychle roste

Graf 2: Těžba ropy v USA v posledních letech rychle roste

Nejsem technik a vůbec nerozumím tomu, jak se ropa těží a zpracovává. O tom si musíte přečíst jinde. Ukážeme si ale několik zásadních důsledků rostoucí těžby ropy a plynu v USA pro americkou ekonomiku. Samotný růst objemu těžby ropy zachycuje graf číslo dva. Od roku 1970 těžba ropy v USA klesala a Spojené táty začaly velké množství ropy dovážet z arabských zemí. Od roku 2009 se tento trend obrací. Na třetím grafu můžeme vidět, že dovoz ropy do USA od roku 2009 poklesl o 30 %.

Graf 3: Dovoz ropy do USA od roku 2009 klesá

Graf 3: Dovoz ropy do USA od roku 2009 klesá

Zdroj: yCharts

Rostoucí těžba povede k nižšímu deficitu zahraničního obchodu

To samo o sobě silně pomáhá snížit deficit amerického zahraničního obchodu. Na následujícím grafu číslo čtyři můžeme vidět, jak od roku 1990 rostl deficit zahraničního obchodu Spojených států amerických. Celkový objem dováženého zboží a služeb (oranžová křivka) rostl rychleji než objem vývozů (modrá křivka). V roce 2012 ale deficit zahraničního obchodu USA poklesl a já si dovolím odhadovat, že to je začátek nového trendu.

Graf 4: Od roku 1990 rostl deficit zahraničního obchodu USA

Graf 4: Od roku 1990 rostl deficit zahraničního obchodu USA

Zdroj: yCharts

Americká energetická agentura odhaduje, že do roku 2035 budou Spojené státy americké energeticky soběstačné. Podle mě této mety dosáhnou mnohem dříve. Ba co víc, z hlavního dovozce ropy by se mohl za několik let stát významný světový exportér ropy a především zkapalněného (LNG) nebo stlačeného (CNG) zemního plynu. Této úvaze nahrává zejména fakt, že zemní plyn je v USA několikanásobně levnější než plyn, který do Evropy dodává Rusko. Japonsko si musí připlatit ještě více (viz graf číslo jedna). Také u ropy je patrný rostoucí cenový rozdíl mezi evropskou ropou typu Brent a americkou ropou typu West Texas Intermediate, ačkoliv americká ropa je paradoxně kvalitnější. Uvidíme, zda se nůžky budou dále rozevírat.

Graf 5: Vývoj cen americké ropy WTI a severomořské ropy Brent

Graf 5: Vývoj cen americké ropy WTI a severomořské ropy Brent

Zdroj: yCharts

Ale i kdyby se ze strategických důvodů americká vláda rozhodla nějakým způsobem omezit vývoz ropy a plynu ze země, klíčové je, že poklesne objem dovozů ropy, čímž se zásadně sníží deficit zahraničního obchodu USA.

Díky levnější ropě zažije průmysl USA renesanci

Navíc musíme mít na paměti, že levnější plyn a ropa vede stále více průmyslových koncernů (prozatím zejména v chemickém průmyslu) k přemisťování výrobních závodů zpět z Asie na americkou půdu. Asijská pracovní síla už není tak levná jako dřív a náklady na energie začínají být pro mnohé podniky důležitějším faktorem. Pokud je navíc vaší hlavní vstupní komoditou ve výrobě ropa, jako je tomu často v chemickém průmyslu, nemusíte nad návratem do USA dlouho přemýšlet.

Dopad nových technologií těžby ropy a plynu bude tedy pro ekonomiku USA daleko větší, než si dnes většina lidí uvědomuje. Již dnes přispívá ropný průmysl významným způsobem k růstu HDP a dává lidem práci. Rostoucí objem těžby ale povede k poklesu ceny, což se pro americké firmy stane důležitou konkurenční výhodou. Průmysl ve Spojených státech zažije renesanci, výrobní sektor bude klíčový pro růst ekonomiky a pokles nezaměstnanosti. Exporty porostou, zatímco dovoz ropy bude klesat. I to přispěje k rychlejšímu růstu HDP a zahraniční obchod USA se možná po 25 letech dostane do přebytku.

To je hlavní důvod, proč jsem navzdory velkému zadlužení velmi optimistický ohledně vývoje ekonomiky USA (na rozdíl od Evropy a Asie) a proč také z dlouhodobého pohledu očekávám výrazné posilování americké měny. Tím ovšem neříkám: „Honem kupovat americké akcie." Ale nabízí se celá řada investičních příležitostí, které se pojí s touto zásadní fundamentální změnou americké ekonomiky a obchodu s ropou. Vrátíme se k nim v některém z dalších článků.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Odebírejte každý měsíc tipy na zajímavé investice FINEZ Research.


 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
18. 2. 2013

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (14.4 + 35.5) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru