Ostatní

Chmurné ekonomické vyhlídky se začínají naplňovat

Zpracovatelský sektor v ČR i jinde ve světě signalizuje výrazné ekonomické ochlazení. Souběh celé řady faktorů nyní brzdí další ekonomický růst. Globální ekonomiku drží v zelených číslech zatím sektor služeb. Otázkou je, zda ji tam udrží, protože i v sektoru služeb je patrné zpomalování tempa růstu.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
16. 10. 2019

Začněme obrázkem, který sám o sobě mluví za vše. Podívejme se na vývoj indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru v České republice.

Výrobní PMI index pro Českou republiku

Výrobní PMI index pro Českou republiku

Zdroj: IHS Markit

Výrobní PMI index, neboli index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru, sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru, výsledek nižší než 50 bodů znamená zhoršení.

Index je pravidelně sestavován z průzkumu mezi manažery. Do značné míry odráží očekávání trhu. Bývá tedy označován za předstihový indikátor. Nelze podle něj přesně určit budoucí vývoj HDP, ale do jisté míry dokáže predikovat jeho směr, zvlášť u ekonomik, kde zpracovatelský sektor tvoří jádro ekonomiky, jako je tomu v případě České republiky. Když výrobní PMI index klesne pod 50 bodů, zpravidla to předznamenává ekonomickou recesi, respektive přinejmenším výrazné ochlazení ekonomiky (zpomalení tempa růstu).

O aktuální situaci v ČR nejlépe vypovídá citace komentáře z tiskové zprávy společnosti IHS Markit, která PMI indexy sestavuje:

„Hlavní hodnota indexu PMI byla v září stejná jako v srpnu (44,9 bodu) a dál vykazovala jeden z největších poklesů výrobního sektoru České republiky od července 2009. Průměrná hodnota za třetí čtvrtletí tohoto roku navíc indikovala nejrychlejší zhoršení provozních podmínek od nejhlubší finanční krize ve druhém čtvrtletí roku 2009."

Všichni víme, že velká část našeho průmyslu je napojena na automotive sektor a silně propojená s Německem. Asi tedy nikoho nepřekvapí, že zpracovatelský sektor v České republice více méně kopíruje vývoj v Německu, kde vývoj výrobního PMI indexu vypadá jako přes kopírák.

Výrobní PMI index pro Německo

Výrobní PMI index pro Německo

Zdroj: IHS Markit

Ale co určitě stojí také za zmínku, nejedná se jen o Německo a zbytek Evropy. Také z výrobního sektoru v USA přichází horší údaje a poslední měsíce zde PMI index balancuje kolem hranice 50 bodů. V Číně je výrazně pod 50 body. A tak pochopitelně i globální výrobní PMI index se již pár měsíců nachází v teritoriu signalizující zhoršení situace, tedy pod 50 body. Globální ekonomiku drží v zelených číslech zatím sektor služeb. Otázkou je, zda ji tam udrží, protože i v sektoru služeb je patrné zpomalování tempa růstu.

Výrobní PMI index globální

Výrobní PMI index globální 

Zdroj: IHS Markit

Bylo by nezodpovědné jenom na základě PMI indexů křičet, že se řítíme do recese. Ale třeba i Mezinárodní měnový fond varuje, že očekává synchronizované ochlazení globální ekonomiky. Ono není divu. Obchodní válka mezi USA a Čínou si zákonitě musí vybrat svou daň. Zavádění cel zdražuje zboží a snižuje firmám marže. A hlavně v takto nejistém prostředí se nikdo nechce pouštět do větších investic. To se musí někde projevit. Neustálá nejistota kolem brexitu zase brzdí britskou ekonomiku. Do toho díky problémům s Boeingy stojí letecký průmysl. A kapitola sama o sobě je automobilový průmysl.

Globální ekonomika se nachází na vrcholu konjunktury, respektive asi už mírně za vrcholem. Souběh celé řady faktorů nyní brzdí další ekonomický růst a zcela jistě způsobí přinejmenším výrazné ochlazení ekonomiky, dost možná technicky i ekonomickou recesi. Mnoho investorů se stále spoléhá na centrální banky, že snižováním úrokových sazeb a kvantitativním uvolňováním podpoří trh a zabrání hlubší recesi. Ovšem efekt těchto monetárních opatření slábne. Možná to pomůže dočasně udržet nahoře akciové trhy, ale reálné ekonomice více peněz ani zápornější úroky nijak nepomůžou. A když začnou firmy reportovat špatné hospodářské výsledky, může se začít hroutit i akciový trh.

Na druhou stranu nechci, aby to vyznělo, že přivolávám další „krizi". Tohle slovo rádi používají v médiích. Já o žádné krizi nemluvím. Hovořím o ekonomické recesi nebo o ochlazení ekonomiky, což je naprosto normální a zdravý proces a nemá smysl se ho snažit donekonečna oddalovat, protože tím se jen prohlubuje neefektivita a v důsledku nafukují bubliny. Myslím, že spousta firem mi dá za pravdu, že naše ekonomika už recesi potřebuje. Dokládají to i data z pracovního trhu. Najít dneska nové schopné zaměstnance je takřka nemožné a udržet si stávající mnohdy finančně neúnosné. To je situace, kdy žádná monetární opatření nepomůžou, protože ekonomika je díky nedostatku lidského kapitálu na hraně svých možností. Proto jen říkám, abychom se připravili na to, že po letech hojnosti nás nyní čeká slabší období. To je vše.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
16. 10. 2019

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (29.3 + 44.0) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru