Komodity

Ropa a trampoty jejího vývoje

Cestovatelé znají, že zkratka je cesta delší a o to náročnější. Ropa to taky vzala "zkratkou". Konečně se dostala na spravedlivou cenu, kde mohla v klidu trávit už tři roky. Jenže trh občas dělá zvláštní trampoty.

 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
1. 3. 2010

Po dvou letech extrémů, kdy jsme byli svědky bubliny a antibubliny, se ropa zdá se konečně trochu uklidnila. Cena za barel ropy se v posledních měsících ustálila okolo 80 dolarů. To je rozumná cena odpovídající situaci na trhu - poptávce a nabídce. Cena, která není ovlivněna ani spekulanty, jako tomu bylo v roce 2008, kdy se vyšplhala až na 148 dolarů, ani krátkodobým přezásobením, což stlačilo cenu až k 35 dolarům, daleko pod hranici rentability těžby.

Z 30 na 50 a posléze na 100

Už někdy v roce 2005, po té, co cena ropy povyskočila z 30 na 50 dolarů za barel, jsem poprvé varoval, že cena půjde ještě výrazně výš a do dvou let by se mohla dostat na stovku. Tehdy byly analytici v šoku z padesátidolarové ceny, taky si vzpomínám, jak se prudce zdražil benzín a lidé začali remcat víc než obvykle. Mé výkřiky o stovce byly zcela zadupány. Má zarputilá snaha o publikování článku v médiích skončila nezdarem.

Byl to mimochodem můj historicky druhý publikační pokus a také druhý neúspěšný. No není divu, byla to hrozná slátanina, článek neměl hlavu ani patu. Co se psaní týče, byl jsem tou dobou doslova kuřátko. Nicméně netrvalo ani tři roky a cena ropy se skutečně dostala na hodnotu 100 dolarů za barel. Když se pak cena přehoupla přes 110 dolarů, psal jsem v investičním výhledu, že ropa je už předražená a cena se vrátí zpět na fundamentálně udržitelnou hodnotu okolo 90 dolarů za barel.

Graf: Ropa WTI
2010_02_28_Graf_WTI_Crude_Oil.png
Zdroj: Finanzen.net

Šup, šup nahoru a nakonec bum, bum, bác dolů

Jenže cena ropy rostla ještě dalšího půl roku a ti neuvěřitelně chytří analytici, co ještě před třemi roky považovali cenu 100 dolarů za totální úlet, se najednou začali předhánět, kdo přijde s vyšším číslem. Novinami létaly cifry 150, 170, 200, 250... „Že klesne zpět pod 100 dolarů? Jsi blázen? Ropy je nedostatek, cena musí růst," smáli se mi.

Jistě, musí růst, jak jinak. To jsme záhy poznali, když ropa prolomila stovku, klesla na 70 a volný pád neměl konce. Vlastně měl, ale až na hodnotách okolo 35 dolarů za barel. Což mně samotnému vyrazilo dech. Ale tak to chodí, čím víc se nafoukne bublina, tím víc potom splaskne do antibubliny. Před rokem jsem v investičním výhledu psal, že jde o opačný neudržitelný extrém a že cena ropy se záhy vrátí k fundamentálně spravedlivé ceně v rozmezí 70-100 dolarů za barel.

Konečně normální rozumná cena

A světe div se, cena ropy je konečně tam, kde má být. Teď jen vyvstává otázka, udrží se zde? Jsem skutečně silně přesvědčený o tom, že aktuální cena ropy je spravedlivá a odpovídá fundamentální situaci na trhu. Přičemž dá se očekávat, že cena bude dlouhodobě neustále pozvolna růst (minimálně vlivem peněžní inflace).

Ovšem žijeme ve světě, kde nikoho moc nezajímá spravedlivá cena, takže bohužel nelze vyloučit, že se dočkáme dalšího kola spekulativních operací a nových bublin. Politika nízkých úrokových sazeb a tištění nových peněz tomu jen nahrává.

Jaký vývoj tedy čeká ropu v příštích měsících? V investičním výhledu na rok 2010 uvádím, že v průběhu roku 2010 očekávám mírný růst ceny do koridoru 90-110 dolarů za barel. Cenu nad 110 USD nikdy nelze zcela vyloučit, ale podobně jako v roce 2008 bych ji označoval za spekulativní bublinu.

Psáno pro portál Finmag.cz

Dále doporučujeme:

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
1. 3. 2010

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (45.7 + 17.9) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru