Ostatní

Inflace už je na ústupu

Ačkoliv meziroční míra inflace je 16 %, ve druhém pololetí už stouply ceny jen o 2 %. Dynamika inflace slábne. V lednu ještě povyskočí, ale pak upadne. ČNB odvedla v boji s inflací dobrou práci.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 2. 2023

ČNB prý dělá málo v boji s inflací

Průměrná inflace za rok 2022 byla 15 %. V prosinci byla inflace 16 % a až za týden Český statistický úřad zveřejní inflaci v lednu, bude to možná ještě o fous větší číslo. V médiích bude zase humbuk, jakou máme šílenou inflaci a proč ČNB nic nedělá, proč nezvedá úrokové sazby nebo nezamává jiným kouzelným proutkem, aby už konečně skončila drahota a skončila inflace.

V podobném duchu se v předvolebních debatách dokonce vyjadřovala i řada kandidátů na prezidenta včetně vítěze voleb Petra Pavla nebo ekonomky Danuše Nerudové. Že Česká národní banka nedělá v boji s inflací dost a že by měla ještě výrazně zvednout úrokové sazby. Ač jsem panu generálovi dal svůj hlas, v tomto s ním rozhodně nesouhlasím a musím se ČNB zastat.

Víte, že Česká národní banka začala v reakci na zvýšenou inflaci zvedat úrokové sazby jako jedna z prvních ve světě spolu s maďarskou a polskou? Víte, že základní repo sazbu zvedla na 7 % už v červnu loňského roku? A víte že od té doby byla inflace v ČR pouhá 2 %?

Inflace a úrokové sazby v ČR v letech 2007-2022

Není inflace jako inflace

Ono je asi potřeba si ujasnit, co že to ta inflace je a o jaké inflaci se zrovna bavíme. Nejčastěji se používá tzv. meziroční míra inflace, aneb zjednodušeně řečeno, o kolik se v průměru zvedly ceny oproti stavu před 12 měsíci. Tedy pakliže někdo hovoří o tom, že v prosinci byla inflace 16 %, používá onu meziroční míru inflace. Měl by tedy mít na mysli, že průměrné spotřebitelské ceny v prosinci byly o 16 % vyšší než v prosinci před rokem.

Fakticky totiž můžeme také říct, že zrovna v prosinci byla inflace nulová, protože spotřebitelské ceny se v průměru oproti listopadu vůbec nezměnily. To pak je tzv. meziměsíční míra inflace. Oboje může být někdy zavádějící, meziroční i meziměsíční míra inflace.

Když chce někdo mluvit o inflaci, měl by sledovat oba údaje a zároveň hlavně celkově trend vývoje spotřebitelských cen. K tomu slouží tzv. index spotřebitelských cen kalkulovaný na měsíční bázi Českým statistickým úřadem. Právě z meziměsíčních a meziročních změn tohoto indexu se vypočítává ona meziroční a meziměsíční inflace.

Dynamika inflace v ČR v letech 2021-2022

Ve druhém pololetí už stouply ceny jen o 2 %

Podíváme-li se na křivku vývoje hodnoty indexu spotřebitelských cen (oranžová čára na grafu), názorně vidíme, že od léta už více méně ceny stagnují. Průměrné spotřebitelské ceny v prosinci byly jen o 2 % vyšší než průměrné spotřebitelské ceny v červnu. Proto říkám, že od doby, co ČNB zvedla repo sazbu na 7 %, už byla inflace v ČR pouhá 2 % za 6 měsíců, což by anualizovaně odpovídalo 4 % p.a., žádné drastické číslo.

A proto ani ČNB nemá důvod úrokové sazby dál zvedat. Zbytečně by to jen přidělávalo ještě větší problémy firmám a způsobilo akorát hlubší recesi. Už nyní máme úrokové sazby hodně vysoké, dostatečně na to, aby takřka úplně vyschla poptávka na dluh (např. koupě nemovitosti na hypotéku apod.) To samo o sobě dostatečně brzdí další inflaci, další zdražování.

Máme tu bohužel i výrazné externí vlivy, zejména ceny energií, ale s tím ČNB nic nenadělá, ani kdyby repo sazba byla 20 %. Takže zdá se, že by bylo opravdu zbytečné dál úrokové sazby zvyšovat. Naopak se dá očekávat, že ČNB možná začne ještě letos sazby pozvolna snižovat, ale jen velmi pomalu, aby nová poptávka na dluh (až klesnou úroky) nezpůsobila novou vlnu inflace.

Statistika inflace nabízí vždy jen pohled do minulosti

Zatím je předčasné jásat, že vysoká inflace už je za námi. Z velké části pravděpodobně ano. Dynamika inflace už teď byla půl roku slabá. Ale za leden zcela jistě hodnota indexu spotřebitelských cen znovu o několik procent povyskočí. Projeví se zde jednorázově nové ceníky energií pro domácnosti na rok 2023 a také každoroční navýšení nájmů o loňskou průměrnou inflaci. Na základě toho pak může řada podnikatelů a obchodníků zase trochu zdražovat. Takže dá se očekávat, že teď pár měsíců ještě dynamika inflace nabere trochu na síle, avšak už by to měly být jen takové dozvuky.

Až se v médiích objeví lednová inflace a titulky budou zase láteřit nad drahotou a rekordní inflací, nenechte se tím vůbec rozhodit. Ať už to bude 16, 18 nebo 20 %, je to jen údaj, o kolik stouply ceny oproti předchozímu roku, ale to už všichni víme, jak vše zdražilo. Je to jen ohlédnutí za minulostí. Tohle číslo zvané „inflace“ nám vůbec nic neříká o tom, jak se budou ceny vyvíjet do budoucna. Neměli bychom říkat, že tu máme 16 % inflaci. Měli bychom používat minulý čas a říkat, že poslední rok jsme tu měli 16 % inflaci.

Klobouk dolů před ČNB

Abych byl upřímný, jakožto investičního poradce mě Česká národní banka často přivádí k šílenství, jak nesmyslné a nesplnitelné požadavky na nás a všechny finanční instituce mívá. V roli výkonu dohledu nad finančním trhem je většinou na podvodníky krátká a poctivé akorát zatěžuje rok od roku složitější byrokracií. Je to ubíjející. Kolikrát na ČNB nadávám jako čert.

Ale pokud jde o měnovou politiku a nastavení úrokových sazeb, zaslouží dle mého názoru ČNB obdiv. Zejména pak její bývalý guvernér Jiří Rusnok, který se nebál být průkopníkem a zvedat úrokové sazby v době, kdy jiné centrální banky ještě tupě kvantitativně uvolňovaly a přikládaly uhlí pod kotel inflace. A kvituji i stávajícího guvernéra Aleše Michla, že za něj už ČNB drží sazby stabilní a více je nezvedá, protože by to bylo zbytečné. Je to vždy velmi subjektivní, ale v mých očích ČNB svou práci v boji s inflací odvedla velmi dobře, klobouk dolů.


Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 2. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (20.8 + 41.5) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru