Měny

10 týdnů od konce intervencí: koruna posiluje

Koruna pozvolna posiluje a v průběhu několika let by i nadále měla zpevňovat k euru a potažmo i dalším měnám. Klientům proto stále doporučuji zajišťovat měnové riziko.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
19. 6. 2017

Katastrofické scénáře se nenaplnily

6. dubna Česká národní banka oficiálně oznámila, že již nebude nadále hájit kurz koruny nad 27 korunami za euro. Samotnou zprávou tehdy málokoho překvapila, ukončení měnových intervencí bylo všeobecně očekávané. Nikdo jsme však netušili, co to udělá s kurzem koruny. Bude dostatek nejen poptávky po koruně, ale také dostatek prodávajících eur, aby koruna skokově posílila? Nebo se naopak spekulanti začnou koruny ve velkém zbavovat ve snaze realizovat zisky (či později zabránit dalším ztrátám), což by mohlo krátkodobě korunu výrazně oslabit?

Po deseti týdnech od ukončení měnových intervencí již víme, že ke skokovému posílení koruny nedošlo a s velkou pravděpodobností už ani nedojde. Nenastal prozatím ani opačný scénář, ovšem ten zatím nelze s jistotou v dalších měsících vyloučit. Kdyby se někteří velcí institucionální investoři začaly zbavovat českých dluhopisů či akcií ve snaze realizovat zisky z posílení koruny (a z růstu cen akcií), mohla by se ještě strhnout řetězová reakce, která by korunu výrazně oslabila. Pravděpodobnost tohoto scénáře ale postupem času také klesá.

Koruna pozvolna posiluje vůči euru i jiným měnám

Prozatím jde tedy vše jako po másle. Koruna pozvolna posiluje a bez ohledu na krátkodobá rizika možné kontra-reakce by na střednědobém horizontu koruna nadále měla zpevňovat k euru a potažmo i dalším měnám. Proto klientům rozhodně nadále doporučuji, je-li to možné, investovat v korunách, nebo zajišťovat měnové riziko. Náklady na zajištění pevného kurzu koruny již poklesly a pomalu se vrací k normálu. V uplynulých měsících se zajištění měnového rizika velmi vyplatilo. Kdo měnové riziko nezajišťuje, tak zbytečně prodělává na posilování koruny.

Změna kurzu koruny od konce intervencí

Měna Kurz 5. 4. 2017 Kurz 16. 6. 2017 Posílení koruny
EMU (euro) EUR/CZK 27,06 26,23 3,1%
USA USD/CZK 25,37 23,49 7,4%
Velká Británie GBP/CZK 31,66 29,993 5,3%
Švýcarsko CHF/CZK 25,267 24,097 4,6%
Japonsko JPY/CZK 22,82 21,097 7,6%
Kanada CAD/CZK 18,951 17,763 6,3%
Austrálie AUD/CZK 19,226 17,865 7,1%
Rusko RUB/CZK 45,402 40,847 10,0%
Čína CNY/CZK 3,68 3,448 6,3%
Indie INR/CZK 39,106 36,455 6,8%
Polsko PLN/CZK 6,396 6,216 2,8%
Maďarsko HUF/CZK 8,734 8,519 2,5%

Zdroj: Česká národní banka

Vůči euru již koruna posílila o tři procenta a pomalu se blíží kurzu 26 korun za jedno euro. Netuším, jak moc ještě může koruna letos posílit, nicméně jsem přesvědčený o tom, že za pár let by kurz koruny k euru mohl být ještě o dalších 10-20 % silnější a než Česká republika přijme euro (jestli ho tedy přijme), může být směnný kurz klidně 22 korun za jedno euro.

Vývoj kurzu eura k české koruně v roce 2017

Vývoj kurzu EUR/CZK v roce 2017

Zdroj: Česká národní banka, FINEZ Investment Management

Jelikož v uplynulých dvou měsících zároveň euro posilovalo k dolaru a dalším světovým měnám, tak se posílení koruny k těmto měnám umocňovalo. Od ukončení intervencí tak koruna již posílila k britské libře o 5 %, k americkému, australskému i kanadskému dolaru zhruba o 7 %, k čínskému jüanu o 6 % a k ruskému rublu dokonce o 10 %.

Vývoj kurzu amerického dolaru k české koruně v roce 2017

Vývoj kurzu USD/CZK v roce 2017

Zdroj: Česká národní banka, FINEZ Investment Management

Silnější koruna nahrává importérům a spotřebitelům

Čeští exportéři tak mají ztížené podmínky. Ale pokud si nějaký exportér stěžuje, tak by měl nadávat primárně sám sobě, že si zavčas nepojistil pevný kurz koruny, neboť ČNB komunikovala své záměry velmi otevřeně a transparentně. V uplynulých letech umělé oslabení koruny exportérům pomáhalo, teď se situace vrací do normálu, takže jakékoliv nářky ze strany exportérů jsou pokrytecké.

Posilování koruny nyní naopak nahrává importérům a vlastně všem spotřebitelům, neboť nám zlevňuje benzín a veškeré dovážené zboží. To je také součástí strategie ČNB, kdy posilování koruny bude automaticky trochu tlumit inflaci, aby příliš nepřekročila inflační cíl na úrovni 2 %.

Tak uvidíme, jak se vše ještě v budoucnu vyvine. Prozatím můžeme jen konstatovat, že se české ekonomice velmi dobře daří a že ukončení měnového závazku proběhlo až nečekaně hladce. I když jsem nikdy nebyl zastánce měnových intervencí a dodnes si myslím, že k nim ČNB vůbec neměla přistoupit, musím s respektem uznat, že ukončení intervencí zvládla naše centrální banka na jedničku. Obával jsem se horších scénářů.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam nyní investovat peníze.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
19. 6. 2017

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (39.3 + 3.3) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru