Regionální analýzy

Obnovení obchodu s Íránem pomůže Evropě

Koncem roku by měly být zrušeny hospodářské sankce vůči Íránu. Ekonomické důsledky? Ropa zůstane levná. A Evropským firmám se otevřou nové příležitosti.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
20. 7. 2015

Zatímco ústředním tématem napříč celou Evropou stále zůstává Řecko, v úterý 14. 7. se světové mocnosti dohodly s Íránem na podmínkách íránského jaderného programu a ukončení hospodářských sankcí vůči Íránu, které trvají téměř deset let. Tato zpráva sice neměla prakticky žádný okamžitý dopad na trhy, ale z dlouhodobějšího hlediska bude mít zrušení íránských sankcí významný ekonomický vliv na Evropu. Jednak se evropským firmám otevře velký íránský trh, a jednak by mohla delší dobu zůstat levná ropa.

Sankce by měly být zrušeny koncem tohoto roku, pokud inspekce Mezinárodní agentury pro jadernou energii shledá, že Írán dodržuje podmínky dohody.

Proč je dohoda ekonomicky důležitá pro Evropu?

1. Írán je velký nenasycený trh

Írán je devatenáctá nejlidnatější země naší planety a také devatenáctá největší ekonomika na světě. Žije zde zhruba 81 mil. lidí, což je srovnatelné s Německem a zhruba osmkrát více než v Řecku. HDP Íránu je dle kupní síly větší než Austrálie a nemá daleko k HDP Španělska nebo Kanady. Zrušením hospodářských sankcí se tak světu otevře velký trh, na který se bude snažit proniknout řada velkých evropských a amerických firem.

Zářným příkladem mohou být automobilky. Íránský vozový park je velmi zastaralý. Odhaduje se, že roční prodej přesáhne dva miliony automobilů. To je dvakrát tolik, co ročně vyrobí Škoda auto. Podobně velké příležitosti se nabízí firmám z ropného a energetického sektoru, stavebního sektoru, ale i výrobcům spotřebního zboží. Mnohé evropské firmy zde mohu získat významné zakázky.

2. Írán sedí na obrovských zásobách ropy a plynu

Podle americké energetické agentury US Energy Information Administration má Írán čtvrté největší zásoby ropy na světě po Venezuele, Saudské Arábii a Kanadě. Celkově jde zhruba o 10 % světových zásob ropy. Navíc se jedná z velké části o poměrně snadno dostupná suchozemská naleziště. Írán má také hned po Rusku druhé největší zásoby zemního plynu, které představují 17 % světových zásob.

Největší světové zásoby ropy

Největší světové zásoby ropy

Největší světové zásoby zemního plynu

Největší světové zásoby zemního plynu

Ačkoliv Írán sedí na největších ložiscích ropy a plynu na světě, objem těžby lehce převyšující tři miliony barelů ropy denně zdaleka nedosahuje největších producentů. Saudská Arábie, Rusko a USA denně těží kolem 10 milionů barelů ropy. Přitom v sedmdesátých letech Írán těžil dvakrát tolik ropy co dnes. Dá se očekávat, že po zrušení hospodářských sankcí bude chtít Írán produkci ropy a plynu výrazně navýšit, neboť jde o hlavní zdroj příjmů do státní pokladny.

Nicméně íránské těžební kapacity bude potřeba rozšířit a modernizovat. Írán také nemá vlastní rafinerie, kde by ropu zpracovával. Potrvá roky, než Írán vybuduje potřebnou infrastrukturu pro významné navýšení těžby a exportu ropy. Přesto může mít zrušení sankcí podstatný dopad na cenu ropy a plynu. Ještě v roce 2011 před uvalením nejtvrdších sankcí těžil Írán o jeden milion barelů ropy denně víc než dnes.

Během roku 2016 by mohl objem těžby stoupnout na podobnou úroveň. Přičemž jeden milion barelů ropy denně představuje výrazný růst nabídky, která byla v roce 2014 v průměru lehce přes 93 milionů barelů denně. Světová produkce nyní dle odhadů analytiků převyšuje spotřebu zhruba o 600-800 tisíc barelů ropy denně. Převis nabídky nad poptávkou by se tak mohl v příštím roce ještě výrazně zvýšit, nedojde-li k omezení těžby v jiných koutech světa.

Vedle toho se spekuluje o tom, jak velké množství ropy Írán skladuje v tankerech. Ropy, kterou těžil, ale nemohl napřímo prodávat. Neověřené odhady hovoří o 20-30 milionech barelů ropy. Tuto ropu může okamžitě po zrušení sankcí začít prodávat, zatímco bude postupně navyšovat těžbu. Dá se tedy očekávat, že někdy koncem tohoto roku, budou-li oficiálně zrušeny hospodářské sankce vůči Íránu, začne na trh proudit velké množství ropy a bude tlačit její cenu dolů.

Tím rozhodně nechci nabádat k jakýmkoliv finančním spekulacím. Jen chci zdůraznit, že pokud nedojde k výpadkům těžby někde jinde ve světě, bude cena ropy nadále pod tlakem. Netuším, zda ještě poklesne níž než dnes. Ale pravděpodobnost, že cena ropy bude v nejbližších dvou letech významně růst, je nízká. To je dobrá zpráva nejen pro řidiče, ale pro celou evropskou ekonomiku.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam nyní investovat peníze.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
20. 7. 2015

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (40.9 + 34.0) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru