Ostatní

Inflace přehledně v grafech – 1. část: Vývoj inflace z různých úhlů

Inflace je nejvyšší od roku 2008 a pár měsíců ještě dál poroste. Historicky v září nikdy ceny nerostly, pouze letos. Ceny navíc stoupají ve všech odvětvích.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
19. 10. 2021

Meziroční míra inflace se v září přiblížila hranici 5 %. Ceny letos rostou v podstatě kamkoliv se člověk podívá. A zdražovat se bude i nadále. Inflace je nyní větší, než tomu bylo posledních deset let. A nějakou dobu se bude držet na vyšší úrovni. Ale nedělejme z té inflace zase přehnaného démona.

Inflace tu byla, je a bude

Inflace v ČR v letech 2006-2021

V posledních měsících v médiích hodně rezonuje téma inflace a stalo se i součástí předvolební kampaně. Ale inflace není žádný nový fenomén, jen jsme ji v uplynulých letech tolik nevnímali. Oranžová křivka na grafu výše ukazuje konzistentní růst indexu spotřebitelských cen v ČR – to je přesně ta inflace. Říká nám, jak v průměru rostou ceny zboží a služeb.

Jak pak lépe zobrazují modré sloupečky, meziroční tempo růstu cen nyní stoupá, tedy i ta oranžová křivka momentálně roste strměji než v uplynulých letech. Ceny v září byly v průměru o 4,9 % vyšší než v září před rokem. Ale není to žádná hyperinflace. Nemusíte se bát, že by najednou teď peníze skokově ztratily svou hodnotu a nikdo je už nechtěl. Oni ztrácí hodnotu neustále, pozvolna. Momentálně jen trochu rychleji než v uplynulých letech.

Celý obrázek dokresluje zelená křivka, která měří změnu průměrné cenové hladiny za posledních 12 měsíců v porovnání s předchozími 12 měsíci. Tento údaj se označuje jako průměrná roční míra inflace a pro mnoho lidí je v praxi důležitější, protože od průměrné roční míry inflace se zpravidla odvíjí výše nájmu a mnoho dalších položek navyšovaných pravidelně o inflaci. Aktuálně je průměrná míra inflace za posledních 12 měsíců „pouze“ 3 %, ale na konci roku 2021 se pravděpodobně bude blížit 4 % a více poroste až příští rok.

Dynamika inflace zdánlivě slábne…

Podíváme-li se podrobněji na vývoj indexu spotřebitelských cen v tomto roce, největší cenový skok nastal tradičně v lednu, kdy se do výpočtu vždy projeví zvýšení nájmů, energií, spotřebních daní a další položky, kde se cena upravuje jednou za rok.

Na jaře se pak s rozvolňováním protiepidemických opatření začala v souladu s očekáváním ekonomů projevovat na trhu odložená spotřeba, čehož řada obchodníků využila a zvedla ceny, od restaurací až po obuv. V létě přišlo sezónní zvýšení cen ubytovacích služeb. A do toho se celou dobu postupně projevuje růst cen pohonných hmot, který souvisí s vyšší cenou ropy a všech energetických komodit.

Dynamika růstu cen již druhý měsíc slábne. Zatímco v červenci v průměru stouply ceny o 1 % za měsíc (to by ročně bylo 12 %), v září už ceny v průměru stouply jen o 0,17 % (to by ročně byly 2 %). Takže optikou porovnání cen s předchozím měsícem tempo růstu cen slábne, ačkoliv v meziročním srovnání vychází inflace za září vyšší než za srpen. Loni v září totiž ceny oproti srpnu klesly.

Meziměsíční inflace v ČR v roce 2021

… ale to je jen sezónní vliv

Tady je na místě podrobnější srovnání s historií. Dynamika inflace nyní slábne, ale přesto ceny v průměru nadále rostou. A to je něco neobvyklého. V srpnu a září se zpravidla do inflace projevují sezónní vlivy, s novou úrodou klesají ceny mnohých potravin (typicky třeba brambory, jablka apod.), po letní sezóně také vždy klesají ceny ubytovacích služeb a často i pohonných hmot.

Od roku 2006, co se mi podařilo dohledat data, tak v září pokaždé hodnota indexu spotřebitelských cen poklesla. V srpnu klesla v osmi z deseti posledních let. Letos je ale situace jiná. Ceny i přes sezónní vlivy v průměru rostou. Oněch 0,17 % růst cen za září je sice nízké číslo, ale v historickém kontextu jde o vysoké číslo, zhruba o 0,5 % nad průměrem. Jak je vidět na následujícím grafu, poslední tři měsíce je meziměsíční růst cen výrazně nad historickým průměrem.

Vývoj inflace v ČR po měsících v letech 2010-2021

Inflace napříč všemi odvětvími

Neobvyklé také je, že letos rostou ceny opravdu téměř všeho. Inflace se projevuje napříč různými odvětvími. V září akorát po letní sezóně klesly ceny ubytovacích zařízení a některých potravin. Jinak ale od začátku roku stabilně stoupá hodnota indexu spotřebitelských cen ve všech odvětvích s výjimkou pošty a telekomunikací.

Vývoj spotřebitelských cen v ČR v roce 2021 dle odvětví

Inflace ještě pár měsíců poroste

Dá se očekávat, že i v následujících měsících ceny ještě dál porostou. Jelikož loni v prosinci byla hodnota indexu spotřebitelských cen na stejné úrovni jako v září, ale tento rok pravděpodobně ve čtvrtém čtvrtletí ceny dál porostou, projeví se to logicky do dalšího růstu meziroční inflace. Takže pokud se nestane nic mimořádného, tak až budou statistici porovnávat ceny za prosinec s předchozím rokem, může se na konci roku meziroční míra inflace pohybovat kolem 6 %.

A pak přijde leden a s ním zejména skokový růst nájmů a energií. Vzhledem k vývoji cen energetických komodit na burze v posledních měsících se dá očekávat opravdu razantní růst cen elektřiny a plynu. Takže v lednu zcela jistě tradičně povyskočí průměrná cenová hladina. A domnívám se, že více než před rokem. Tedy až se budou porovnávat ceny za leden oproti předchozímu roku, může Český statistický úřad reportovat meziroční míru inflace v lednu odhadem až kolem 7 %. To bude v médiích teprve humbuk.

Nějakou dobu se pak ještě inflace udrží vysoko, ale v průběhu příštího roku už by snad postupně dynamika inflace měla slábnout. Takže meziroční míra inflace pak bude pozvolna klesat. Naopak průměrná roční míra inflace příští rok ještě poroste, tohle číslo má trochu zpoždění.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
19. 10. 2021

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (28.3 + 37.2) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru