Oborové analýzy

Investice do vody

Sůl nad zlato a voda nad sůl, asi tak by šlo charakterizovat význam pitné vody pro lidstvo. Distribuce vody stejně jako nové technologie na úpravu a čištění vody mají z dlouhodobého hlediska obrovský potenciál. Akcie vodohospodářským firem jsou vhodné pro strategii kup, drž a na dlouhou dobu zapomeň.

 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
28. 11. 2009

Kdo někdy zažil výlet na poušti nebo na moři, který se nečekaně o několik dní protáhl, moc dobře ví, že nejcennější komodita na světě není zlato, ani uran, ani krásně vybroušený briliant. Dokud jí máme k dispozici dostatek, čertíme se při každém vyúčtování z vodáren a voláme po tom, aby voda byla zadarmo podobně jako třeba kyslík. Jakmile je vody nedostatek, oželíme zažloutlý trávník a špinavé auto, hlavně ať je co pít - Australané nebo Španělé by mohli vyprávět. Když pak začne jít po ztroskotání na moři o život, dali bychom za sklenku pitné vody třeba i zlaté rolexky.

Zásoby pitné vody dlouhodobě klesají

My Češi máme výhodu, že jsme se narodili v zemi, kde je pitné vody dostatek. Ne každý však má takové štěstí. S nedostatkem pitné vody se potýká více než polovina afrického kontinentu, Austrálie, některá území USA a Mexika, západní a střední Asie, nebo také Španělsko. Smutnou skutečností je, že ve všech jmenovaných lokalitách dlouhodobě klesá hladina podzemní i povrchové vody.

Organizace spojených národů ve světové zprávě o vodě (World Water Development Report) uvádí, že za posledních 50 let se spotřeba pitné vody ztrojnásobila, přičemž s ohledem na demografický vývoj - do roku 2050 má údajně vzrůst počet obyvatel až na devět miliard - lze očekávat pokračující trend rostoucí spotřeby vody (podobně i jiných komodit). Pouze 54 % obyvatel je přímo napojeno na zdroj pitné vody, ať už jde o studny či vodovodní rozvody. Necelá miliarda lidí nemá přístup ke zdroji nezávadné pitné vody.

Investovat lze do akcií vodohospodářských společností

Nedostatek pitné vody ale ještě nedospěl do takové fáze, aby se s vodou začalo veřejně obchodovat na komoditní burze. Prozatím si na burze nemůžete koupit termínový kontrakt na tisíc kubíků vody, obdobně jako si můžete koupit kontrakt na tisíc barelů ropy. Nicméně možná za pár desítek let přijde den, kdy se v tankerech bude po moři přepravovat místo ropy pitná voda.

Aktuálně se investorům nabízí pouze jedna rozumná cesta, jak profitovat na rostoucích cenách vody, respektive jak se podílet na tom, aby lidé měli dostatek vody k pití. Je možné investovat do společností, které se zabývají distribucí pitné vody, úpravou a čištěním vody, nebo její produkcí například odsolováním mořské vody.

Přehled největších veřejně obchodovaných spol. z odvětví vodního hospodářství

  Země Velikost dle tržní kapitalizace
(mil USD)
Tržby 2008
(mil USD)
Zisky 2008
(mil USD)
P/E

P/B
2008

Veolia Environnement Francie 16 480 52 770 -7 - 1,55
Suez Environnement Francie 11 040 8790 262 42,1 2,14
United Utilities Velká Británie 5550 4030 297 18,7 2,26
Sociedad General de Aguas de Barcelona Španělsko 4420 4650 352 12,6 1,47
Companhia de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo Brazílie 4310 3800 576 7,5 0,67
Kurita Water Industries Japonsko 3920 2260 184 21,3 1,94
Severn Trent Velká Británie 3920 2720 -96 - 2,49
American Water Works Company USA 3720 2410 -233 - 0,93
Pentair USA 3000 2760 107 28,0 1,50
Aqua America USA 2210 662 103 21,5 2,05

Zdroj: Reuters, Yahoo! (data ke dni 24. 11. 2009)

Distribuci vévodí Francie, Británie a USA

Mezi distributory pitné vody vévodí evropské společnosti v čele s francouzskými giganty Veolia Environnement a Suez Environnement. Do desítky největších zástupců odvětví vodního hospodářství proklouzly i dvě výrobní firmy. Americká Pentair se zabývá především výrobou různých filtračních zařízení a čerpadel. Japonská Kurita Water Industries je mimo jiné leaderem na trhu odsolovacích zařízení, její hlavní byznys ale prozatím leží v chemické úpravě vody.

Fundamentálně se bez diskuze jeví nejlépe oceněné akcie brazilské společnosti Saneamento, která má monopol na vodné a stočné v brazilském státě Sao Paulo. Té poslední roky stabilně rostou tržby a ze všech uvedených dosáhla v uplynulém roce nejvyššího zisku. Hodnota ukazatele P/E 7,5 je vynikající. Navíc jako jediná z osmi uvedených distributorů vody má více vlastního než cizího kapitálu. Ostatní firmy jsou daleko více zadlužené, třeba Veolia i Suez mají třikrát více dluhů než vlastního kapitálu, britské společnosti United Utilities a Severn Trent dokonce čtyřikrát.

Graf vývoje ceny akcie CIA de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo
2009_11_25_Investice_do_vody_Graf_CIA_de_Saneamento_Basico_do_Estado_de_Sao_Paulo.jpg
Zdroj: Bloomberg

K dispozici jsou také podílové fondy, ETF a certifikáty

Kdo se nebojí vysokého zadlužení většiny distributorů ani aktuálně nízkých zisků v poměru k tržbám a tržnímu ocenění akcií, může s dlouhodobým výhledem investovat i do celého odvětví, a to buď prostřednictvím podílových fondů, nebo indexových produktů. Akciový fond zaměřený na vodní hospodářství mají ve své nabídce investiční společnosti Crédit Agricole, Julius Baer a KBC. Nabízejí se samozřejmě i podílové fondy se širším environmentálním zaměřením, takový fond má dnes prakticky každá investiční společnost.

Velmi široká je nabídka investičních certifikátů. „Investici do vody" formou akcií zabalených do indexu nabízí Deutsche Bank, DWS GO, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Raiffeisen Centrobank, Sal Oppenheim, Société Générale, UBS a Vontobel. Pozadu nezůstávají ani indexové fondy, paletu produktů rozšiřují ETF od iShares, Lyxor a PowerShares.

Psáno pro deník E15.

Dále doporučujeme:

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
28. 11. 2009

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (36.1 + 11.0) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru