Měny

Měny – bilancování roku 2015 a výhled na rok 2016

Které měny v uplynulém roce nejvíce posílily a které nejvíce oslabily. Jaké trendy na měnových trzích můžeme očekávat v roce 2016? Co čeká korunu po ukončení intervencí?

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
26. 1. 2016

Čtěte také:

Pro hodnotu cizích měn přepočtenou na koruny je a i nadále bude určující měnová politika České národní banky, Evropské centrální banky a dalších centrálních bank. Politika ČNB je rozhodující pro kurz eura s korunou. Politika ECB je zase podstatná pro kurz eura vůči ostatním světovým měnám, tedy nepřímo i pro kurz koruny vůči ostatním světovým měnám. Na druhém konci pak ale politika lokálních centrálních bank může hrát pro kurz konkrétní měny ještě důležitější roli než politika ECB.

Co lze čekat od kurzu eura s korunou

ČNB nadále pomocí intervencí (tj. nákupem eur) udržuje kurz koruny nad deklarovanou hranicí 27 korun za jedno euro. Až do poloviny loňského roku postačoval trhu příslib ČNB. Dlouho všichni tomuto slibu věřili, a tak ČNB nemusela na udržení kurzu utratit ani korunu. Pak si ale někdo řekl: „Přistoupí ČNB od slov k činům?" A začal spekulovat na posílení koruny. Od léta koruna vytrvale testuje hranici 27 korun za euro a ČNB každý měsíc nakupuje za nemalé peníze eura, aby kurz koruny udržela nad slíbenou úrovní.

Vývoj kurzu eura k české koruně

Vývoj kurzu eura k české koruně

Zdroj: Česká národní banka, FINEZ Investment Management

Okolo intervencí vyvstává mnoho otázek. Určitě ČNB nebude věčně hájit kurz koruny nad 27 korunami za euro. Kdy ale ČNB intervence ukončí a jakým způsobem, to zatím nikdo netuší. Prozatím ČNB deklaruje, že bude udržovat kurz koruny nad 27 korunami za euro minimálně do poloviny tohoto roku. Zároveň naznačuje, že může intervenční režim prodloužit. Také se spekuluje, že asi intervence neukončí ze dne na den, ale pravděpodobně nějakým postupným snižováním hájeného kurzu. Kdo ví.

Každopádně většina ekonomů se shoduje v tom, že není zdravé udržovat korunu uměle oslabenou příliš dlouho, pokřivuje to trh. A většina ekonomů se také shoduje v tom, že bez zásahů ČNB by kurz koruny k euru byl pravděpodobně o 5-10 % silnější. Od toho se také odvíjí očekávání, že až ČNB kurz uvolní, měla by koruna posilovat a pokračovat v konvergenčním trendu. Zda se tak ale stane už letos a o kolik ČNB kurz pustí posílit, to nikdo netuší.

Bude dolar dál posilovat?

Politika ECB je pro mě osobně hůře čitelná než politika ČNB. Jedním ze skrytých Draghiho záměrů zcela jistě bylo oslabit kurz eura, což by mělo pomoct konkurenceschopnosti evropské ekonomiky. Zda je ale loňské oslabení eura vůči americkému dolaru a japonskému jenu dostačující, nebo přijdou na řadu další opatření, to je ve hvězdách.

No a odhadovat, s čím letos přijdou další centrální banky, to už je čiré věštění. Prozatím lze tak akorát usuzovat, že Fed asi se zvedáním úrokových sazeb spěchat nebude. Alespoň podle toho, jak „spěchal" v uplynulém roce, to na žádné sprinterské tempo nevypadá. Prosincové kosmetické zvýšení úrokových sazeb bych spíš označil za nutné dodržení slibu, že Fed v roce 2016 zvedne úrokové sazby. Aneb aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Kdo ví, zda se letos vůbec nějakého dalšího zvedání úrokových sazeb ze strany Fedu dočkáme. A jinde ve světě s tím asi nikdo spěchat také nebude.

Kurz dolaru vůči koruně se celkově hůř predikuje. Případné ukončení intervencí a s ním spojené posílení koruny vůči euru by se samozřejmě nepřímo promítlo do kurzu koruny vůči všem měnám. I hodnota amerického dolaru po přepočtu na koruny tak po ukončení intervencí bude pravděpodobně ztrácet. Otázkou ale je, jak se bude vyvíjet kurz eura s dolarem. Rozdíly v měnové politice ECB a Fedu svádí k úvahám o posilování dolaru vůči euru, ovšem toto očekávání je již dávno v kurzu zakalkulováno, proto dolar silně posiloval už v roce 2014.

Vývoj kurzu amerického dolaru k české koruně

Vývoj kurzu amerického dolaru k české koruně

Zdroj: Česká národní banka, FINEZ Investment Management

Nyní spíše pomalejší postup Fedu nahrává kontra reakci, tedy mírnému posílení eura. Ale to se vše může rychle změnit, pokud Fed nebo ECB překvapí něčím novým. Já osobně si spíš myslím, že v roce 2016 bude kurz dolaru a eura kolísat někde kolem stávající úrovně a že se žádného velkého pohybu tento rok nedočkáme. Ale možná nás všechny ještě Mario Draghi (prezident ECB) nebo Janet Yellenová (předseda Fedu) překvapí.

Hlavní trendy na měnových trzích pro rok 2016

Podíváme-li se na vývoj na měnových trzích v roce 2015, můžeme si povšimnout jednoho dost výrazného trendu. Již druhým rokem výrazně oslabují všechny „komoditní měny", tj. měny ekonomik, kde velkou roli hraje těžba a export komodit. A nejsou to jen africké a latinskoamerické měny, nebo ruský rubl. Silně oslabuje také norská koruna, kanadský dolar nebo australský dolar. Přičemž níže v tabulce je změna kurzu vůči české koruně, ta ale také spolu s eurem oslabovala vůči ostatním hlavním světovým měnám. Sečteme-li posílení dolaru a oslabení komoditních měn, zjistíme, že většina komoditních měn oslabila vůči dolaru o více než 15 %.

Tento trend bude pravděpodobně přetrvávat i v roce 2016, pokud se tedy zásadním způsobem nezvedne cena ropy a dalších těžených surovin, o čemž silně pochybuji.

Změna kurzu vybraných měn vůči české koruně v roce 2015

Měna rok 2015 Měna rok 2015
nejlepší měny vybrané měny
Somálsko (SOS) 22,63 % USA (USD) 8,72 %
Gambie (GMD) 19,10 % Švýcarsko (CHF) 8,12 %
Irák (IQD) 13,38 % Japonsko (JPY) 8,01 %
Maledivy (MVR) 11,04 % Čína (CNY) 3,91 %
Seychely (SCR) 10,97 % Indie (INR) 3,58 %
Sierra-Leone (SLL) 10,08 % Velká Británie (GBP) 3,46 %
nejhorší měny EMU (EUR) -2,52 %
Argentina (ARS) -28,31 % Austrálie (AUD) -2,94 %
Ukrajina (UAH) -28,45 % Norsko (NOK) -8,40 %
Bělorusko (BYR) -30,73 % Kanada (CAD) -9,26 %
Zambie (ZMK) -36,88 % Rusko (RUB) -12,49 %
Kazachstán (KZT) -41,66 % Jihoafrická rep. (ZAR) -19,25 %
Ázerbájdžán (AZN) -45,31 % Brazílie (BRL) -27,04 %

Zdroj: Česká národní banka, FINEZ Investment Management

Druhý méně výrazný trend pro rok 2016 je oslabování čínského jüanu, ať už řízené čínskou centrální bankou, nebo jako reakce trhu na obavy ohledně čínského hospodářství. Čínská měna hraje stále větší roli v mezinárodním obchodě i pro mnoho českých firem. Není to nic jistého, ale je na místě kalkulovat s tím, že čínská měna v roce 2016 oslabí vůči většině světových měn, tedy pravděpodobně i vůči české koruně.

A které měny budou v roce 2016 posilovat? Opět je to čirá spekulace, ale očekávám, že budou posilovat středoevropské měny, tj. česká koruna (poleví-li ČNB intervence), polský zlotý a maďarský forint. K nim by se mohla přidat i rumunská a bulharská měna. V případě uzavření mírové dohody na Ukrajině možná i ukrajinská hřivna. Z velkých ekonomik bych na posílení v roce 2016 tipoval indickou rupii.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam nyní investovat peníze.


 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
26. 1. 2016

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (7.8 + 35.4) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru