Ostatní

Inflace přehledně v grafech – 3. část: Dopad na naše příjmy a úspory

Příjmy nám rostou rychleji než inflace, ale za posledních 10 let nám inflace ukrojila pětinu z našich úspor. Inflace je setrvale vyšší než úroky v bance.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
21. 10. 2021

Proč je inflace problém?

Inflace sama o sobě není problém. Naopak v přiměřené míře je inflace žádoucí. Zní to hrozně, ale inflace v lidech probouzí chamtivost a závist. Právě tyhle nepěkné, ale přirozené lidské vlastnosti jsou energií kapitalismu a spolu s leností jsou hlavním motorem ekonomického pokroku společnosti. Jen se to s tou energií nesmí přehnat.

Proto by Česká národní banka ráda viděla inflaci dlouhodobě někde v rozmezí 2-3 % ročně. Nyní se inflace trochu utrhla ze řetězu, ale nejedná se o nic dramatického a neobvyklého. ČNB se nyní snaží tlumit další inflační tlaky tím, že zvyšuje úrokové sazby. S vyššími úroky se prodražují úvěry, což přinejmenším ztlumí přehřátý realitní trh. S vyššími úroky také roste zájem zahraničních investorů o českou korunu, která díky tomu posiluje. A silnější koruna tlumí růst cen u dováženého zboží (například nebýt silnější koruny, benzín by byl ještě dražší).

Naše příjmy rostou rychleji než inflace

Všichni si stěžujeme, jak se pořád zdražuje. Jednou jsou to brambory, jindy máslo, pak zase benzín. Zanedlouho budeme všichni nadávat na plyn a elektřinu, ty teď citelně podraží. Ale když už si stěžujeme, jak nám ty ceny rostou, bylo by fér se taky podívat, jak nám za posledních deset či dvacet let stouply příjmy. Pravda je taková, že v průměru nám příjmy rostou rychleji než inflace. Díky tomu naše životní úroveň roste.

Lidská psychologie je v tomto směru zvláštní, často máme tendenci vzpomínat na „staré dobré časy“, ale objektivně jsme se v ČR nikdy neměli lépe (po finanční či materiální stránce). Samozřejmě je to vždy individuální, ale ruku na srdce, většina z nás si dnes může dovolit více než před deseti lety, neřku-li před 20 nebo 30 lety. Kupujeme si kvalitnější potraviny, jezdíme lepším autem a máme doma spoustu drahých a zbytečných krámů.

Průměrné mzdy a inflace v ČR v letech 2000-2021

Průměrná hrubá mzda v České republice stoupla od roku 2010 z 23 864 korun na 35 662 korun v roce 2020. Za uplynulých deset let stoupla průměrná mzda o 49 %. Index spotřebitelských cen ve stejném období stoupl o 20 %. Každá položka v průměrném rodinném rozpočtu české domácnosti je v průměru o jednu pětinu dražší než před deseti lety. Ale vyděláváme takřka o polovinu více.

Růst průměrné mzdy překonává inflaci velmi konzistentně. Vždyť jsou to spojené nádoby. Čím vyšší je inflaci, tím více tlačíme na zaměstnavatele, aby nám přidal. I letos pravděpodobně růst průměrných mezd překoná inflaci, i když ještě neznáme přesná čísla. Ale ve druhém čtvrtletí už průměrná mzda přesáhla 38 tisíc korun.

Důchody také rostou rychleji než inflace

A teď se zajisté ozvou všichni senioři: „No jo, ale co máme dělat my důchodci?“ Buďte prosím také objektivní. Průměrný starobní důchod stoupl od roku 2010 z 10 138 korun na 14 502 korun v roce 2020, tedy o 43 %. I to je dvakrát více než inflace. Letos už je průměrný důchod nad 15 tisíci a od příštího roku stoupne o dalších 800 korun. Takže i lidé v důchodu se objektivně mají lépe, také jejich příjmy rostou rychleji než inflace, a to velmi konzistentně.

Průměrné důchody a inflace v ČR v letech 2000-2021

Inflace požírá naše úspory

Problém nastává akorát s úsporami. Když necháme vydělané a uspořené peníze jen tak ležet na účtu, za rok si za ně koupíme o něco méně. Za další rok zase o něco méně a tak dále. Za posledních deset let ukrojila inflace z našich úspor jednu pětinu jejich hodnoty.

Úroky u běžných bankovních vkladů (spořicí účty, termínované vklady) inflaci nikdy nepokryjí. Posledních 15 let je inflace setrvale vyšší než základní úroková sazba České národní banky (dvoutýdenní reposazba), od které se odvíjí i úroky u bankovních vkladů.

Inflace a úrokové sazby v ČR v letech 2007-2021

Jak chránit úspory před inflací?

Úspory je potřeba dlouhodobě chránit před inflací tím, že je investujeme do nějakých hmotných aktiv s reálnou užitnou hodnotou. Nejčastěji lidé kupují nemovitosti, polnosti, nebo třeba akcie nějaké firmy.

Nedělejte nyní ale žádná ukvapená rozhodnutí jenom proto, že v médiích všude čtete, jak je teď vysoká inflace. Inflace tu s námi byla, je a bude. Ono to není nijak složité, chránit úspory před inflací. Ale je potřeba to dělat dlouhodobě a s rozvahou. Rozumně vždy rozkládat rizika na různé typy investic a nikdy nic nekupovat zbrkle za přemrštěné ceny.

Rádi vám v tomto směru pomůžeme. Celá naše práce je vlastně o tom, že se snažíme pomáhat našim klientům dlouhodobě chránit jejich úspory před inflací. To je také cílem našeho multi-fondu Otakar, který někdy označuji jako "výběr z bobulí". Zhruba 90 % majetku Otakara cíleně tvoří hmotná aktiva od vybraných nemovitostních fondů přes zemědělskou půdu až po různé private equity fondy.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
21. 10. 2021

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (14.4 + 27.8) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru