Oborové analýzy

Investice do solární energie

Solární energie představuje jeden z moderních investičních trendů, nevyčerpatelný zdroj energie, do kterého je vkládána budoucnost. Solární technologie by mohly být vůdcem příštího akciového boomu. Ovšem podmiňovací způsob „mohly by" je zde skutečně na místě.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
1. 8. 2009

"Desertec" - pod tímto názvem se skrývá velmi ambiciózní projekt, v rámci kterého plánuje několik evropských firem v čele s RWE a Siemens vybudovat "plantáže" solárních panelů na Sahaře. Celková investice je odhadována na 400 miliard euro, tedy zhruba 10 bilionů korun. Desertec by měl pokrýt 15% elektřiny spotřebované v Evropě. Celý projekt je zatím ve fázi úvah. Nicméně ilustruje obrovský potenciál solárních technologií.

Obnovitelné zdroje energie mají zelenou

K pozitivnímu výhledu pro solární technologie vede také současná hospodářská recese, která nutí velké světové ekonomiky k navyšování vládních výdajů na investice, aby tak alespoň částečně kompenzovaly výpadek ze strany spotřeby domácností. Laicky řečeno, když nekupují lidé, musí kupovat alespoň stát, jinak by dopad na ekonomiku byl větší - více společností by krachovalo a více lidí by přišlo o práci. (Druhá strana mince pak říká, že v době hospodářského růstu by stát měl naopak tvořit rezervy a ne růst více nafukovat, jak se poslední dvě desetiletí dělo. Snad se z dnešní krize politici poučí.)

Nyní jsme ve fázi, kdy světem létají obrovské stimulační balíčky na podporu ekonomiky. Z toho část prostředků je bez diskuze vyhazována oknem. Nicméně velká část prostředků směřuje správným směrem - na investice do budoucnosti. Když už je nutné podporovat ekonomiku na úkor zadlužování státu, tedy za peníze, které budou muset splatit příští generace, nechť jde o investice, které budou příští generaci sloužit. Mezi takové patří vzdělávání, zdravotnictví, věda a výzkum a zejména infrastruktura, čímž se myslí například budování dálnic, železnic, čističek odpadních vod či investice do rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Již v březnu oznámila Čína, že plánuje do obnovitelných zdrojů energie investovat 440 miliard dolarů. Ani Spojené státy nebudou v tomto směru zůstávat pozadu. Otázkou však je, kolik z toho poteče do solární energie a kolik jinam.

Solární energie má však prozatím červenou

Problémem solární energie je vysoká nákladovost. Ačkoliv energie ze slunce je zadarmo, její transformace na elektřinu vyjde dráž než z uhlí či ropy, o uranu ani nemluvě. Solární energie se možná uplatní v budoucnu, budou-li se vyrábět levnější solární články a ceny energetických komodit výrazně podraží. Momentálně je však boom solárních panelů udržován uměle pomocí státních dotací. Investice do solárních akcií je tak více než cokoliv jiného spekulace, že jednou bude elektřina vyráběná ze sluneční energie cenově výhodnější než dnešní konvenční zdroje.

Přehled největších veřejně obchodovaných společností z odvětví solárních technologií

  Země Tržní kapitalizace
(mil USD)
Tržby 2008
(mil USD)
Zisky 2008
(mil USD)
P/E
2009

P/B
2008

First Solar USA 14 660 1470 466 19,8 8,33
Renewable Energy Norsko 5180 1316 492 21,4 1,75
Suntech Power Holdings USA 3000 1800 13 26,4 2,45
SunPower Corporation USA 2880 1380 76 18,3 2,20
Solarworld Německo 2660 1278 192 14,8 2,21
Yingli Green Energy Holding Čína 1780 1020 44 14,5 2,62
Q-Cells Německo 1480 1777 266 ztráta 0,95
LDK Solar Čína 1270 1690 -3 21,9 1,64
GT Solar International USA 888 541 88 9,8 10,88
Trina Solar Čína 854 843 38 12,6 2,02

Zdroj: Reuters, Yahoo!, Finanzen.net (data k 30. 7. 2009)

Nejvíce se v odvětví angažují USA, Německo a Čína.

Dle tržní kapitalizace je leaderem branže arizonská společnost First Solar. Ovšem vyšší tržby měla konkurenční Suntech Power Holdings, německá společnost Q-Cells a čísnká firma LDK Solar. Na rozdíl od First Solar ale nebyly schopné tržby přetavit v zisky. Nejvyšších zisků dosáhla norská společnost Renewable Energy. Všech pět zmíněných firem se však fundamentálně jeví dost draze. Poměr ceny akcie k očekávaným ziskům v roce 2009 na akcii (tzv. P/E ratio) dosahuje hodnot okolo 20, u firmy Q-Cells se dokonce očekává ztrátové hospodaření.

Graf indexu Photovoltaik Global 302009_07_24_Photovoltaik_Global_30_Index.jpg
Zdroj: Bloomberg

Za účelem diverzifikované investice do solárních akcií je možné zvolit indexové produkty. Deutsche Börse a investiční banka Royal Bank of Scotland zabalily třicet největších solárních firem z celého světa do indexu Photovoltaik Global 30, na který následně skotská banka emitovala open-end certifikát. Ten nabízí investorům ideální možnost, podílet se na vývoji celého odvětví. Všech deset akcií uvedených v tabulce je v tomto indexu obsaženo.

Investice je vysoce spekulativní

Investor nesmí zapomínat, že v cenách solárních akcií už jsou zahrnuta očekávání rychlého růstu tržeb a zisků. Společnosti se zpravidla obchodují za více než dvacetinásobek svých současných ročních zisků. Přitom výroba elektřiny pomocí solárních článků stále není efektivní a musí být dotována. Investici do "solárních akcií" bych proto označil za vysoce spekulativní a spíše bych od ní investory odrazoval.

Psáno pro deník E15.

Dále doporučujeme:

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
1. 8. 2009

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (19.2 + 29.1) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru