Oborové analýzy

Waste management - "investice do odpadků"

Odpadové hospodářství nabývá a bude stále více nabývat na významu. Podnikavým investorům se zde otvírají na dlouhém horizontu zajímavé investiční příležitosti. Má to však jeden háček, zavedeným veřejně obchodovatelným firmám se musí podařit proniknout na asijské a jihoamerické trhy.

 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
11. 10. 2009

V oboru kralují Spojené státy

Pod pojmem waste management, jenž se někdy volně překládá jako odpadové hospodářství, rozumíme sběr a svoz odpadu, jeho třídění, uskladňování, recyklaci, spalování a výrobu bioplynu. Někdy se jedná o klasické popelářské služby, jindy o specializované firmy na likvidaci ekologicky nebezpečných materiálů.

Odpadovému hospodářství bezkonkurenčně vévodí Spojené státy. Mezi desítku největších veřejně obchodovatelných společností dle tržní kapitalizace se prodral pouze jeden evropský zástupce. Nicméně to je částečně dáno tím, že v Evropě se odpadovým hospodářstvím mnohdy zabývají firmy, jejichž primární byznys a hlavní příjmy leží v jiném odvětví, proto je nelze řadit do odvětví waste managementu. Takto jsou například v oboru částečně činné francouzské společnosti Veolia Environnement či Suez Environnement, o kterých bude řeč příště v rámci tématu vodního hospodářství.

Podílový fond není, nabízí se akciový index

Podílový fond zaměřený čistě na waste management mezi fondy s povolením k veřejné nabídce v ČR nenajdete. Vysvětlení je jednoduché, ve světě je v tomto odvětví příliš málo veřejně obchodovatelných společností s dostatečnou tržní kapitalizací a likviditou, aby do nich mohly investovat ve velkém objemu podílové fondy. Ty tudíž musí mít širší zaměření a v názvu pak mívají pojmy jako ekologie, zelená budoucnost, čisté životní prostředí apod., pod které se dá schovat ledacos, takže člověk někdy jen kroutí hlavou, co všechno má takový fond v portfoliu za akcie.

Graf vývoje indexu SGI Global Waste Management
2009_10_09_Waste_Management_Graf_SGI_Global_Waste_Management.jpg
Zdroj: Bloomberg

Chcete-li investovat do odpadového hospodářství, pak musíte zvolit konkrétní akcie, případně akciový index. Dobře konstruovaný je index SGI Global Waste Management od společnosti Société Générale, ke kterému Francouzi emitovali open-end indexový certifikát. Index je složený z 25 akcií s váhou dle tržní kapitalizace každé firmy. Jde o total return index, do hodnoty indexu jsou tedy započítávány i dividendy. Roční poplatek za správu a rebalancování indexu činí jedno procento. Podobné produkty mají ve své nabídce také ABN Amro a Citigroup.

Přehled největších veřejně obchodovaných společností z odvětví waste managementu

  Země Velikost dle tržní kapitalizace
(mil USD)
Tržby 2008
(mil USD)
Zisky 2008
(mil USD)
P/E
(fwd 12M)

P/B
2008

Waste Management USA 14 180 12 400 930 13,6 2,34
Republic Services USA 9930 6210 296 16,4 1,32
Stericycle USA 4120 1120 163 20,7 5,37
Sims Metal Management USA 3500 7680 -134 16,0 1,40
Nalco Holding USA 2940 3930 -422 18,2 6,57
Covanta Holding USA 2670 1590 112 20,0 2,08
Pennon Group Velká Británie 2610 1514 145 18,1 2,78
Donaldson Company USA 2610 1870 132 17,8 3,80
Waste Connections USA 2300 1100 109 17,1 1,73
Clean Harbors USA 1500 945 46 19,9 3,05

Zdroj: Reuters, Yahoo! (data k 7. 10. 2009)

Návratnost investice

Největší firmou v oboru je americká společnost s příznačným názvem Waste Management. Vévodí žebříčku podle tržní kapitalizace, ročních tržeb i ročních zisků. Má zároveň ze všech uvedených nejnižší poměr ceny akcie ku zisku společnosti (jedná se o očekávaný zisk v následujícím fiskálním období). Tento ukazatel nám v podstatě říká, že kdyby zisky firmy byly v následujících letech stále stejné, trvalo by firmě 14 let, než by vydělala sumu peněz rovnající se její tržní hodnotě.

Hodnota ukazatele P/E se zpravidla u zavedených společností pohybuje v rozmezí 10-20. Jak je vidět v tabulce, v případě firem z odvětví waste managementu jsou hodnoty P/E dosti vysoké, v aktuálních podmínkách se tak jeví tyto společnosti jako "drahé". Osobně bych nikdy nezvolil investici s očekávanou návratností delší než 10 let. Jak je tedy možné, že se tolik akcií obchoduje za dvacetinásobek ročních zisků? A to zdaleka není jen případ odpadového hospodářství.

Prostor na trhu je obrovský, zejména v zemích BRIC

Jde o to, že investoři očekávají, že firmě porostou zisky a návratnost tak bude rychlejší než dvacet let, jako by tomu bylo při konstantních ziscích. V případě odpadového hospodářství považuji očekávání rostoucích zisků za oprávněné. Spojené státy i Evropská unie budou klást stále větší důraz na čisté životní prostředí a odpadové hospodářství zde hraje jednu z hlavních rolí. Ještě větší prostor pro rozmach waste managementu se nabízí ve velkých asijských a jihoamerických městech jako je Shanghai, Bombai nebo Sao Paulo.

Potenciál pro rostoucí tržby a potažmo zisky je v každém případě veliký. Otázkou však je, zda se stávajícím velkým hráčům podaří uchytit na trzích BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína), nebo zda na těchto trzích vzniknou nové lokální společnosti, které si nenechají vzít příležitost jestřáby z Ameriky. Osobně dávám větší pravděpodobnost druhému scénáři, a proto jsem k investicím do zavedených amerických společností skeptický a od investice do akcií firem zabývajících se odpadovým hospodářstvím aktuálně spíše odrazuji. Pokud se však některé velké společnosti podaří prorazit na rozvíjející se trhy, pak to bude velmi zisková investice.

Psáno pro týdeník E15.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
11. 10. 2009

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (20.2 + 34.4) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru