Oborové analýzy

Uran - investice do akcií těžebních společností

Uran a jaderná energie představují další módní investiční megatrend, za kterým se skrývá více marketingu než zdravého rozumu. Uran je a bude strategická surovina. Jako investice se ale aktuálně hodí jiné komodity.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
14. 6. 2010

Uran zažil v létě roku 2007 podobnou bublinu jako o rok později ropa. Z ceny 50 dolarů za libru se pevný uran ve formě U3O8 vyšplhal během půl roku až na 136 dolarů. Ještě do konce roku však cena spadla zpět na 60 dolarů. Zatímco cena ropy se po propadu poměrně rychle vrátila z lokálního minima na férovou úroveň nad 70 dolarů za barel, cena uranu už třetím rokem pozvolna klesá a aktuálně se pohybuje okolo 40 USD za libru.

Nabídka je větší než poptávka, ta ale poroste

Poptávka po ropě i uranu je poměrně stabilní a dlouhodobě má růstovou tendenci. Obě komodity mají strategický význam a obou je omezené množství. Zásadní rozdíl ale spočívá na straně nabídky. Těžba ropy víceméně stagnuje a v případě poklesu ceny producenti trochu utáhnou kohoutky, aby omezili nabídku a cena se tak držela na rentabilní úrovni. Naproti tomu v případě uranu bylo v posledních letech uvedeno do provozu hned několik nových dolů, zejména v Kazachstánu. Nové těžební projekty jsou rozjeté také v Namibii. Produkce uranu rok od roku roste a momentálně převyšuje poptávku.

Z dlouhodobého pohledu bude uran velmi důležitá komodita. Ve světě je v provozu přes 400 jaderných reaktorů a dalších 50 je již nyní ve výstavbě. Podle Světové nukleární asociace (WNA) by do roku 2020 mělo být do provozu uvedeno 187 nových reaktorů. Zkušenosti nám ale ukazují, že většina projektů nových jaderných elektráren se zpožďuje, takže osobně toto číslo považuji za nereálné. Tak či tak, poptávka po uranu dlouhodobě poroste, o tom není pochyb. V nejbližších letech však nebude problém poptávku uspokojit. A tak není ani jediný důvod, proč by cena uranu měla růst.

Přehled největších veřejně obchodovaných spol. z odvětví těžby a zpracování uranu

  Země Tržní
kapitalizace
(mil USD)
Tržby 2009
(mil USD)
Zisky 2009
(mil USD)
P/E 2009

P/B 2009

Výnos
dividendy
Areva Francie 15 120 8529 537 28,2 1,88 -
Cameco Kanada 9060 2315 1099 8,2 1,90 1,17 %
Paladin Energy Austrálie 2340 115 -480 - 2,49 -
Energy Resources of Australia Austrálie 2195 773 273 8,0 2,74 2,80 %
Uranium One Kanada 1280 152 -36 - 0,78 -
Uranium Participation Kanada 583 -142 -147 - 0,95 -
USEC USA 565 2037 58 9,7 0,45 -
Denison Mines Kanada 438 79 -147 - 0,59 -
First Uranium Kanada 173 78 -77 - 0,58 -
Forsys Metals Kanada 171 0 -5 - 1,82 -

Zdroj: Reuters, Morningstar, data k 11. 6. 2010

Těžbě dominuje Kanada a Kazachstán

S uranem se neobchoduje na veřejných komoditních burzách. Chce-li se tedy drobný investor podílet na vývoji cen uranu, volí akcie těžebních společností, jejichž tržby se do značné míry odvíjí od ceny uranu. Největším producentem uranové rudy je aktuálně kazašská společnost Kazatomprom, její akcie se ovšem neobchodují na burze. Následuje kanadská firma Cameco. Třetím v pořadí co do objemu vytěžené rudy by byla britská společnost Rio Tinto, její hlavní surovinou je však železná ruda, uran hraje pouze okrajovou roli v tržbách společnosti, proto její akcie do přehledu největších producentů nezahrneme.

První místo v tabulce podle tržní kapitalizace i ročních tržeb zaujala francouzská společnost Areva, která se kromě těžby uranu zabývá také jeho obohacováním, dále výstavbou jaderných reaktorů a uskladňováním vyhořelého paliva. Areva mimo jiné stojí za výstavbou Olkiluoto-3 ve Finsku, momentálně největšího jaderného reaktoru na světě.

V tabulce jsou kromě těžebních společností uvedeny také dvě netěžební. Uranium Participation je v podstatě investiční společnost, firma pouze nakupuje a skladuje uran. Vlivem přecenění zásob se tak její tržby dostaly do mínusu. Akcie Uranium Participation představuje nejpřímější dostupný způsob, jak se podílet na vývoji cen uranu, neboť cena akcie je odvislá od hodnoty majetku společnosti, která se přímo odvíjí od ceny uranu. Druhou netěžební společností je americká firma USEC, která se zabývá zpracováním uranu a dodává palivo jaderným elektrárnám v USA.

Graf: akcie Areva (Paříž)
2010_06_13_Uran_Graf_Areva.jpg
Zdroj: Reuters

Na investici není příhodná doba

Podílový fond, který by byl zaměřen výhradně na odvětví jaderné energetiky od těžby uranu po výrobu elektřiny, momentálně nenajdete. Můžete ale k investici zvolit indexové certifikáty. Deutsche Bank emitovala open-end certifikát na index S-BOX Nuclear Power, francouzská banka Société Générale má v nabídce certifikát na vlastní index World Uranium a americká banka Goldman Sachs zvolila jako podkladové aktivum index S&P Global Nuclear Energy.

Otázkou však zůstává, zda vůbec do tohoto odvětví dnes investovat. Akciím těžařů se bude dařit, poroste-li cena uranu. Ta na velmi dlouhém horizontu s velkou pravděpodobností poroste. Ovšem na krátkodobém a střednědobém horizontu nic nenasvědčuje růstu ceny uranu, neboť na trhu nyní panuje převis nabídky nad poptávkou. Producenti musí nejprve omezit nabídku, aby cena mohla růst. Tím ale rozmělní zisky do více let. Od nákupu akcií těžařů uranu tedy odrazuji. Možná bude za pár let situace příhodnější.

Psáno pro deník E15

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
14. 6. 2010

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (42.8 + 45.1) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru