Ostatní

Penzijní reforma neřeší hlavní problém

Je reforma dostačující? Ujme se druhý pilíř? Co je slabinou současné reformy?

Odpovědi Jana Traxlera na dotazy k penzijní reformě z redakce Peníze.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
29. 3. 2012

Hlavním cílem, který si vláda od zavedení reformy důchodového systému slibuje, je to, že si lidé budou ve větší míře spořit na stáří a nebudou se tolik spoléhat na stát. Myslíte si, že je však k tomu budou změny, které s sebou reforma přináší, dostatečně motivovat?

Spoření (odložená spotřeba) samo o sobě nic nevyřeší. Peníze jsou v podstatě jen číslo, které vyjadřuje „hodnotu práce", nebo chcete-li „hodnotu produkce". Není důležité, kolik si v celkovém součtu naspoříme na důchod. Důležité je, aby práce produktivních lidí uživila i všechny neproduktivní (děti a důchodce). Což se za stávající demografické situace jeví dlouhodobě nereálné.

Zjednodušeně řečeno, každý důchodce může mít naspořeno třeba deset milionů, ale pokud nevypěstujeme dostatek brambor, nebo nevyrobíme dostatek bot, tak stejně nebudou mít co jíst a v čem chodit.

Co tedy může člověk dělat pro zajištění na stáří, je pořídit si slepici, která snáší vajíčka (investovat kapitál produktivním způsobem). A stát by měl hlavně přemýšlet, co udělat pro to, aby za pár let nebyl jen národem neproduktivních spotřebitelů. Tj. v prvé řadě by politická garnitura měla řešit nízkou porodnost.

 

Jedním z nejkritizovanějších bodů reformy je "druhý pilíř". Má podle Vás jeho zavádění nějaký smysl? A najde se dostatek účastníků, kteří budou mít o tento druh spoření zájem?

Osobně nevěřím, že se druhý pilíř ujme. Kdo by se chtěl doživotně zavázat ke spoření, o němž nemá tušení, jak bude za pár let fungovat, zda-li vůbec bude fungovat, když opoziční strany jasně deklarují, že ho hodlají zrušit?

 

Co je podle Vás největší slabinou současné reformy? Na co její tvůrci zapomněli?

Stávající rádoby reforma neřeší hlavní socioekonomický problém naší společnosti – kriticky nízkou porodnost. Rodíme příliš málo dětí – porodnost 1,27 dítěte na ženu, osmá nejnižší na světě, je doslova alarmující (pro zachování populace musí statisticky každá žena porodit v průměru minimálně dvě děti). Pakliže nebudeme řešit tento problém, pak žádný důchodový systém nepřežije, ať má sebevíc pilířů. Proto navrhuji zavést mezigenerační důchodový systém, který bude motivovat rodiny zplodit a vychovat více dětí.

 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
29. 3. 2012

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (29.3 + 43.6) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru