Komodity

Přichází čas na spekulaci se zemědělskými komoditami

Máte chuť si zaspekulovat na burze? Zvažte zemědělské komodity. Jejich cena je nejnižší za posledních šest let. Teplota oceánské vody ale signalizuje nejsilnější El Niño od roku 1998, což může příští a přespříští rok silně zamávat s úrodou v USA, Austrálii, Brazílii a celé jihovýchodní Asii. Ceny některých zemědělských komodit by mohly příští rok vystřelit strmě nahoru.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
15. 11. 2015

Komodity jsou vhodné pouze pro krátkodobé spekulace

Komodity obecně nemá smysl držet v portfoliu dlouhodobě. Komodity nenesou žádný úrok. Jsou vysoce cenově volatilní a dlouhodobě jejich cena tak akorát roste s inflací. Ovšem investor z tohoto růstu zpravidla stejně nic nemá. S komoditami se totiž obchoduje v termínových kontraktech, které je nutné neustále rolovat. Při tomto rolování dochází neustále ke ztrátám, neboť nový kontrakt má zpravidla trochu vyšší cenu než dobíhající (náklady na uskladnění komodity, pojištění atd.)

Komodity má smysl z pozice investora využít pouze ke krátkodobým až střednědobým spekulacím na pohyb ceny. Ceny burzovně obchodovaných komodit jsou nyní v průměru nejlevnější za posledních přibližně 10 let. Proto se začínají objevovat názory, že je vhodná doba na nákup komodit do portfolia.

Já se však obávám, že to nebude tak jednoduché. Je potřeba rozlišovat mezi komoditami těženými a komoditami pěstovanými. U těžených komodit ve většině případů platí, že strana nabídky je velmi neflexibilní. Vžijte se do role firmy, která investovala miliardy do přípravy těžby. Najednou když klesla cena komodity, tak se jí nechce celý projekt zastavit. Doufá, že se cena zase zvedne, že to nějakou dobu přežije, i když nebude těžba rentabilní. A tak zpravidla trvá několik let, než se objem těžby přizpůsobí nižší poptávce, respektive nižší ceně. To je ukázkový případ aktuální situace kolem ropy. Všichni navyšovali těžbu, až se cena zhroutila a nyní nikdo nechce těžbu omezit, aby nepřišel o svůj podíl na trhu, tak raději těží se ztrátami. Bude pravděpodobně trvat několik let, než se situace stabilizuje.

U zemědělských komodit závisí vše na počasí

Naproti tomu u zemědělských plodin můžeme říct, že je velmi stabilní strana poptávky s dlouhodobým růstovým trendem (roste počet obyvatel na Zemi). Nabídka sice dlouhodobě také roste díky zvyšování efektivity pěstování plodin (lepší boj se škůdci, šlechtění apod.), ale krátkodobě zde čas od času dochází k silným výpadkům. Počasí neumíme poručit. A když se někdy počasí obrátí naruby, mívá to pochopitelně vážné důsledky pro zemědělství.

Několik posledních let v průměru počasí zemědělcům ve světě přálo. Vždycky jsou ve světě lokální výpadky, ale celkově byla poslední roky v průměru úroda hlavních zemědělských plodin velmi dobrá. Mírný převis nabídky nad poptávkou a z toho plynoucí rostoucí zásoby tlačí již pět let cenu zemědělských komodit dolů. Ty jsou tak dnes v průměru nejlevnější od roku 2009.

Vývoj hodnoty komoditního indexu S&P GSCI Agriculture

Vývoj hodnoty komoditního indexu S&P GSCI Agriculture

Zdroj: Standard and Poor's, FINEZ Investment Management

El Niño může způsobit špatnou úrodu

Dá se očekávat, že dříve nebo později dojde opět k nějakému globálnímu výpadku úrody pšenice, kukuřice, sóji, cukrové třtiny, kávy a dalších plodin. Věštit neumím, takže opravdu netuším, jestli se tak stane příští rok, nebo za dva roky, nebo za tři, nebo ještě později. Ale mám důvod spekulovat, že se tak stane příští nebo přespříští rok. Tím důvodem je jev ENSO lidově označovaný jako El Niño.

Nejsem klimatolog a upřímně ani moc nerozumím tomu, jak celý jev probíhá, proto budu raději citovat z Wikipedie:

„ENSO (El Niño Southern Oscillation) je souborem interakcí jednotlivých částí celosvětového klimatického systému a jejich kolísání, které se projevuje souslednými událostmi v atmosférické a oceánské cirkulaci. ENSO je nejvýznamnějším známým zdrojem meziroční proměnlivosti počasí a klimatu v různých částech světa (s přibližným cyklem 3 až 8 roků). Za normálního stavu nad indonéskou oblastí probíhá bouřková činnost a pasáty jsou normálně silné a odtlačují vodní masu Tichého oceánu od pobřeží Jižní Ameriky. Termoklina je jen mělce pod hladinou oceánu. Výstupné proudy přinášejí živiny z hlubin, tzv. upwelling.

Při příchodu El Niña (španělsky chlapeček) dojde k zeslabení pasátů a prohřáté vody západního Pacifiku se přesouvají v podobě nízké vlny k pobřeží Jižní Ameriky. Termoklina se dostává do hloubky. Teplá voda je zdrojem vodní vlhkosti a konvektivních oblaků u pobřeží Jižní Ameriky, zatímco v západním Pacifiku (jihovýchodní Asii) panuje suché a horké počasí. Při příchodu La Niñi (španělsky holčička) dochází k zesílení pasátů a studeného Peruánského proudu, který přináší chladné vody až do rovníkových oblastí."

NOAA (Národní úřad pro oceán a atmosféru) sleduje pravidelně teplotu vody v oceánech a podle toho se snaží předpovídat tento jev. Rostoucí teplota vody v Pacifiku u rovníku značí příchod El Niña, klesající teplota vody naopak příchod La Niñi. Dal jsem si tu práci a pohrál jsem si se statistikou NOAA. Na následujícím grafu jsou krásně vidět teplotní odchylky od dlouhodobého průměru. Červená barva značí El Niño, modrá barva La Niñu. Jak můžete vidět, aktuální teplotní odchylka ukazuje na nejsilnější El Niño od roku 1998.

Vývoj anomálií teploty vody v oceánech - Oceanic Niño Index

Vývoj anomálií teploty vody v oceánech - Oceanic Niño Index

Zdroj: NOAA, FINEZ Investment Management

Možná to v konečném důsledku pro úrodu ve světě nic znamenat nebude. Ale je vysoká pravděpodobnost, že počasí v Jižní Americe a jihovýchodní Asii nadělá příští rok tamním zemědělcům spoustu vrásek. A vedlejším efektem mohou být také extrémní sucha v Austrálii nebo silné cyklóny v USA.

Znovu zdůrazňuji, jedná se o vysoce spekulativní investici. Cenové výkyvy komodit bývají velmi vysoké. Pokud ale hledáte zajímavou spekulaci, můžete zvážit právě zemědělské komodity, například prostřednictvím nějakého komoditního ETN.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam nyní investovat peníze.


 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
15. 11. 2015

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (24.9 + 13.6) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru