Měny

Švýcarsko hází ručník do ringu. Frank posiluje.

Švýcarská národní banka ve čtvrtek šokovala finanční trhy: Konec měnových intervencí, volný kurz měny a záporná úroková sazba - 0,75 %.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
16. 1. 2015

Švýcarská národní banka (SNB) ve čtvrtek oznámila, že končí s nákupy eur, čímž uvolnila kurz švýcarského franku. SNB přes tři roky pomocí intervencí na měnových trzích udržovala kurz švýcarského franku nad hodnotou 1,2 za euro. Příliš silný kurz měny by totiž ohrožoval konkurenceschopnost švýcarské ekonomiky. A jelikož švýcarský frank je po staletí vnímán jako bezpečná pevná měna, investoři k němu během finanční krize a krize eurozóny začali silně tíhnout, což tlačilo kurz měny stále více nahoru.

Aby SNB udržela kurz franku na nízké úrovni vůči euru, musela ve velkém nakupovat eura. Od roku 2008 stoupl objem zahraničních deviz v rozvaze banky ze 47 miliard franků na 476 miliard, tedy na desetinásobek. Většinu z toho tvoří právě euro. Jenomže tlak Evropské centrální banky na oslabení eura je tak silný, že mu již SNB nemůže dál čelit. A tak zatímco ostatní centrální banky ve světě nadále bojují v ringu a snaží se oslabit svou měnu (aktuálně vítězí Bank of Japan a Evropská centrální banka), SNB právě hodila ručník do ringu a boj vzdává.

Švýcarský frank prudce posiluje

Švýcarský frank automaticky skokově posílil z 1,20 franků za euro na jeden frank za jedno euro. V měnovém páru EUR/CHF je frank ve jmenovateli, posílení franku se tedy projeví poklesem hodnoty kurzu eura vůči franku. Okamžitě poté, co tato zpráva obletěla svět, klesl kurz na krátko dokonce až na 0,85 franků za jedno euro. Záhy ale kurz korigoval zhruba k hodnotě 1,05 a od té doby zase frank postupně posiloval až na paritu 1:1 s eurem.

Vývoj kurzu EUR/CHF za posledních 5 dní

Vývoj kurzu EUR/CHF za posledních 5 dní

Zdroj: Reuters

Pro většinu Čechů tato zpráva nic neznamená. „No Bóže, tak se někde pohnul kurz měny," říká si asi většina čtenářů. Ale pro finančníky je to rozhodně velký šok. Nestává se zrovna každý den, aby se kurz takto etablovaných měn jako je švýcarský frank pohnul během pár minut o 30 procent. Běžný denní pohyb bývá v řádu setin či desetin procent.

Ačkoliv se od počátku intervencí švýcarské centrální banky hovoří o tom, že tato její politika nemůže trvat věčně, neboť je velmi drahá, zpráva všechny zaskočila. Nikdo nečekal, že SNB upustí od intervencí v nejbližší době. Nicméně tak už to chodí, že centrální banka k takovému kroku přistoupí nečekaně. Osobně jsem si myslel, že k tomu bude SNB donucena referendem o zlatých rezervách Švýcarské národní banky. To však nezískalo zdaleka takovou podporu, jak se zdálo dle průzkumů. Nakonec se SNB sama rozhodla přestat uměle udržovat nízký kurz měny, neboť její rozvaha rostla neudržitelným tempem. Kdo ví, jak se zachová v budoucnu Česká národní banka. Třeba nás také časem šokuje nějakým překvapivým zvratem v její politice „nízkého kurzu koruny".

Vývoj hodnoty indexu SMI (Swiss Market Index) za posledních 5 dní

Vývoj hodnoty indexu SMI (Swiss Market Index) za posledních 5 dní

Zdroj: Reuters

Švýcarské akcie padají, nebo vlastně rostou

Kurz EUR/CHF se nyní pohybuje zhruba o 17 procent níže než včera. To se samozřejmě projevilo i na akciových trzích. Hodnota indexu SMI sestaveného z dvaceti největších švýcarských akciových společností poklesla během čtvrtka o necelých devět procent. V médiích se tak píše o pádu švýcarské burzy. Nicméně je potřeba si uvědomit, že pro ne-švýcarské investory znamená tento pokles v konečném součtu růst hodnoty investice, protože po přepočtu do eur, dolarů nebo korun hodnota švýcarských akcií v průměru stoupla o osm procent. Takže z toho rozhodně nemusíme dělat tragédii, ba naopak.

Kupříkladu se můžeme podívat na vývoj ceny akcií společnosti Nestlé. Cena akcií obchodovaných na švýcarské burze (ve švýcarském franku) klesla ve čtvrtek zhruba o sedm procent ze 74,5 franku na 69,5 franku. Ty samé akcie je ale možné koupit třeba také na burze ve Frankfurtu v eurech. Zde jejich cena naopak stoupla o 6,5 % ze 62 euro na 66 euro.

Vývoj ceny akcií společnosti Nestlé v CHF za poslední 3 měsíce

Vývoj ceny akcií společnosti Nestlé v CHF za poslední 3 měsíce

Zdroj: Reuters

Vývoj ceny akcií společnosti Nestlé v EUR za poslední 3 měsíce

Vývoj ceny akcií společnosti Nestlé v EUR za poslední 3 měsíce

Zdroj: Reuters

Finanční trhy skáčou, jak centrální banky zpívají

Jelikož málokdo z nás asi má své životní úspory ve švýcarských akciích nebo ve švýcarském franku, mohli bychom tuto událost ignorovat. Vždyť se nás přímo netýká. Ovšem smysl tohoto textu je jiný. Chtěl bych jen, aby si každý na tomto příkladu uvědomil, jak moc dnes veškeré dění na finančních trzích ovlivňují centrální banky a jejich politika. A ta je mnohdy nepředvídatelná. Proto jsou veškeré investice na finančních trzích často daleko rizikovější, než si uvědomujeme.

Mimochodem když zmiňuji nepředvídatelné zásahy centrálních bank, SNB šokovala vedle uvolnění měnového kurzu také změnou v úrokových sazbách, když snížila tříměsíční depozitní sazbu na MÍNUS 0,75 % (opakuji, mínus, tj. musíte platit za to, že můžete uložit peníze u SNB). V podstatě se tak švýcarská centrální banka jiným způsobem snaží zabránit poptávce po francích a přílišnému posílení měny. Kdo ví, možná se záporných úrokových sazeb dočkáme i u nás a třeba budeme časem i platit státu za to, že mu můžeme půjčit peníze. Když už mohou být výnosy českých státních dluhopisů nižší než v Německu (a nemají moc daleko ani ke švýcarským dluhopisům), tak už je možné všechno. Ale téma dluhopisů a této mega-bubliny si necháme na příště.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz

Ilustrativní foto - zdroj: Freefoto


Poraďte se, kam investovat peníze v roce 2015.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
16. 1. 2015

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (31.6 + 41.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru