Měny

Jan Traxler: Raději dnes investujte v korunách

ČNB pokračuje v měnových intervencích. Za rok si tam ale pan prezident dosadí své lidi, intervence pravděpodobně skončí a koruna skokově posílí. Proto dnes raději vybírejte fondy, které zajišťují měnové riziko do korun.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
17. 8. 2015

ČNB zatím pokračuje v měnových intervencích

Poslední měsíc se v médiích opět začalo více mluvit o intervencích České národní banky, která se rozhodla udržovat uměle nízký kurz koruny. Mnozí politici, včetně pana prezidenta, intervence otevřeně kritizují. Minulý týden předseda senátu Milan Štěch a předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček vyzvali ČNB k ukončení intervencí.

Ale na srpnovém zasedání bankovní rada ČNB rozhodla ponechat úrokovou sazbu na technické nule a pokračovat v režimu měnových intervencí, a to minimálně do druhé poloviny roku 2016, jak od začátku tvrdí. Ještě necelý rok by tak kurz koruny měl být nad úrovní 27 korun za euro.

Vývoj kurzu eura k české koruně

Vývoj kurzu eura k české koruně

Zdroj: FINEZ Investment Management

V polovině příštího roku se obmění bankovní rada ČNB

Termín „minimálně do druhé poloviny roku 2016" není náhodný. A nejde ani tak o makroekonomický výhled ČNB. Bankovní rada České národní banky má totiž celkem sedm členů a v pololetí příštího roku doběhne šestiletý mandát dvěma z nich – Kamilu Janáčkovi a Miroslavu Singerovi, guvernérovi ČNB. Jelikož členy bankovní rady ČNB jmenuje prezident, všem je jasné, že si tam Miloš Zeman od 1. 7. 2016 dosadí své lidi. Zcela jistě někoho, kdo bude proti měnovým intervencím a pro přijetí eura.

Za rok tedy minimálně dva členové bankovní rady ČNB budou hlasovat proti měnovým intervencím. Klíčová otázka zní: Je stávající bankovní rada ČNB v otázce měnových intervencí jednotná? Nebo jsou tam už dnes jeden, dva, nebo i tři členové proti měnovým intervencím? Osobně se při pohledu na složení rady domnívám, že již dnes minimálně 1-2 členové bankovní rady nejsou skalní zastánci měnových intervencí. Čímž se zvyšuje pravděpodobnost, že obměněné složení bankovní rady ČNB včetně nového guvernéra za rok ukončí měnové intervence.

V záznamu z jednání bankovní rady ČNB ze dne 6. 8. 2015 se uvádí, že všichni členové rady hlasovali pro ponechání limitní úrokové sazby pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. V záznamu však není uvedeno, kolik členů bankovní rady hlasovalo pro pokračování v režimu měnových intervencí. Záznam z jednání pouze stroze uvádí: „Bankovní rada dále rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek ČNB v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR."

V prohlášení na tiskové konferenci dále guvernér ČNB uvedl: „Česká národní banka je stále v souladu s tím připravena automaticky, tedy bez nutnosti dalšího rozhodnutí bankovní rady, provádět časově i objemově neomezené intervence. Asymetrický charakter tohoto kurzového závazku, tedy ochota zasáhnout pouze vůči posilování kurzu pod vyhlášenou hladinu, se nemění. Bankovní rada znovu zdůrazňuje, že Česká národní banka neukončí používání kurzu dříve než ve druhém pololetí roku 2016."

Přeloženo do jednodušší řeči, ČNB bude do poloviny roku 2016 udržovat kurz koruny nad úrovní 27 korun za euro.

Na tiskové konferenci se pana Singera nikdo nezeptal, do jaké míry je bankovní rada v otázce měnových intervencí jednotná. Nicméně on by stejně podobné spekulace musel odmítnout a neprozradil by, kolik členů je pro a kolik proti. Což ale mezi řádky znamená, že zcela jednotní v této otázce asi nebudou.

Za rok může koruna skokově posílit o 5-15 %

Pravděpodobnost, že ČNB někdy za rok ukončí měnové intervence, je docela vysoká. Koruna pak automaticky skokově posílí k euru a potažmo všem měnám. Otázkou je, jak hodně posílí. Návrat na úroveň před listopadem 2013, tj. na 25,7 korun za euro, by znamenal posílení zhruba o 5 %. Ovšem mezitím Evropská centrální banka spustila kvantitativní uvolňování, díky kterému všeobecně oslabilo euro. Navíc české ekonomice se momentálně daří mnohem lépe než eurozóně. Koruna by tak klidně mohla posílit i výrazně více, možná i o 10-15 %.

Tím nechci nikoho nabádat k měnovým spekulacím. Pouze chci upozornit, že byste raději měli dnes investovat v českých korunách. Investice v eurech a dalších cizích měnách může po ukončení intervencí po přepočtu do korun ztratit 5-10 nebo možná i 15 procent své hodnoty.

Není třeba panikařit, ještě máte dostatek času na případnou úpravu portfolia. Ale určitě si překontrolujte, v jakých měnách jsou vedeny fondy ve vašem portfoliu. U fondů vedených v české koruně pak ještě ověřte, že zajišťují měnové riziko. Většina fondů vedených v korunách totiž v praxi investuje v cizích měnách (neboť v České republice je investičních příležitostí jako šafránu). Některé fondy pak u těchto zahraničních investic zajišťují pevný kurz do koruny, zatímco jiné nikoliv. Rozdíl může po ukončení intervencí znamenat zmiňovaných 5-10 nebo možná i 15 procent hodnoty investice. Nepodceňte správný výběr.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam nyní investovat peníze.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
17. 8. 2015

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (21.7 + 44.8) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru