Měny

Euro vytrvale oslabuje, brzy bude slabší než dolar

Za poslední rok oslabilo euro k dolaru o 25 %. Za nedlouho možná dostaneme za dolar více korun než za euro, tak jako v letech 2000-2002.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
16. 3. 2015

Jedním z nevyřčených cílů Evropské centrální banky je oslabit euro. Slabší kurz eura by totiž měl pomoct ekonomikám eurozóny v konkurenčním boji s americkými a asijskými firmami. Když se bude dařit podnikatelskému sektoru v Evropě, budou i vyšší příjmy z daní a jednotlivé státy se nebudou muset dále zadlužovat. Tuto měnovou politiku využívají centrální banky po celém světě. Což je trochu začarovaný kruh, protože když budou všichni ředit měnovou zásobu nebo intervenovat na měnových trzích, kurz měny se nezmění, protože to je jen relativní veličina (pokud ve stejném poměru klesne hodnota čitatele i jmenovatele, jejich poměr zůstává stejný).

ECB zahájila protiofenzívu, kurz eura klesá

A tak se rozjíždí přetahovaná mezi jednotlivými centrálními bankami. Poslední dobou jsme svědky ostré měnové války. Poté co japonská centrální banka na podzim navýšila objem kvantitativního uvolňování, začala opět strmě klesat hodnota japonské měny. Ekonomové ve světě si ihned kladli otázku, jak zareaguje Čína, Korea a Německo, hlavní konkurence japonského průmyslu. Čína s Koreou zatím žádné odvetné kroky na měnovém trhu nepodnikly. Evropská centrální banka ale zahájila protiofenzívu. A hodnota eura skutečně významně klesá. Za uplynulých dvanáct měsíců již oslabilo euro k dolaru téměř o 25 procent.

Vývoj kurzu eura k americkému dolaru za 5 let

Vývoj kurzu eura k americkému dolaru za 5 let

Zdroj: Finanzen.net

Zároveň je ale nutné podotknout, že tak jak minulý rok spíše všeobecně posiloval americký dolar vůči všem světovým měnám, tak nyní podobně všeobecně oslabuje euro prakticky ke všem světovým měnám. Na měnovém páru euro-dolar je pohyb nejmarkantnější. Ale poslední měsíce obdobným způsobem oslabuje euro i k dalším měnám. Vůči britské libře oslabilo euro za poslední rok o 15 procent, ke švýcarskému franku o 13 procent a k australskému dolaru o 11 procent. Dokonce i na paritě s japonským jenem euro poslední tři měsíce prudce oslabuje. A v porovnání s čínským jüanem a korejským wonem je dnes euro zhruba o 20 procent slabší než před rokem.

Změna hodnoty eura k vybraným měnám za poslední rok

Americký dolar (EUR/USD) -24,52 %
Čínský jüan (EUR/CNY) -23,15 %
Korejský won (EUR/KRW) -19,94 %
Britská libra (EUR/GBP) -14,72 %
Kanadský dolar (EUR/CAD) -13,09 %
Švýcarský frank (EUR/CHF) -13,03 %
Australský dolar (EUR/AUD) -10,73 %
Japonský jen (EUR/JPY) -9,64 %

Zdroj: OnVista.de

Vývoj kurzu eura k britské libře za 5 let

Vývoj kurzu eura k britské libře za 5 let

Zdroj: Finanzen.net

Koruna oslabuje spolu s eurem

Jelikož Česká národní banka v současné době udržuje více méně pevný kurz koruny k euru, česká koruna pak logicky vůči ostatním měnám oslabuje spolu s eurem. Kurz dolaru se pomalu blíží 26 korunám za jeden dolar, přitom ještě před rokem byste za dolar nedostali ani 20 korun. Loni v létě jsem psal o tom, že je americký dolar na vzestupu a že bude do pěti let silnější než euro. V tu chvíli jsem ale netušil, že se tak možná stane ani ne do roka. V současnosti už klesl kurz eurodolaru na 1,05 dolaru za jedno euro a raketovým tempem se blíží magické hranici, kdy budou mít euro i dolar stejnou hodnotu. Pokud se nezmění politika ČNB, tak za jeden dolar potom dostaneme zhruba 27 korun, stejně jako za euro.

Nutno však mít na paměti, že kurz koruny je uměle oslaben intervencemi České národní banky, respektive opakovaným prohlašováním ČNB, že v případě posílení koruny pod 27 korun za euro bude opět intervenovat, tedy nakupovat eura a prodávat koruny, aby oslabila korunu nad 27 korun za euro. ČNB si dokonce ve svých prohlášeních vždy nechává otevřená vrátka směrem nahoru a vždy zdůrazňuje, že hladina kurzového závazku může být posunuta. V únorovém prohlášení také zdůraznila, že neukončí používání kurzu až do horizontu měnové politiky, tedy dříve než ve druhém pololetí roku 2016.

Po nedávných zkušenostech ze Švýcarska ale všichni víme, že podobná prohlášení je nutné brát s rezervou. Švýcarská národní banka také z ničeho nic svou politiku radikálně přehodnotila a kurz švýcarského franku rázem prudce posílil. ČNB je zatím v situaci, kdy jí stačí silná slova. Ale uvidíme, jak se zachová, až bude muset přistoupit k činům.

Tak či tak, chci tím pouze říct, že nepovažuji za moudré spoléhat se na pevný kurz koruny k euru. Stejně tak nepovažuji za rozumné sázet na to, že euro bude dál oslabovat a koruna s ním. Mnoho investorů má dnes tendenci neřešit měnové riziko, neboť investice v dolarech jim přináší po přepočtu do korun dodatečný výnos. Za poslední rok velmi zajímavý výnos. Ačkoliv osobně dlouhodobě věřím dolaru, a klientům proto již několik let doporučuji menší část portfolia držet v dolarech, tak všeobecně stále doporučuji investorům větší část portfolia měnově zajišťovat. Hlavním důvodem je výše zmíněná politika ČNB, která nemusí trvat věčně. Koruna pak teoreticky může výrazně posílit k euru a potažmo i jiným měnám. Tento scénář sice momentálně není na pořadu dne a snad ještě minimálně rok nebude, ale podnikatelé i investoři by měli s tímto rizikovým faktorem počítat.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam investovat peníze v roce 2015.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
16. 3. 2015

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (26.4 + 42.1) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru