Komodity

Nastal opět čas nakoupit zlato?

Cena zlata již rok víceméně stagnuje. Začne v dohledné době růst? Jak na tom případně nejlépe profitovat?

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
18. 8. 2014

Po spanilé jízdě se zlato jen nudně kodrcá

Ještě před dvěma roky patřilo zlato k nejoblíbenějším investicím drobných investorů i celé řady profesionálních investorů. Vždyť cena zlata rostla nepřetržitě deset let v kuse a svým tempem růstu zahanbilo zlato všechny ostatní třídy aktiv. Prodejci pojistek a hrnců přesedlali na zlato. Všude se jen spekulovalo, kam až jeho cena poroste... 2000 dolarů, 3000 dolarů, 5000 dolarů, 10 000 dolarů... Ovšem v loňském roce párty skončila, když se cena zlata propadla zhruba o 30 procent.

Od té doby cena jedné unce zlata víceméně stagnuje v rozmezí 1200-1400 dolarů. A o zlatu se postupně přestalo mluvit. Prodejci se vrátili zpátky k pojistkám a jiným produktům. Zlato už není, co bývalo. Po spanilé jízdě začalo zlato jen nudně kodrcat. Právě to by mohla být vhodná doba k nákupům.

Vývoj ceny zlata v USD/Oz

Vývoj ceny zlata

Zdroj: FINEZ Investment Management

3 důvody pro růst ceny zlata:

  • neustálé ředění peněžní zásoby
  • zvýšené geopolitické napětí
  • blížící se bouře na finančních trzích

Hlavní argument, který hovoří ve prospěch růstu ceny zlata, je neustálé ředění peněžní zásoby. Fed sice již postupně omezuje kvantitativní uvolňování, ale japonská a čínská centrální banka naopak přidávají plyn pod kotlem. A stále se čeká, kdy přitopí také Mario Draghi pod eurozónou. Erste Group ve své analýze publikovala jeden výstižný graf, kde můžeme názorně vidět, jakým tempem rostou aktiva největších centrálních bank ve světě a že zlato nyní za tímto tempem zaostává. (Ačkoliv mají na grafu lehce posunuté měřítko na levé a pravé ose, ale přesto tempo růstu ceny zlata nyní zaostává.) Nejedná se tu sice o objem peněžní zásoby, nýbrž o celkovou bilanční sumu centrálních bank, ale ten obrázek by byl podobný.

Cena zlata zaostává za růstem aktiv centrálních bank

Cena zlata zaostává za růstem aktiv centrálních bank

Zdroj: Erste Group Bank – Goldreport 2014

Kromě toho, že je zlato sensitivní na inflaci a dlouhodobě si udržuje svou kupní sílu, tj. při ředění peněžní zásoby zpravidla cena zlata roste, má zlato také charakter „bezpečného aktiva". To se často projevuje růstem ceny zlata během nejrůznějších „krizí". Je až s podivem, že se současné zvýšené geopolitické napětí doposud neprojevilo výrazným růstem ceny zlata. Jako „bezpečný přístav" nyní slouží hlavně německé bondy, jejichž výnosy do splatnosti se dostaly na historické minimum (desetileté bondy nesou aktuálně jednoprocentní výnos).

Zlato jako ochrana před krizí

Ovšem je velmi pravděpodobné, že se investoři opět přikloní ke zlatu, pokud dojde k nějaké bouři na finančních trzích. Zlato je tudíž dobré zařadit do portfolia jako vyvážení rizikovým aktivům (akcie, high yield dluhopisy). Domnívám se, že zvlášť dnes je to velmi aktuální, neboť v červenci jsme po dvou letech hladkého růstu byli svědky první větší korekce na akciových trzích, což může být předznamenání hlubšího propadu – návratu do normálu.

Lidé si málokdy chtějí připustit, že jsou ceny akcií z historického i fundamentálního hlediska příliš vysoké, zejména v USA. Podobně jsou rizikové přirážky high yield dluhopisů na historických minimech. To vše je důsledek politiky nulových úrokových sazeb, která nutí lidi hledat výnosy jinde i za cenu vyššího rizika. Tato ignorace rizika však až příliš nápadně připomíná situaci na nemovitostním a hypotečním trhu v USA v roce 2007. Obávám se, že to i tentokrát dopadne špatně. Jakmile si lidé začnou znovu uvědomovat rizika, budou najednou chtít všichni prodávat. A asi není třeba vysvětlovat, co se pak děje s cenou na trzích, když všichni prodávají. Zlato by pak z takového scénáře mělo silně profitovat.

Proti zlatu ovšem hovoří těžko prokazatelný ale všem dobře známý fakt, že s jeho cenou silně manipulují některé velké banky. Přičemž nás ani tak nemusí trápit zneužívání londýnského fixu k vlastnímu obohacení, ze kterého je pět bank obviněno. Daleko podstatnější je mít neustále na paměti, že trh se zlatem není až tak velký, a je tudíž dobře manipulovatelný, pokud někdo disponuje dostatečně velkým kapitálem. Stručně řečeno, když bude některá nejmenovaná banka chtít, dovede velkou objednávkou stlačit cenu zlata dolů nebo nahoru, podle svých aktuálních zájmů. Je to nefér, nesmí se to dělat, ale stejně to čas od času dělají. A my s tím ni nenaděláme, musíme to brát jako součást hry a počítat s tím, že někdy veškeré naše fundamentální úvahy zadupe zájem velkých hráčů. U zlata toto platí dvojnásob.

Akcie těžařů jsou zajímavější než samotné zlato

I s vědomím tohoto rizika dnes radím svým klientům na střednědobém horizontu část kapitálu investovat do zlata z důvodu vyvážení portfolia, ale i jako střednědobou spekulaci. Klíčové ale je, jakým způsobem to provést, aby investice byla maximálně rentabilní a riziko přiměřené. Většina lidí raději kupuje fyzické zlato. Já naopak dnes upřednostňuji akcie těžařů zlata.

Akcie těžařů zlata mají aktuálně velmi zajímavý výnosově-rizikový profil, dle mého názoru daleko zajímavější než samotné zlato. Všeobecně se akcie těžařů zlata chovají tak trochu jako páková investice do zlata. Roste-li cena zlata, roste zpravidla cena akcií těžařů rychleji. Když cena zlata klesá, akcie těžařů rychleji ztrácí hodnotu. Kromě toho ale akcie těžařů mají momentálně potenciál růst i v případě, kdy cena zlata bude stagnovat. Právě to dělá momentálně z akcií těžařů zajímavější alternativu než samotné zlato, alespoň dle mého názoru.

Důvod je prostý. Poté co loni prudce poklesla cena zlata, se těžaři dostaly do finančních problémů. Nejen že museli přecenit zásoby, což způsobilo jednorázové ztráty. Ale hlavně se cena zlata dostala mnohdy pod úroveň rentability těžby. Těžební společnosti tak omezily investice do rozvoje nových těžebních kapacit a zároveň začaly osekávat provozní náklady. Průměrné náklady na těžbu zlata tak poklesly. Hranice rentability těžby zlata se snížila pod 1200 dolarů za unci. Díky tomu se těžební společnosti vrací zpět do zisku, ačkoliv cena zlata nijak dramaticky nestoupla. Proto mají akcie těžařů zajímavý výnosový potenciál, nejen pokud bude cena zlata růst, ale i tehdy, bude-li stagnovat. Problém by nastal pouze v případě, kdyby cena zlata dál klesla pod 1200 dolarů za unci, to by totiž opět začalo ohrožovat ziskovost těžařů.

Vývoj ceny akcií ETF: Market Vectors Gold Miners v USD

Vývoj ceny akcií ETF: Market Vectors Gold Miners

Zdroj: FINEZ Investment Management

Ceny akcií těžařů zlata od roku 2012 v průměru poklesly zhruba o 60 procent, zatímco cena zlata poklesla „jen" o 30 procent. Od ledna tohoto roku již ale ceny akcií těžařů zlata stouply o necelých 30 procent, kdežto cena zlata ve stejném období stoupla pouze o devět procent. Na tom je názorně vidět onen pákový efekt akcií těžařů. Zároveň se ale v cenách akcií těžařů začíná odrážet i výše popsaný princip, kdy se firmy vrací do zisků, tudíž cena jejich akcií by pravděpodobně mírně stoupla, i kdyby cena zlata zůstala stejná.

Jednoduchou alternativu nabízí fondy

Mně osobně se líbí akcie společností, které navíc ze zisku vyplácí akcionářům dividendy. Je to pak jakási investice do zlata s úrokem. S klienty takto například investujeme do akcií společnosti Newmont Mining. Výběr konkrétní akcie ale v sobě vždy nese určité riziko, že se člověk špatně trefí. Jednoduchou alternativu proto nabízí ETF fondy, kdy můžete investovat do průměru celého odvětví těžby zlata. ETF fond Market Vectors Gold Miners navíc inkasované dividendy od jednotlivých společností rozděluje jednou ročně akcionářům fondu, takže i tento ETF fond může sloužit jako investice do zlata s úrokem.

Kdo si nechce kvůli jedné investici otevírat účet u brokera a řešit pak zdanění dividend, může podobným způsobem investovat také do podílového fondu Franklin Gold and Precious Metals. Ten investuje do všech velkých akcií těžařů a jeho výkonnost je prakticky totožná s výše uvedeným ETF fondem. Hodnota investice v obou dvou fondech od začátku roku stoupla o 28 procent.

Vývoj hodnoty podílového listu fondu Franklin Gold and Precious Metals v USD

Vývoj hodnoty podílového listu fondu Franklin Gold and Precious Metals

Zdroj: www.podilove-fondy.com


Nakupujte podílové fondy se slevou až 60% na vstupních poplatcích.


 

Trochu konzervativnější alternativu v českých korunách nabízí také fond ČP Invest Zlatý. Jeho výhodou je zajištění investice do české koruny. Na rozdíl od výše uvedeného fondu Franklin Gold and Precious Metals ale investuje zhruba dvě třetiny kapitálu přímo do zlata a stříbra a pouze jednu třetinu portfolia tu tvoří akcie těžebních společností. Vývoj hodnoty investice v tomto fondu tak více kopíruje vývoj ceny zlata. Jeho velkou nevýhodou je vysoká nákladovost přes 3 procenta ročně. Proto tento fond doporučuji kdyžtak pouze pro kratší horizont. Ale dlouhodobě je to extrémně drahý fond na správu.

Vývoj hodnoty podílového listu fondu ČP Invest Zlatý v CZK

Vývoj hodnoty podílového listu fondu ČP Invest Zlatý

Zdroj: www.podilove-fondy.com

Shrnutí

Hlavním smyslem investice do zlata je vyvážení portfolia, aby nebylo závislé na růstu cen akcií, které jsou již z mnoha hledisek předražené. Pokud dojde k nějaké další velké bouři na finančních trzích, cena zlata bude růst. Dle mého názoru je takový scénář dost pravděpodobný. Jisté to ale není. Jelikož může cena zlata také nadále delší dobu stagnovat, preferuji namísto přímého nákupu zlata investici do akcií těžebních společností. Těžaři totiž snížily provozní náklady, jejich ziskovost pozvolna roste, a tudíž by měla růst hodnota jejich akcií, i pokud bude cena zlata stagnovat. Zároveň pokud bude cena zlata skutečně růst, pak cena akcií těžařů poroste rychleji než samotné zlato. Riziko spočívá pouze v tom, kdyby cena zlata výrazně poklesla. Pak by ceny akcií těžařů padaly ještě více. Tento scénář však považuji za málo pravděpodobný.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz 


Poraďte se, kam bezpečně investovat peníze a jak dosáhnout vyššího zhodnocení úspor.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
18. 8. 2014

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (13.3 + 23.3) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru