Ostatní

DOKUMENT: The Ascent of Money

Od říše Inků až po současnou celosvětovou finanční krizi. Niall Ferguson, profesor Harvardovy univerzity, ukazuje současnou krizi v historickém kontextu.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
27. 8. 2009

„Rozmach peněz hrál nezanedbatelnou roli v rozvoji lidstva. Ale vzestup peněz nebyl nikdy hladká cesta vzhůru. Finanční historie byla opakovaně přerušována krizemi, z nichž tou poslední procházíme dnes," říká Ferguson. Uznávaný historik nedávno dokončil filmovou verzi své knihy The Ascent of Money: A Financial History of the World.

V dokumentu popisuje vznik bankovnictví od Fibonacciho přes "kupce benátského" až po rod Medici. Zdůrazňuje, že hlavní roli při úspěchu rodu Medici hrála diverzifikace. Přechází na zrod dluhopisů a jejich vliv ve válkách. Velkou pozornost věnuje Holandské východoindické společnosti, prototypu dnešních akciových společností.

Neopomenul ani první velkou akciovou bublinu spojenou se společností Mississippi. Prostor dostal také rod Rotschildů, občanská válka v USA a vznik pojišťovnictví. Speciální pozornost si zaslouží i novodobější dějiny, zejména doporučuji bedlivě naslouchat, když hovoří o Japonsku a negativních aspektech státní sociální sítě, nebo o finanční krizi v Argentině.

Věnuje se také nemovitostem. Ukazuje, jak strategie "nemovitost pro každého" pomohla překonat depresi ze třicátých let a vedla až k nynější finanční krizi. Poslední žhavé téma je symbiotický vztah Spojených států Amerických a Číny, který Ferguson trefně nazývá Chimerica a jemuž se budu podrobně věnovat v některém z příštích článků.

Nejsem kompetentní hodnotit přesnost a pravdivost historických dat a souvislostí. Ale co mohu hodnotit, pro pochopení funkcí peněz a finančních trhů je to vynikající dokument. Ferguson velmi jednoduše a názorně popisuje souvislosti. Celý dokument je rozdělen na čtyři části, vřele doporučuji každému shlédnout. Jediné manko, prozatím není verze s českými titulky. Ferguson se ale snaží mluvit pomalu a zřetelně, takže jeho angličtině je velmi dobře rozumět.

Odkaz na video: The Ascent of Money: A Financial History of the World

Psáno pro Finmag.cz.

 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
27. 8. 2009

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (23.3 + 42.1) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru