Regionální analýzy

Frontier Markets - koření portfolia

Čína, Indie, Brazílie... to jsou v současné době pro investory nejoblíbenější trhy. Daleko větší růstový potenciál však skýtají méně rozvinuté trhy označované jako frontier markets. Jak na těchto trzích investovat?

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
27. 4. 2012

Termín „emerging markets" všichni známe a běžně používáme. I mezi rozvíjejícími se trhy však existují značné rozdíly, a tak se postupně začaly dělit na více a méně rozvinuté emerging markets. Pro méně rozvinuté rozvíjející se trhy se v poslední době vžil nový termín „frontier markets".

Mezi frontier markets se řadí Argentina, dále arabské země Kuvajt, Katar, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán a Saudská Arábie. Z Afriky sem patří všechny země se zavedenou burzou a dostatečnou likviditou vyjma Jihoafrické republiky, která patří mezi klasické emerging markets. Na asijském kontinentu najdeme šest států spadajících do kategorie frontier markets – Kazachstán, Mongolsko, Vietnam, Srí Lanka, Pákistán a Bangladéš. V Evropě máme také řadu frontier markets, v podstatě celý Balkán včetně Rumunska a Bulharska, Ukrajina a Pobaltí.

Proč investovat do frontier markets?

Vyjma evropských zemí se všechny frontier markets vyznačují rychle rostoucím počtem obyvatel, přitom s poměrně nízkou penetrací pro nás běžných spotřebních produktů a služeb. Tak například v Nigérii, se 170 mil. obyvatel sedmé nejlidnatější zemi na světě, má mobilní telefon méně než 60 % lidí, a více jak dvě třetiny obyvatel nemají vlastní bankovní účet. Zajímavý investiční potenciál zde tedy skýtají mimo jiné i akcie bank a telekomunikačních společností, které na rozvinutých trzích patří k málo perspektivním investicím.

Z pohledu volatility, likvidity i právní ochrany jsou akcie frontier markets bezpochyby rizikovější než velké rozvíjející se trhy jako Brazílie nebo Čína, o rozvinutých západních trzích ani nemluvě. Ovšem z pohledu ocenění akcií v poměru k ziskům firem se frontier markets s průměrným P/E 11 jeví jako bezpečnější investice než akcie v USA s P/E 14. Při tom u akcií na frontier markets se očekává daleko větší růst ziskovosti, takže P/E podle očekávaných zisků pro rok 2012 vychází pouze 9.

Obecně tyto ekonomiky rostou rychleji než rozvinuté. To je samozřejmě citelné jak na makro úrovni (HDP), tak na mikro úrovni (růst zisků firem). Investiční společnost City of London uvádí u indexu MSCI Forntier Markets pro rok 2012 očekávaný růst zisků na akcii o 18 %. Pro srovnání u indexu MSCI Emerging Markets uvádí očekávaný růst zisků na akcii pouze 5 %.

Templeton Frontier Markets překonává index MSCI

Drobný investor může do akcií společností na frontier markets investovat prostřednictvím fondu Templeton Frontier Markets. Více fondů s podobným zaměřením v seznamu fondů s povolením k veřejné nabídce v ČR nenajdete. A nakupovat jednotlivé akcie přímo na burzách v Nairobi nebo Lagosu je pro malé investory prakticky nereálné.

Fond Templeton Frontier Markets je ale velmi dobrou volbou. Od založení dne 14. 8. 2008 zhodnotil investorům vložené prostředky o 60 %, zatímco index MSCI Frontier Markets za stejné období poklesl o 20 %. To je obdivuhodná outperformance.

Vývoj investice do fondu Templeton Frontier Markets

Vývoj investice do fondu Templeton Frontier Markets

Zdroj: Franklin Templeton Investments

Mark Mobius lépe skládá portfolio

Za úspěchem fondu stojí světoznámý portfoliomanažer Mark Mobius a jeho investiční tým, který se zaměřuje na rozvíjející se trhy. Po sektorové stránce se fond od indexu MSCI Frontier Markets příliš neliší. Hlavní zastoupení mají akcie bank, telekomunikačních společností a firem z těžebního a zpracovatelského průmyslu. Fond má ale mnohem lépe rozloženo portfolio regionálně.

Index MSCI zohledňuje tržní kapitalizaci jednotlivých akcií a díky tomu akcie kuvajtských firem zabírají v indexu 30 %. Společně s Katarem a Spojenými arabskými emiráty tvoří více než polovinu indexu. Naproti tomu fond Templeton Frontier Markets má v portfoliu rovnoměrněji rozložené pozice na asijských, afrických i východoevropských trzích.

Regionální struktura portfolia fondu a indexu

MSCI Frontier Markets - regionální struktura portfolia Templeton Frontier Markets - regionální struktura portfolia

Vhodné pro agresivní investory a dlouhodobé investice

Pro agresivního investora jsou frontier markets jako dělané. Jejich potenciál se hodí zejména pro dlouhodobé investice, ideálně na bázi pravidelného investování. Fond od společnosti Franklin Templeton Investments má na poli frontier markets monopol a díky velmi dobré diverzifikaci stojí za zvážení i jako koření do konzervativnějších dlouhodobých portfolií.

Psáno pro Finmag.cz a Peníze.cz


Nakupujte podílové fondy se slevou až 60 % na vstupních poplatcích!!!


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
27. 4. 2012

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (11.9 + 9.1) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru