Komodity

Zlato - (ne)bezpečná investice

Hledáte bezpečnou investici? Tak na zlato raději rychle zapomeňte, protože dlouhodobě na něm můžete prodělat 60-70 %.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
8. 11. 2011

Mnoho lidí dnes hledá v prvé řadě jistotu – jak dlouhodobě ochránit majetek před inflací, zvlášť v případě nějakého velkého kolapsu finančního systému. „Logicky" každý sahá po zlatu. Ve skutečnosti to však nemá nic společného s logikou, zlato volíme čistě empaticky. Logika nám naopak říká, že zlato je dnes z dlouhodobého hlediska velmi špatná investice.

Zlato je tradičně vnímáno jako bezpečná investice, neboť si po tisíciletí uchovává svou hodnotu – kupní sílu. Navíc je lehce skladné a stálé, nepodléhá korozi ani jiným kazům. V mnoha civilizacích sloužilo jako univerzální směnný prostředek a i dnes stále více lidí volá po návratu k měně kryté zlatem.

Vývoj ceny zlata v USD

Zlato USD

Zdroj: Finanzen.net

V ceně zlata už je očekávání „průšvihu"

Problém je, že tržní cena investice je funkcí očekávání. Cena se utváří na základě poptávky a nabídky, které vychází z očekávání investorů. To platí pro zlato, akcie, dluhopisy i jiné investice. Pokud jde o zlato, tak v jeho ceně už je částečně zahrnuto očekávání „průšvihu". Za průšvih si můžeme dosadit ledacos od krachu eurozóny až po hyperinflaci.

Za posledních pět let stoupla cena zlata na trojnásobek z 600 na 1800 dolarů za unci. Za stejné období však dolar rozhodně neztratil dvě třetiny své kupní síly. V ceně zlata je již zahrnuto očekávání, že papírové měny v čele s dolarem a eurem budou nadále ztrácet kupní sílu.

Cena může růst, ale kupní síla bude menší

Další vývoj ceny tedy závisí na tom, zda realita bude lepší nebo horší než stávající očekávání. Dolar může v budoucnu ztratit třeba i 90 % své kupní síly a cena zlata vyjádřená v dolarech by pak stoupla na desetinásobek. Akorát ne na desetinásobek vůči dnešní ceně, ale vůči ceně „původní" před zahájením růstové rally tažené očekáváním hyperinflace. To znamená zhruba 5000-6000 dolarů za unci.

Za zlato pak sice dostanu víc papírků, ale v obchodě si za ně koupím to, co dnes za 500-600 dolarů (tj. o 66 % méně než dnes). To vysvětluje, proč o zlatu často hovořím, že je drahé, proč dnes nemůže dobře plnit funkci bezpečného uchovatele hodnot. Jeho cena sice může nadále růst a v případě opravdu velkého „průšvihu" ještě hodně růst, ale jelikož ten „průšvih" už je částečně v ceně zlata zahrnut, tak v konečném důsledku si za ten kousek zlata koupím méně než dnes. A pokud vezmeme za „původní" cenu 500-600 dolarů, tak vlastně investicí do zlata ztratím 60-70 % hodnoty.

Zlato je ryzí spekulace

Na zlato bychom tedy měli pohlížet jako na ryzí spekulaci, že „průšvih" bude mnohem horší, než se dnes všeobecně očekává. Respektive že se lidé začnou bát mnohem většího „průšvihu" a cena zlata poletí dál nahoru, dříve než peníze začnou rychlejším tempem ztrácet svou kupní sílu. Jinak ale zlato při dnešní ceně vůbec není bezpečná investice na dlouhodobé držení, jak mnoho lidí tvrdí. Právě naopak.

Hledáte-li dlouhodobou bezpečnou investici, pak dle mého skromného názoru je daleko lepším řešením nakoupit akcie ČEZ a pár dalších dividendových akcií. K této myšlence se vrátíme v navazujícím článku.

Psáno pro portál Investujeme.cz


Poraďte se, kam uložit peníze a jak dosáhnout vyššího zhodnocení úspor.


 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
8. 11. 2011

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (15.0 + 43.3) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru